reklama

200 rokov od vydania mapy, ktorá zmenila svet

Toľkokrát som si želal vidieť mapu Anglicka, podľa farieb zeme a so znakmi fosílií a minerálov vyfarbenú. Takto už v roku 1691 sníval anglický filozof a archeológ John Aubrey o mape, ktorá by posunula chápanie geologických procesov výrazne vpred. Jeho prianie sa splnilo, avšak až o 124 rokov neskôr vďaka mape, ktorá zmenila svet.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
William Smith (1769-1839)
William Smith (1769-1839) 

200 rokov. Presne toľko uplynulo od vydania tzv. mapy, ktorá zmenila svet. Jej autorom je geológ William Smith (1769 – 1839), známy aj ako „otec anglickej geológie.“ Prívlastok mapy, ktorá zmenila svet, jej prisúdil Simon Winchester, ktorý je autorom knihy o Smithovom živote a tvorbe.

Smith ako priekopník

William Smith bol vo svojej dobe ďaleko pred ostatnými. Bol vôbec prvým, kto si uvedomil, že fosílie sa vyznačujú určitými spoločnými znakmi, na základe ktorých ich môžeme zaradiť do geologických období Zeme. Smithov objav bol revolučný vzhľadom k tomu, že v tej dobe panoval názor považujúci fosílie skôr za akési dekorácie či ornamenty v prírode, pričom nikto si neuvedomil, že práve ony sú kľúčom k vytvoreniu teórie o geologických štruktúrach či nebodaj pomôckou na lokalizovanie ekonomicky atraktívnych surovín pre ťažbu nerastných surovín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Smith vytvoril svoju mapu ešte pred rozmachom vlakovej dopravy, preto strávil cestovaním na koni i pešo celých 14 rokov! Vďaka tak pomalému tempu mohol precízne mapovať jednotlivé geologické štruktúry a kresliť ich do mapy. Keď mapa vyšla v auguste roku 1815, jej vydavateľ a popredný kartgoraf John Cary ju pracne vyril do medených platní, vďaka ktorým bolo možné mapu tlačiť a ďalej šíriť. Tým sa však práca nekončila, pretože každý exemplár bolo potrebné ešte ručne vyfarbiť (kto niekdy videl geologickú mapu, iste mi dá zapravdu, že to musela byť poriadna drina).

Smithova geologická mapa Anglicka, Walesu a Škótska (1815)
Smithova geologická mapa Anglicka, Walesu a Škótska (1815) 

Mapa priniesla revolúciu

Prečo je však Smithova mapa taká prelomová? Ako vôbec prvá tak detailne zobrazila geologickú stavbu celej krajiny - Anglicka, Walesu a časti Škótska. Jej autor navyše zvolil celkom nový a dejinách geológie revolučný princíp. Staršie mapy síce delili horniny podľa typu, ale mali skôr mineralogický charakter a význam pre vedeckú obec. Táto mapa však bola iná. Zjednodušene by sa dalo povedať, že vôbec po prvýkrát aj bežným ľuďom naznačila, aké „poklady“ ležia pod ich nohami. A to je už celkom iný prístup.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď totiž viete, na akom podloží stojíte, máte podstatnú výhodu. Môžete zistiť, či stojíte na formácií, ktorá môže byť bohatá na čierne uhlie či dokonca aj to, v akej približnej hĺbke sa toto ložisko môže nachádzať. Predtým to všetko boli len dohady založené na metóde pokus-omyl. Smith dal týmto do rúk majiteľom pozemkov obrovskú výhodu, ktorú neskôr aj patrične zúročili.

Detail mapy s vyznačenými ložiskami uhlia (čierna farba) a uhoľnými baňami (krížiky)
Detail mapy s vyznačenými ložiskami uhlia (čierna farba) a uhoľnými baňami (krížiky) 

Smithova sláva

Trvalo celých 10 rokov, kým si Smithova mapa získala popularitu, pravdepodobne aj preto, že Smith bol často opomínaný pre svoje skromné pomery. Jeho otec bol totiž kováč, ktorý zomrel, keď bol Smith len malý chlapec. Smith sa učil za zememerača a počas svojich terénnych meraní kládol dôraz na geológiu krajiny. Mal v sebe prirodzenú túžbu všetko odpozorované z krajiny zaznačiť do mapy v takej podobe, aby to mohli pochopiť aj ďalší. Bol to však ťažký boj, pretože Geologickej spoločnosti založenej v roku 1807 sa nepáčil jeho robotnícky pôvod. Šťastena mu však priala. Na svoju stranu si získal bohatých vlastníkov pôdy, ktorým počas výskumu na ich pozemkoch pomohol s nájdením a využívaním podzemných zdrojov vody a uhlia a v jeho prospech zahrala aj generačná výmena v Geologickej spoločnosti, vďaka ktorej v roku 1831 získal azda to najvyššie ocenenie – prezývku „otec anglickej geológie.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pocta autorovi

Dodnes sa nám zachovalo približne 70 originálov Smithovej mapy. Geologická spoločnosť plánuje celoročný program podujatí na pripomenutie si 200. výročia vydania mapy. Jedným z nich bolo aj nedávne odhalenie pamätnej tabule na Buckinghamskej ulici v Londýne, kde Smith žil v rokoch 1804 – 1819. Text tabule hovorí, že Smith „vytvoril prvú geologickú mapu celej krajiny v roku 1815.“ Tento velikán dejín vedy a otec modernej geológie si takúto poctu rozhodne zaslúži. 

Zdroje:

https://www.geolsoc.org.uk/Library-and-Information-Services/Exhibitions/William-Strata-Smith/Stratigraphical-theories

SkryťVypnúť reklamu
reklama

http://www.livescience.com/50234-william-smith-map-anniversary.html

http://en.wikipedia.org/wiki/William_Smith_%28geologist%29#/media/File:William_Smith_(geologist).jpg

Marek Valko

Marek Valko

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Píšem, teda som...Do sveta starých máp môžete nahliadnuť TU a TU. Zoznam autorových rubrík:  Čriepky z histórieÚvahy a zamyslenia

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu