reklama

Unius libri lectorem timeo...

„Bojím sa človeka, čo čítal jednu knihu," vraveli starí Rimania a mysleli tým takého jedinca, ktorý po prečítaní nejakej knihy, alebo po získaní niekoľkých informácií, zostal naveky múdrym a získal odpovede na všetky otázky. U nás sa tomu tuším hovorí, že „zjedol všetku múdrosť sveta na lyžičke..."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Na prvý pokus nechcem začať s ničím príliš múdrym či svetoborným, len sa predstavím. Aj tak som dlho zbieral odvahu sem prísť. Priznám sa, že si niekedy pripadám ako ten, čo prečítal tú jednu knihu, najmä keď učím, či kážem, a tak som si vravel, o čom len ja mám písať? Ale povedzte, nepodelí sa človek o svoj vnútorný svet? Mňa to k takému podeleniu priam kompulzívne ťahá.

Budem si teda písať, ale oné, nezjedol som všetku múdrosť sveta na lyžičke, tak vás prosím, ak to tak niekedy bude vyzerať, pustite sa do mňa! Ale poriadne, ani niť suchú na mne nenechajte, či ako sa to vraví...

Začnem hneď z ostra. Ak sa postaví pred oči verejnosti katolícky kňaz, mnohí ľudia sa hneď na neho vrhnú, vraj konzervatívec, zástupca totality, vatikánsky špión a čo ešte toho navravia... A predstavte si, majú pravdu! A my "katolícki tmári" sa tvárime, že nič. Keď si niekedy čítam vyjadrenia či aj toť blogy iných pánov katolíckych kňazov, trhám si vlasy a kričím:

Prečo nevychádzame s pravdou von? Prečo sa neprejavíme a nehovoríme, čo si myslíme naozaj?

Namiesto toho kľučkujeme, chceme sa zapáčiť modernému svetu a zároveň byť verní dogme... Kňaz podľa mňa je konzervatívec, veď sa celou silou snaží zachovať hodnoty minulosti pre budúcnosť. Je zástupca totality, veď viete si predstaviť niečo či niekoho totálnejšieho ako je Boh? Je aj "vatikánsky špión," veď pracuje pod velením hlavy onoho štátu.. Keďže som katolík a ešte k tomu kňaz, tak je to jasné:

- Nekydajte mi na svätého otca, jeho osoba je pre mňa posvätná.

- Chcete sa so mnou rozprávať o potratoch, eutanázii a ochrane života? Zbytočne, ja mám pravdu!

- Chcete odo mňa, aby som bol politicky korektný? A sloboda slova zostane potom kde? Há? Za dverami?

No dobre, ale znamená to, že do tejto spoločnosti nepatríme? Že sme len relikty minulosti? Vidíte, a to je to, čo ma trápi, ja si totiž myslím, že diskusia nie je bojové pole, kde jeden názor porazí názor iný. Diskusia je jednoducho stretnutie.. Veď keď ide o názory, nemusíme tasiť meče či jeden druhému nadávať...

Jediné, čo naozaj treba, je jasnosť a čitateľnosť, aby každý vedel, s kým má dočinenia.

Máte teda dočinenia s Marekom Vadrnom, katolíckym kňazom, čo sa celý svoj krátky život snaží o rovnováhu. Tela a duše, hmoty a substancie, ženy a muža, hory a roviny, náboženstva a humanizmu... A o rovnováhu vo svojom vnútri predovšetkým.

Bez jasného, čitateľného postoja a zároveň úcty k postoju toho druhého sa to však asi nedá. A tak namiesto politickej korektnosti na jednej strane či nadávania na strane druhej by som sa chcel stretať. Len tak. Nad knihami, v kostole, v krčme, na ulici či doma... Uvidíme, ako to pôjde vo forme písanej. Nechcem sa stretávať ako ten, čo prečítal jednu knihu a všetkých poučí o svojej jedinej pravde, ale ako ten, čo je síce iného názoru, ale má k vám blízko....

Marek Vadrna

Marek Vadrna

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som hlas temného stredoveku :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu