Asi každá z nás veľmi dobre vie o čom je materstvo. V prvom rade je to veľký energetický výdaj. Okrem iného (tým myslím napríklad manžela a možno aj staršie deti, nevynímajúc domácich miláčikov) sa musíme starať o to malé bojazlivé a bezbranné dieťa, dojčiť ho a zabezpečiť, aby bolo vôbec čím; a v neposlednom rade po pôrode sa nám postupne vracajú orgány do pôvodného stavu a nadobúdajú svoju veľkosť. Toľko energie je zrazu fuč.
Materské mlieko je úplný top, čo sa týka jeho jedinečnosti a nenahraditeľnosti. Na internete existuje mnoho príspevkov vo fórach, kde sa matky dohadujú, kde ktorá ma slabšie či silnejšie mlieko (väčšinou je to na pozadí faktu, že dieťa priberá viac či menej). V dnešnej dobe ma to udivuje, že ešte stále veríme tým „babkovským“ teóriám. Aj mňa to znervózňovalo, keď moja mama a dokonca aj otec išli na mňa s teóriou, že dieťa mi plače a je nervózne, lebo mám slabé mlieko, alebo dokonca málo (a to som dojčila 40 minút; samozrejme len na začiatku). Je faktom, že stravou môžeme ovplyvniť jeho skladbu, ale materské mlieko je a bude len také, aké si požaduje dieťa. A čím častejšie bude papať, tým viac sa ho bude tvoriť. Taktiež je faktom, že v rámci jedného prsníka a jedného kojenia existuje predné mlieko bohatšie na cukry a zadné obohatené o tuky, ale to už je iná téma.
Ďalšou teóriou starých mám je, že musíte jesť veľa polievok a dokonca "zapražených". Denne som sa snažila vyvracať tento mýtus u svojej mamy a svokry tým, že mne sa robí mlieko aj z vody. A všetci ma považovali za blázna. Nevravím, že polievky sú zlé, lebo pre matku, ktorá kojí a nechce prestať, je dôležitá pestrá a vyvážená strava a k nej zelenina určite patrí. Ale vo veľkej miere je pre kojenie dôležitý pitný režim. Nie málo ani nie priveľa. Ako som už spomínala, tvorbu mlieka podnecuje predovšetkým už spomínaný záujem dieťaťa sať ale aj výkonnosť mliečnych žliaz každej matky. Ja som na tom geneticky veľmi dobre a ani môj syn sa nesťažuje.
Hneď po pôrode mi manžel do pôrodnice doniesol balík dojčenskej vody. Keď to moja známa – sestrička na novorodeneckom videla, zakázala mi ju piť, že je to odpad. Nevedela som prečo, ale preventívne som ju radšej ihneď prestala piť a poliala som ňou kvety. Neskôr som sa dočítala, že vplyvom tepla a slnka sa hlavne v neperlivých vodách tvoria a množia baktérie vyvolávajúce črevné problémy. A dokonca ak pijeme vodu balenú v mäkších fľašiach (neraz sa nám poloprázdna fľaša v ruke ohla) pod vplyvom slnečného žiarenia sa do nej môžu z plastu uvoľňovať ftaláty. Je to riziko balenej vody – nikdy nevieme kde a za akých podmienok celé týždne či mesiace prežívala.
Ak dojčíme, denne by sme mali prijať (samozrejme rovnomerne rozdelených) 1,5 až 2 litre tekutín. V teplejšom počasí aj viac. Je to namáhavé, hlavne keď ste predtým pili menej, ale čo nespravíte pre „svoje“ blaho?! Rovnako nevhodné ako dojčiace vody sú aj citrusové a paradajkové šťavy, ktoré nie vždy, ale môžu vyvolať alergie u kojencov. Podľa mňa je lepšie predchádzať ako ľutovať. Neskôr, keď sú už deti väčšie, nie je problém ich postupne zavádzať ak máte na ne chuť. Ja som začala citrusy jesť až keď mal malý pol roka. Písala som o dojčenskej vode a rovnako spomeniem aj sýtené nápoje, ktoré nielen mamičkám ale aj „drobcom“ uškodia nafúknutým bruškom. Tabu by mali byť nápoje ako, v prvom rade alkohol, káva či čierny čaj a všetky koly. Ak si ich neviete odoprieť a pokiaľ samozrejme dieťa je pokojné a spavé, nevidím problém, aby sme si počas dňa dali šálku kávy či čaju. Neuškodí ani raz za čas pohár červeného na krvinky :) hlavne keď sa vám vrátia „vaše dni“. Všetko však záleží na mamičke. V prípadoch, ak sa v rodine vyskytuje alergia na bielkovinu v kravskom mlieku, je dobré, aby mamička obmedzila množstvo mlieka, ktoré vypije. Ale úplné vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov je nežiaduce, nakoľko vápnik v materskom mlieku sa nahrádza tým, že telo odbúrava zásoby vápnika z kostí matky.
Čo sa týka vhodnosti či nevhodnosti stravy, tak v úplných začiatkoch by sme mali brať ohľad aj na to, aby bola ľahko stráviteľná – kašovitá; aby sa rýchlejšie zvinula maternica a aby bábätká z nej neboleli brušká. Každá mamička príde na to, čo môže zjesť a čo nie časom, ale aspoň podľa mňa je lepšie predchádzať nepríjemnostiam ako ich zažívať. V tomto prípade mnohé „babkovské“ pravdy nie sú na škodu. Je vhodné odstrániť zo svojho jedálnička potraviny, ktoré spôsobujú zápchu a nafukujú. Celý život vám nebolo z nich nič a zrazu je z vás balón a z „drobca“ taktiež. Za to môžu vo veľkej miere strukoviny, kapusta, kaleráb, cibuľa, brokolica, reďkovka, čerstvé pečivo... veď uvidíte samy :) U mňa to boli aj paradajky, ovocné jogurty a polotučné mlieko. Ale to neznamená, že týchto potravín sa už nesmiete dotknúť kým budete kojiť. Keď sa drobec začne viac hýbať, môžete ich postupne v malom zavádzať do jedálnička.
A aby sme neboli úplne negativistickí a kojenie nebolo nočnou morou, dám vám jeden typ. Probiotiká ako vieme pomáhajú produkovať v tele vitamíny, udržiavať imunitu a dobre spracovať prijatú stravu. Bryndza, jogurty, kefíry a jogurtové mlieka – to všetko bolo dennou súčasťou môjho jedálnička, a nielen že mi to pomohlo dostať moju tráviacu sústavu po tehotenstve do normálu, ale ako som sa dočítala, sú aj vhodnými bojovníkmi proti alergiám u detí. A dnes, rok a pol po pôrode, ešte stále kojím a na probiotické mliečne výrobky nedám dopustiť.