reklama

Prečo ženy menej za to isté?

-Muž je hlavou, no žena je krkom.- Prečo je to tak, že za rovnakú pracovnú činnosť, dokonca častokrát aj v horších podmienkach a s väčšou námahou, majú ženy nižšie finančné ohodnotenie ako mužské pokolenie?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Cítim sa ako v stredoveku. Ženy sú menej uznávané a horšie ohodnocované. Stále. Aj keď... aj keď to už vraj „dávno vyšlo z módy." Ženy, tie ktoré udržujú rod ľudského pokolenia, sú menej uznávané snáď už od samotného počiatku!

Teraz však čosi z pohľadu čísiel: Čo sa týka výkonu na rovnakej pracovnej pozícii, priemerný plat žien je o 8% nižší ako plat mužov. Rovnaký výkon, rovnaké prostredie, a predsa stále takýto nemalý rozdiel. Avšak, generálny priemerný plat žien na Slovensku je podľa štatistík z marca 2015 o 22% nižší. 22%! Podľa portálu www.platy.sk (oprava; konkretizácia web adresy článku zo zdroja) najvyšší rozdiel medzi ženským a mužským platovým ohodnotením v rámci rovnakej pracovnej pozície, a to pozícia vedúceho obchodnej skupiny, môže dosahovať až výšku600€!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jednou z mála oblastí, kde ženy dosahujú vyššie ohodnotenie, je zákaznícka podpora, a aj to ide len o 8€!

Nie sú ženy hodné niečoho viac? 

Minule, cestujúc autom, som sa zamýšľal, a toto všetko mi príde absolútne nespravodlivé! Nesprávne! Dúfam, že aj väčšine z Vás. Žena drie10 hodín denne a dostane minimálnu mzdu? Alebo rovno ide pracovať „dvadsaťštvorku," aby dostala prilepšené o 30€, a tak sa mohla dostatočne postarať o svoje deti a dopriať im čosi viac? Možno si niektorí z Vás povedia: Mala sa lepšie učiť, vyštudovať, a hneď by bolo po probléme! No myslíte, že to bolo možné? Pred 30 rokmi tu neboli takéto možnosti ako dnes a na vysoké školy sa dostávali zväčša študenti z rodín, v ktorých mali rodičia nejaké tie peniaze nazvyš a mohli si to dovoliť. Obetavosťou si ženy dokážu zničiť zdravie, a to pre dobro rodiny. Áno, aj muži majú ako tzv. živitelia rodín obrovskú zásluhu, no tento článok je o ženách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno si niektorí pri čítaní tohto článku pomysleli, že za toto všetko, za súčasný stav miezd, môže vláda (ako to s obľubou niektorí ľudia radi prezentujú a kladú do popredia.) Možno. Teda aj pravdepodobne je v rukách vládnych predstaviteľov, aby to zmenili. No je to aj v rukách zamestnávateľov. Či uprednostnia svoj zisk, alebo myslia aj na iných. Rovnako tak aj v rukách zamestnancov. Áno, pri káve a sediac pri počítači, sa to dobre píše.

Ale aké by len bolo úžasné, keby ľudia videli vyšší zmysel, ako len sa „nabaliť" peniazmi, dopriať si všetko, čo chcem, a to všetko nehľadiac na iných. Keby... Možno by ekonomika nabrala úplne iný zmysel. Možno by sa zmenilo jej heslo. Možno... Keby len...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Áno, toto všetko je to asi len moja bludná predstava z idealistickej perspektívy, no kto povedal, že sa nič také nikdy nemôže stať? 

Zdvihnúť sa, postaviť sa zo zadku; prebudiť sa zo sna o lepšom živote a bojovať aj z pokraja síl, aby sa takýto sen aj stal skutočnosťou. Za lepší život!

Marek Tóth

Marek Tóth

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

• vnútorný skeptik a cynik• desiaty muž • enneagram 1, INFJ• milovník umenia• obľúbený rečník: Brené Brown Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu