Čo sú éčka (E 450) v potravinách ? Sú škodlivé?

Denno denne sa stretávame a kupujeme si výrobky, ktoré obsahujú pre nás takmer všetkých neznáme skratky E450, E451, E452 ... atď. Ak ste zvedavý, čo vlastne znamenajú tu si môžete prečítať čím sa to žívíme, či sú nebezpečné alebo nie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Éčka slúžia na zlepšovanie a úpravu vlastností potravín, či už je to chuť (E 620), skupenstvo(E 440), vôňa(), trvanlivosť(E 202), alebo farba(E 102) 

E 450 = Je to súhrnné označenie pre difosforečnany (disodný, trisodný, tetrasodný, didraselný, tetradraselný, divápenatý) a pre dihydrogendifosforečnan vápenatý. Sú to látky upravujúce kyselosť, pôsobia proti nežiadúcim účinkom ťažkých kovov a viažu šťavu pri výrobe mastných výrobkov. Nájsť ich môžeme v údeninach, v mastných pekárskych výrobkoch v tavených syroch, alebo v práškoch na čokoládové napoje. Nežiaduce účinky: Difosforečnany sú v menších dávkach bezpečné, ale vo väčšom množstve môžu zapríčiniť nedostatok vápniku.(v ďalšom článku napíšem o inom éčku)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Rozdelenie éčok podľa použitia a učinkov:

E 100 až E 199 : Potravinárske farbyvá. Slúžia na zmenu farieb potravín , všelijakých limonád a atď.

E 200 až E 299 : Konzervanty, Pomahajú nám, aby zostali potraviny dlhšie čerstvé, znižujú riziko nakazenia sa infekciou z potravín, pomáhajú potravinám uchovať si svoju výživovú hodnotu a zvyšujú odolnosť potravín voči mikrobialnemu kazeniu.

E 300 až E 399 :  Antioxidanty a regulátory kyslosti. Antioxidanty chránia potraviny pred slnečným svetlom a vplyvom kyslíka.Regulátory kyslosti sú činidla ovplyvňujúce pH potravín.

E 400 až E 499 : Ztužovače, stabilizátory a emulgátory. Ztužovače ovplyvňujú viskozitu (husté-riedke) potravín tak, aby nedošlo ku zmene ich vlastnosti chuti, vône atď. Stabilizátory sa pridávajú do potravín ,aby sa spojili inak odpudzujúce sa látky. Emulgatory sa pridávajú do potravín, aby sa dali vytvoriť kvapalné zmesi z latok, ktoré by v normálnom stave zmiešané byť nemohli.

SkryťVypnúť reklamu

E 500 až E 599 : pH regulátory a protihrudkujúce latky.

E 600 až E 699 : Vylepšovače chuti

E 700 až E 799 : Antibiotiká. Pridávajú sa do potravín proti rozmnožovaniu mikroorganizmov.

E 900 až E 999 : Ostatné : Vosky, sladidlá, baliace plyny, penotvorné latky, 

Ešte na záver pridám éčka, ktoré sú riskantné (asi škodlivé) pretože su slabo zdokumentované:E 107, E 110, E120, E 121,E 123, E 128,E 124, E 133, E 132, E 155, E 210, E 221, E 240, E 249, E 319, E 312, E 620, E 623, E 624, E 625, E 921, E 924, E 940, E 951, E 952, E 954, E 925, 

A ak sa nudíte tu je odkaz na online učenie sa anglicky môžete si to aj vyskúšat ZADARMO: http://www.onlinejazyky.cz/?a_box=n4aemrrj&a_cam=1 Tu máte odkaz na zájazdy po celom svete za naj ceny: http://www.invia.sk/?aid=3284388# Tu si môžte kúpiť nábytok: http://www.mt-nabytok.sk/#a_box=gcumcxzb 

Marcel Gábor

Marcel Gábor

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Radšej tvor, ako Netvor ! Všetko čo potrebujete Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,074 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu