reklama

Covid: Anglicko a Slovensko

Nedávno som počul informáciu, že určitá izraelská štúdia označuje astru-zenecu po 2 mesiacoch za neúčinnú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Niečo o tom, že vakcíny od firmy Astra-Zeneca u starších majú pokles ochrany proti hospitalizáciám u starších sa napríklad píše tu. Na Slovensku bola väčšina zaočkovaná Pfizerom, v Spojenom Kráľovstve práve AZ.

Nedávno sa objavili (aj u nás, ale hlavne v UK a USA) správy o najvyšších počtoch nakazených v Spojenom Kráľovstve (neboli pravdivé). Podstatná je ale štatistika hospitalizácií a im úmerné množstvo ľudí, ktorí covidu podľahli. Tu však dáta hovoria jasne: aj astra-zeneca pomáha udržiavať nízky počet hospitalizovaných a to aj keď Spojené Kráľovstvo nemá takmer žiadne obmedzenia (malé sú vo Walese a Škótsku).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dáta úmrtí s Covidom z worldmeters.com pre UK a SK som dal do grafu, ktorý má správnu škálu (preškáloval som dáta za SK), pretože Spojené Kráľovstvo má 12,5 x obyvateľov ako Slovensko. Našich 100 teda zodpovedá 1250 v UK.

Obrázok blogu

Hoci UK nie je so zaočkovaním na tom tak dobre ako Malta, Portugalsko či Dánsko, a navyše použilo tú "nekvalitnú" astru-zenecu, zdá sa, že dokážu žiť normálny život s covidom. Navyše sa tam ešte musí nakaziť pár miliónov ľudí (17 miliónov nie je zaočkovaných). To neznamená, že zaspali na vavrínoch. Povinne idú očkovať svojich štátnych zamestnancov NHS (lekárov, sestry), otvorili nakoniec možnosť očkovať pre deti od 12 rokov, ale nemusia robiť lockdowny a obmedzovať v zásade nikoho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na tejto stránke by Homer Simpson našiel veľa donutiek, naša je dolu a klesá nižšie. Pričom tie koláčové grafy určujú podiel v rámci všetkých vekových skupín, avšak väčší dopad na hospitalizácie má zaočkovanie starších a naopak zaočkovanie detí je v podstate zbytočné.

Momentálne sme na úrovni Kosova. Taká Malta má 95,6% obyvateľov plne vakcinovaných. Neznamená to imunitu, ale ako ukazujú aj dáta zo Slovenska, v každej vekovej kategórii to znižuje riziko hospitalizácie, ťažkého priebehu a smrti.

Na Slovensku riešime veci po Slovensky, tak nám ostáva dúfať, že zákaz vstupu deťom do 12 rokov do obchodných centier, športovísk a pod. (ak nemajú najviac 2-3 dni starý test) zvráti priebeh covidu u nás. V každom prípade halucinovať o tom, že vakcíny sú zbytočné môžu naozaj len mentálne hendikepovaní a tí, ktorí potrebujú predčasné voľby, aby neskončili v base.

Marek Mačuha

Marek Mačuha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  239
  •  | 
  • Páči sa:  2 235x

Som matematik a pracujem v IT. Zaujímam sa o politiku, spoločnosť, filozofiu. Rád riešim problémy, na vec viem priniesť iný pohľad. Chcem sa radšej mýliť a opraviť svoj názor ako pravdu za každú cenu mať. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu