reklama

Paragraf 363

K paragrafu 363 sa už asi vyjadril každý, teda okrem mňa. Aj v súvislosti s potenciálnymi trestnými činmi spomínanými či vykonanými v nahrávkach z pytliackej chaty, mi nedá k tomu nenapísať pár viet.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Paragraf 363 je v poslednom čase často zneužívaný nominantom mafio-opozície, generálnym prokurátorom Žilinkom. Keďže chceme mať právny štát, na riešenie problémov tu máme zákony. V tomto prípade ide o trestný poriadok (zákon 301/2005 Z.z.), ktorý v paragrafe 363 umožňuje GP zasiahnuť do vyšetrovania predtým, ako sa začne súd a to zrušením rozhodnutia prokurátora alebo policajta. Proti tomuto rozhodnutiu podľa odseku 3 nie je opravný prostriedok.

V mojich dávnejších článkoch o súdnictve som sa zaoberal aj otázkou definitívneho rozhodnutia, proti ktorému neexistuje opravný prostriedok. V hierarchii našich súdov (EÚ súdy sú nadradené) môže spis putovať od okresného cez krajský až po najvyšší súd a každý môže mať rôzny názor. Na konci však "vyhráva" názor najvyššieho súdu. Vždy musí byť posledná inštancia, avšak podstata je, aby to zároveň nebola prvá inštancia a aby išlo o kolektívne rozhodnutie (senátu). Navrhoval som sploštiť štruktúru na 2 úrovne, pričom odvolávacia by sa vyjadrovala hlavne k procesu a nie k právnemu názoru.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto všetko je úplne negované paragrafom 363, v ktorom jeden človek zastaví stíhanie a neumožní súdne konanie a ako nedávna minulosť ukázala aj v prípadoch, kde už súdy brali ohľad aj na skutok, za ktorý mali byť určité osoby vzaté do väzby a ich rozhodnutie bolo úplne opačné ako rozhodnutie generálneho prokurátora.

Vzhľadom k prítomnosti SME Rodina vo vládnej koalícii a nenávisti trnavského psychopata k ministerke Kolíkovej, je pravdepodobné, že akákoľvek väčšia úprava trestného poriadku bude mať problémy so schválením a môže to trvať mesiace. Pretože škody, ktoré môže existencia paragrafu 363 napáchať (a už napáchala) sú veľké, mali by k tomu politici pristupovať tak, ako občas pristupuje ústavný súd k podaniam. ÚS totiž niekedy pozastaví účinnosť do rozhodnutia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže NRSR môže hneď schváliť poslanecký návrh, ktorým sa § 363 jednoducho vypúšťa zo zákona a ak sa niekedy ministerka Kolíková dostane k predloženiu novely trestného poriadku, tak ho môže vrátiť s opravnými prostriedkami, obmedzeným rozsahom a podobne.

Poslanci sú zákonodárny zbor a hoci má exekutíva prebytok úradníkov, neznamená to, že zmeny v zákonoch predkladané poslancami sú vždy horšie. Takisto skrátené legislatívne konanie je vo všeobecnosti zlé a nič neospravedlňuje vládnu koalíciu, že problém § 363 neriešila rok a pol čo je vo vláde (a tu si ministerka Kolíková zaslúži kritiku hoci takmer nik ďalší žiadne reálne reformy nepripravuje, pretože mala od prvého dňa pripravovať všetky reformy naraz, paralelne, delegovať manažment a pripraviť potrebné zákony nielen k súdnej reforme ale aj k reforme prokuratúry či trestného poriadku), ale teraz si ho viem predstaviť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tomto prípade by možno aj pani prezidentka nenamietala "dočasné" zrušenie § 363 prijaté skráteným legislatívnym konaním. Nevýhody zrušenia sú len odklad spravodlivosti o pár mesiacov pre jednotky prípadov, v ktorých porušenie zákona prokuratúrou či políciou vyhodnotí prvostupňový či odvolací súd. Navyše na to, či je nejaký zákon porušený môžu mať rôzni právnici rôzny názor, takže rozhodnutie, proti ktorému existuje opravný poriadok (súd) je lepšie ako rozhodnutie jednej osoby.

Marek Mačuha

Marek Mačuha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  239
  •  | 
  • Páči sa:  2 231x

Som matematik a pracujem v IT. Zaujímam sa o politiku, spoločnosť, filozofiu. Rád riešim problémy, na vec viem priniesť iný pohľad. Chcem sa radšej mýliť a opraviť svoj názor ako pravdu za každú cenu mať. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu