reklama

Nevyťahujte znova pád Radičovej vlády

Ako keby sa "liberálne" printové médiá SME a Denník N dohodli, vytiahli nedávno na svetlo sveta opäť otázku viny za pád Radičovej vlády spred desiatich rokov a následný návrat Fica.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Neviem, načo je to dobré, ale zdá sa, že veľká časť demokratických (ex)politikov si potrebuje ukázať na vinníka. Pritom ignorujú fakty a hľadia na vec ideologicky.

My, ktorí máme trošku lepšiu pamäť ako Ficovi voliči, si ešte pamätáme udalosti spred desiatich rokov. A hľadanie vinníka, hocako dnes už nezmyselné, môže prísť až vtedy, keď si fakty zrekapitulujeme a nebudeme ich zahmlievať.

Grécka kríza 2010-2012

Grécko podvádzalo, podvádza a pravdepodobne bude podvádzať pri dátach o svojej ekonomike (a zrejme aj čomkoľvek inom, našťastie nie sme občania tej krajiny). Takto sa stalo členom eurozóny aj keď ani teoreticky nemohlo spĺňať kritéria, ktoré sme neskôr my splniť museli. Je to ako svetový rekord Griffith-Joynerovej v behu na 100 metrov, všetci vedia, že vetromer nefungoval, ale rekord platí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrovská korupcia (na pomery vtedajšej eurozóny, my by sme ich v korupcii asi porazili), nezamestnanosť, populistickí politici navyšujúci dôchodky bez ekonomického rácia (ako u nás), to všetko boli silné indikátory, že Gréci na euro nemajú. A tieto boli vidno už pred rokom 2010.

Banková kríza v roku 2008 ukázala, ako vyspelý svet preferuje morálny hazard, kde zisky majú byť súkromné, straty verejné a bankári dostať z peňazí daňových poplatníkov milióny dolárov (na hlavu) za krízu, ktorú spôsobili.

Takto sa stalo, že hlavne európske (Francúzske a Nemecké) banky požičali Grécku zhruba 70 mld. € a Grécko ich nevedelo splácať. Úroky rástli na úroveň 25% a hodnotenie klesalo na úroveň odpadu (CCC). Eurozóna sa naplašila a rozhodla sa Grécko "zachraňovať".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hoci sa veritelia mali vzdať 53% istiny, nestála záchrana západných bánk tú druhú polovicu, t.j. asi 35 mld. €, ale zachraňovalo sa celé Grécko sumou 310 mld. €. Ten desaťnásobok sa niekde cestou stratil. A Grécko na tom nie je o nič lepšie ako bolo a ani nebude, takže tí, ktorí sa dožijú ešte zo 20 rokov budú vidieť ďalšie oddlžovanie Grécka a odpúšťanie dlhov, ktorých sa s pre nich príliš tvrdou menou nezbaví.

Vývoj HDP na osobu 2008-2019
Vývoj HDP na osobu 2008-2019 

Suma pozostávala z priamych platieb ako aj z odloženia začiatku splácania dlhu až za rok 2050 a išlo o tri kolá. Prvému sme sa vyhli, lebo sme sa mohli. To bolo v roku 2010, keď sa na jeseň dostala k moci stredopravá koalícia pod vedením Ivety Radičovej (oficiálne s podporou SDKÚ).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V ďalšom roku sa EÚ rozhodla, že už nemôže pripustiť odchod Grécka z eurozóny a vymyslela euroval, ktorý mali schváliť všetky parlamenty krajín EÚ, pretože porušoval Lisabonskú dohodu (prečítajte si v ankete na Denníku N odpoveď Petra Osuského). U nás bol proti tomu odpor, lebo chudobnejšia krajina sa mala skladať na vysoké dôchodky bohatšej krajiny. Tento odpor prejavovala najviac SaS, ale pred voľbami aj SDKÚ, ktorá sa bála odlivu hlasov. Vláda mala dohodu, podľa ktorej sa nebudú predkladať návrhy, ktoré jedna zo strán koalície vetuje, ale SDKÚ predložilo návrh eurovalu a Iveta Radičová spojila toho hlasovanie s hlasovaním o dôvere.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samotné nevyslovenie dôvery neznamenalo, že vládna koalícia stratila väčšinu v parlamente. Ale už vtedy to všetci zabalili. Je možné aj to, že slon v porceláne veril, že jeho SaS získa vo voľbách viac a bude vládnuť znova a to s lepšou pozíciou, predsa len SaS boli nováčikovia. Skúsenejší a múdrejší - napríklad Peter Osuský a Ondrej Dostál - nehlasovali za predčasné voľby (hlasovali proti), pretože záväzok zmeny Ficizmu (už v prvej vláde zneužívali políciu - viď prípad Hedvigy Malinovej a tlačovky, na ktorej sa politici-právnici Róbertovia zo Smeru vyjadrovali k živému spisu a prípadu) pokladali za dôležitejší a vedeli o rizikách volieb.

SaS dodržala slovo, stála na strane pravdy a pravidiel, akurát neopustila rokovaciu sálu a tak sa na nich dal hodiť pád vlády Ivety Radičovej (ktorá s tým chcela sama skončiť, keď musela bojovať proti SDKÚ pri pokuse zvoliť Kočnerovho poskoka Dobroslava Trnku opäť za GP). Hlasovanie o dôvera teda neznamenalo automaticky predčasné voľby a už vôbec nie státisíce voličov, ktorí volili Fica a ostatných v nasledujúcich voľbách. Každý volič je zodpovedný za svoj hlas, a to aj vtedy, ak je sklamaný zo svojej poslednej voľby. Ak volí Fica, či podobných, alebo nevolí, je on vinníkom toho, čo tu nasleduje a nie jedna politická strana. Navyše hoci máme jeden volebný obvod a volíme de-facto jedného vodcu a stádo, ktoré privedie do parlamentu nás nezaujíma (viď OĽANO), máme možnosť krúžkovať tých, čo sú najlepší na kandidátke najmenej zlej strany.

Ďaleko viac ako hlasovanie o eurovale ma napríklad zo strany SaS trápi hlasovanie o zákone o štátnych úradníkoch, ktoré ich umožní vyhodiť bez dôvodu (20 poslancov z 24 bolo za, ostatní 4 boli neprítomní). A tak nebudeme mať len prebujnelú štátnu správu (polovica ľudí by do roka mohla skončiť a nič by sa nestalo), navyše sa zbavíme práve tých úradníkov, ktorých si potrebujeme ponechať, pretože nik nebude mať motiváciu ísť pracovať na riadiace pozície, ak jeho kariéra potrvá nanajvýš do najbližších volieb. Plagiátori nedokážu ukradnúť ani funkčné zákony z ČR či Nemecka a vymýšľajú takéto skratky, ktoré sa obrátia proti akokoľvek dobre mieneným úmyslom.

Miesto toho, aby sa hľadali rozdiely a obviňovali za veci, ktoré sa už stali a neodstanú sa, miesto toho, aby sme sa skúsili ešte robiť politiku (ako to ešte dokážu za riekou Moravou) a nie čistý marketing, tak sa tu vyťahuje ideológia.

Marek Mačuha

Marek Mačuha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  237
  •  | 
  • Páči sa:  2 092x

Som matematik a pracujem v IT. Zaujímam sa o politiku, spoločnosť, filozofiu. Rád riešim problémy, na vec viem priniesť iný pohľad. Chcem sa radšej mýliť a opraviť svoj názor ako pravdu za každú cenu mať. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu