reklama

Nový domov na Slovensku

Aj Vy môžete pomôcť ľuďom, ktorí museli opustiť svoje domovy, vytvoriť nový domov na Slovensku Ani v novom roku sa nezastavili desivé správy zo sveta. Nekončiaca vojna v Sýrii, rozširovanie Islamského štátu či stále vyostrená situácia na Ukrajine sú len jednými z mnohých konfliktov, ktorým čelia krajiny sveta. Len málo z nás si uvedomuje, aké máme šťastie žiť v bezpečnej krajine. Nebolo to tak vždy. Pred pár rokmi museli ľudia opúšťať aj našu krajinu pred prenasledovaním totalitným režimom. V tom čase množstvu Slovákov poskytli nový domov susedné, ale aj vzdialené krajiny ako sú USA, Austrália.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Na pozadí každého konfliktu sú obyčajní ľudia, ktorí pre nepokoje a stratu bezpečia musia utiecť zo svojich domov len s tým, čo dokážu odniesť na rukách, stratia svojich blízkych, zázemie, pocit domova. Zo dňa na deň sa z nich stávajú utečenci. Niektorým sa podarí nájsť prístrešie v inej časti svojej krajiny, niektorým v blízkych susedných štátoch.

Utečenci sa však nachádzajú aj medzi nami, bezpečie našli na Slovensku. Po priznaní medzinárodnej ochrany (azyl, doplnková ochrana) zo strany Ministerstva vnútra SR, Migračného úradu sa snažia zaradiť a integrovať do slovenskej spoločnosti. Ich počet nie je veľký, v roku 2014 o azyl požiadalo len 287 utečencov, čo je najnižší počet od vzniku Slovenskej republiky. Z uvedeného počtu bol len 11 osobám udelený azyl a 89 poskytnutá doplnková ochrana. (Zdroj: http://www.minv.sk/?statistiky-20 , 7.1.2015).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Títo ľudia sú naši susedia, kolegovia v práci, ich deti sú spolužiaci našich detí, sú to ľudia ako my. Pri integrácii im pomáhajú najmä mimovládne organizácie prostredníctvom integračných projektov, ktoré poskytujú komplexné služby a to sociálne, právne, psychologické poradenstvo, ale aj jazykové kurzy a kurzy socio-kultúrnej orientácie. Jednou z nich je občianske združenie Marginal, ktoré momentálne realizuje projekt STEP 2 spolufinancovaný Európskym fondom pre utečencov, Solidarita pri riadení migračných tokov.

Osoby s udelenou medzinárodnou ochranou na Slovensku okrem jazykovej bariéry, rôznym predsudkom, nedostatku príležitostí čelia v procese integrácie aj veľkému problému s bývaním. Jednotlivci žijú prevažne v ubytovniach, v penziónoch, rodiny s deťmi súkromných bytoch. Sociálne byty nie sú utečencom prístupné najmä z dôvodu, že musia splniť podmienky trvalého pobytu v danom meste väčšinou po dobu 5 rokov. Vďaka ústretovosti mesta Košice sa podarilo získať v novembri 2014 tri nájomné byty pre tri afganské rodiny s deťmi. Avšak to je stále málo. Súkromné bývanie je veľmi drahé a vytvoriť si nový domov na ubytovni s dvomi ďalšími ľuďmi na jednej izbe a kuframi vedľa hlavy je veľmi ťažko predstaviteľné. Integračné stredisko, ktoré je vzdialené vo Zvolene a mohlo by poskytnúť ubytovanie aspoň pre osoby s udeleným azylom, je zatvorené. Títo ľudia potrebujú zabezpečiť vhodné bývanie práve na začiatku procesu integrácie, kedy celkovo potrebujú sprievod životom v novej krajine. Zabezpečenie vhodného ubytovania, vytvorenie zázemia a pocitu bezpečia je základom integrácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Deti na Polievkovom festivale v Košiciach
Deti na Polievkovom festivale v Košiciach (zdroj: Marginal, o.z.)

Aj Vy môžete pomôcť ľuďom, ktorí museli opustiť svoje domovy, vytvoriť nový domov na Slovensku. Občianske združenia Marginal vyzýva orgány štátnej správy, samosprávy, širokú verejnosť, právnické osoby, ubytovateľov, ale aj súkromné osoby vlastniace nehnuteľnosti na území celého Slovenska (najmä však na strednom a východnom Slovensku) na ich využitie a prenájom pre osoby s udelenou medzinárodnou ochranou.

Dôležitým prvkom života utečencov a ľudí, ktorým sa OZ Marginal snaží pomôcť, je aj ich začleňovanie sa do inštitucionálneho rádu prijímajúcej spoločnosti, ich občianska participácia, prístup k trhu práce a dobrá informovanosť. V konečnom dôsledku, ale úspešnosť združenia nezávisí len na ňom samotnom, ale je v závislé na každom jednotlivcovi, ktorý pomáha dotvárať celkový obraz spoločnosti. Sociálne vylúčenie alebo sociálna inklúzia sú podstatné faktory v živote marginalizovaných ľudí, preto akékoľvek vrúcne gesto, akákoľvek ochota pomôcť je viac ako znakom porozumenia a empatie, je to to, čo ľuďom v ohrození chýba najviac, je to pocit domova.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nádej na nový začiatok týchto ľudí sa nachádza aj v našich rukách. Nikdy nevieme, v akej situácii sa ocitneme a kedy budeme potrebovať pomoc aj my.

Kontakt: Občianske združenie Marginal, Záhradnícka 27, 811 07 Bratislava, +421 948 900 791, info@marginal.sk, www.marginal.sk

Autor článku: Daša Knošková, Milan Kočan

OZ Marginal

OZ Marginal

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Hlavným cieľom občianskeho združenia Marginal je predchádzanie vylúčenia marginalizovaných skupín v majoritnej spoločnosti. Súčasné projekty sú zamerané na integráciu utečencov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu