reklama

Policajný ,,teror“ v právnom štáte?

,,Policajt“ – slovo, ktoré v rozličných situáciách vyvoláva rôzne reakcie. Za volantom horúčkovitú snahu čo najrýchlejšie zapnúť pás, znížiť rýchlosť či vymyslieť vhodnú výhovorku. Pri prázdnom parkovacom mieste, kde ešte pred hodinou stálo vaše auto vás napadne ako prvé telefonovať komu? Policajtom. Jednoducho slovo, ktoré sa spája s rôznymi emóciami v rôznych súvislostiach.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Skutočnosť na ktorú chcempoukázať však nie je veľmi veselá a už vôbec sa s ňou nespájajúpríjemné pocity sucha, bezpečia a istoty, ktoré by mali šíriť títopríslušníci policajného zboru.

Pochádzam z menšej obce najuhozápadnom Slovensku a rovnako ako na všetky sviatky aj na tieto,veľkonočné , som zavítal domov. Sviatočný čas prebiehal štandardne, prijímanienávštev, opätovanie návštev, rozhovory z rodinou jednoducho veci čo poznákaždý kto žije mimo rodisko.

Čo ma však popri všetkých týchnávštevách zarazilo predmetom prakticky každého rozhovoru sa skôr alebo neskôrstali policajné praktiky v našej obci.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poslednou dobou si našistrážcovia zákona zvykli často krúžiť po našej obci a pokutovať čo sa dá.Nechápte ma zle, je úplne v poriadku dozerať na premávku, kontrolovaťvodičov. Starať sa o poriadok a bezpečnosť. Títo to však berú akýmsipandúrskym spôsobom. Uvediem pár príkladov.

Idete na aute v sobotuz jedného konca dediny na druhý, dôvod je zanedbateľný. Uprostred dedinyvás zastaví policajná hliadka pýta od vás všetky doklady ktoré máte od auta maťplus samozrejme vodičák a občiansky. Poviete si:,, čo je na tomčudné“? Otázka je na mieste zatiaľ jevšetko v poriadku. Divné však je keď sa o 10 minút vraciate tou istou cestouspäť a táto policajná hliadka vás zastaví znovu a vyžaduje od vás túistú procedúru. Logická námietka znie ale veď si nemusia pamätať, že ťazastavili. Rád by som podotkol, že u nás počas víkendu až tak veľa áutnejazdí a pár minút nie je taký strašne dlhý čas aby zabudli na jednučervenú škodovku. V každom prípade toto nie je až taký závažný počin kvôliktorému by som písal tento blog.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako v každej dedine ajv tej našej sú dve hlavné budovy, kostol a krčma. Po večeroch zaz tej druhej inštitúcie trúsia spoluobčania každý v stavezodpovedajúcemu množstvu požitého alkoholu. Len málokto je spôsobilý sadnúť nabicykel a odviezť sa domov. Obraznie práve najreprezentatívnejší ale pravdivý. Čo sa budeme klamať akosi to užpatrí ku koloritu. Vráťme sa ale k téme. Pár metrov od pohostinstva kohoto nevidieť? Policajná hliadka odchytáva vracajúcich sa podgurážených chlapova čuduj sa svete zisťuje či majú bicykle spôsobilé na premávku. Odkedy somsi robil vodičák už nejaký čas uplynul ale podľa mňa klauzulka, že osoba, ktorátlačí bicykel je chodec, sa nezmenila. Mimo to samozrejme od každého pýtajúdoklady totožnosti a každý restík patrične pokutujú. Možno si niektopovie:,, no a čo také strašné to zase nie je“. Podľa mňa ak sa to opakujetri krát do týždňa a skoro každú sobotu a nedeľu je to strašné dosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ani toto však nie je takábuzerácia ako posledný príklad. Všedný deň 18:00 pokojný večer na vŕšky padá,zvuk kostolných zvonov zvoláva babky na večernú bohoslužbu. A tie sapoobliekajú do krojov do kabelky šupnú modlitebnú knižku, sadnú na bicyklea ťahajú do chrámu. Tesne pred cieľom ich však čaká neplánovaná zastávkapri policajnom príslušníkovi, ktorý opäť konajúc si svoju povinnosť overujestav dopravného prostriedku a legitimuje zbožné starenky jednu za druhou.Darmo mu chúďence vysvetľujú, že na bicykli chodia pretože pešo už nezájdua ten bicykel im starý doma opravoval už veľa ráz ale svetlo zabudolopraviť a že v kostole pána farár občianskynepýtajú. Nič neplatí na nekompromisných strážcov zákona a tí babičkypokutujú rad radom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako som spomínal v úvode,povolanie policajta je určite úctyhodná služba ľuďom. Nepochybujem, že mnohípolicajti si svoju prácu vykonávajú dobre a svedomito. Na druhú stranu simyslím, že takéto ,,horlivé“ plnenie svojich povinností je skôr zbytočnéšikanovanie z moci úradnej, ako pomoc pri správe tohto štátu. Už starí Rimaniavedeli, že nie je veľmi dobré ak je zákon zbavený citu. Zamyslite sa milípolicajti či je naozaj až také potrebné aby tie chúdence babky, väčšina ktorýchprežila ešte aj druhú svetovú vojnu, mali so sebou občiansky preukaz aj keď súod svojho obydlia ďalej ako, tuším, päťsto metrov.

Martin Marčok

Martin Marčok

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zatiaľ nikto zaujímavý Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu