
Svadobné menu a občerstvenie zvyčajne ponúka a zabezpečuje priamo poskytovateľ priestorov, v ktorých sa bude hostina konať. Ak však plánujete svadbu v parku, záhrade alebo na vašom mieste občerstvenie neposkytujú, budete si musieť najať cateringovú spoločnosť. Tieto zvyčajne poskytujú aj nábytok, doplnky ako návleky na stoličky a obrusy a takisto personál, ktorý sa o vás bude počas večera starať.
Ak máte svadbu v reštaurácii, zistite si, čo všetko vám poskytnú a čo si môžete priniesť sami. Napríklad takmer všade vám bez problémov povolia svadobnú tortu a zákusky, niekde si však môžete priniesť aj ďalšie vlastné občerstvenie: drobné jedlo, či nápoje – alkoholické alebo nealkoholické. Skoro všade máte možnosť si priniesť vlastné fľašky vína a tvrdého, za každú ale platíte „štuplovné,“ ktoré závisí od konkrétneho cenníka. Ak máte možnosť nakúpiť pitie vo veľkosklade, stále vás to môže vyjsť lacnejšie aj so štuplovným, ako keby ste brali alkohol priamo od reštaurácie.
Pri plánovaní menu máte viacero možností – môžete servírovať naraz kompletnú večeru (obed) od predjedla až po dezert a kávu alebo jednotlivé chody rozdeliť programom. Okrem hlavného menu, treba pripraviť pre hostí aj ďalšie občerstvenie – napríklad švédske stoly so studeným jedlom formou bufetu, teplé jedlo (guláš či kapustnicu), môžete pripraviť grilovanie na terase a pod. Záleží od toho, čo ponúka konkrétna reštaurácia. Reštaurácie majú zvyčajne už pripravenú ponuku kompletného svadobného menu vo viacerých variáciách, takže ak sa vám nechce vymýšľať, čo ponúknuť, stačí si vybrať z predpripravených možností.
Nezabudnite tiež na to, že niektorí ľudia majú špeciálne stravovacie návyky, diétu alebo alergie na potraviny. Preto si radšej zistite, či niekto z vašich hostí nepotrebuje zabezpečiť špeciálne jedlo.
Okrem toho môžete jedlo prispôsobiť ročnému obdobiu, v ktorom máte svadbu. Cez leto servírujte ľahšie jedlo, viac zeleniny a ovocia a menej sladkého - v teple aj tak ľuďom nebude veľmi chutiť. Ako spestrenie môžete servírovať rôzne farebné ovocné miešané nápoje, či už s alkoholom alebo bez. Na jar a jeseň môžete usporiadať vonku pre hostí grilovačku - grilovať môžete rôzne druhy mäsa, ale aj zeleninu, aby si každý mohol vybrať podľa chuti. V zime zas nezabudnite prirpaviť aj niečo teplé, napríklad varené víno alebo punč, okrem toho sa môžete inšpirovať vianočnými tradíciami a servírovať kapustnicu, rybu a šalát, medovníky, lokše a pod.
Ak zostavujete celé menu sami, potom si môžete vymyslieť akékoľvek jedlo chcete a podávať ho v akomkoľvek poradí. Tradične svadobné menu pozostáva z troch častí - večera alebo obed, drobné občerstvenie zvyčajne formou švédskych stolov a po polnočné jedlo.
Večera je hlavným a zároveň najväčším jedlom, ktoré sa podáva na začiatku slávnosti hneď po obrade a fotení. Pozostáva zvyčajne z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu. Ako predjedlo môžete servírovať drobný šalát alebo chlebíky s nátierkou (ak máte hostí s bezlepkovou diétou, pripravte pre nich nejakú alternatívu k pečivu), polievka býva zvyčajne slepačia, ako hlavné jedlo sa podáva napríklad morčací rezeň na prírodno s ryžou alebo zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou a dezert môže byť napríklad tiramisu.
Ak chcete ušetriť, na túto časť svadby môžete pozvať len rodinu a najbližších piateľov a ostatným hosťom na pozvánku napísať ako začiatok oslavy až čas po večeri. Samozrejme, nie vždy je to možné, najmä ak máte obrad a oslavu na tom istom mieste.
Občerstvenie sa podáva zvyčajne niekedy počas programu - presný čas závisí od toho, na kedy máte naplánovanú večeru (ak ste mali napríklad večeru o 6, občerstvenie môžete servírovať o 9). Treba to však naplánovať tak, aby vaši hostia neboli hladní, a aby bolo v rozumných časových rozostupoch k dispozícii nejaké jedlo. Švédske stoly bývajú potom vyložené až do konca oslavy, prípadne sa na ne niečo dokladá ak treba. Súčasťou tohto občerstvenie býva zvyčajne nejaké pečivo, syry, salámy, zelenina, ovocie, nátierky a pod.
Posledným jedlom (okrem torty, ktorá sa zvykne krájať o pol noci) je nejaké menšie teplé jedlo podávané po polnoci - môže to byť napríklad guláš alebo kapustnica, samozrejme výber je na vás (kľudne môžete servírovať aj bryndzové halušky).
TIP: Pri plánovaní počtov jedla a nápojov nezabudnite na vašich účinkujúcich ako kapela, fotograf a pod., aj oni musia niečo jesť a piť, keďže na vašej svadbe strávia niekoľko hodín. Okrem toho myslite na to, že hostia budú veľa tancovať a budú smädní, preto zabezpečte dostatok minerálok alebo čistej vody.
Držím palce pri zostavovaní vášho svadobného menu, ktoré bude určite všetkým hosťom veľmi chutiť. Ak by ste však potrebovali poradiť, či už s výberom jedla, samotného miesta na svadbu alebo inými prípravami, kontaktujte nás na http://svadbypodlaely.sk/kontakt/. Radi vám pomôžeme zorganizovať svadbu podľa vašich predstáv. :)