reklama

Pán minister, mám taký návrh...

celkom jednoduchý, prostý a účinný ako získať chýbajúce peniaze do štátnej kasy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Zaťaženie živnostníkov zvýšením odvodov a daní, hlavne tých drobných, ktorí sú radi, ak v dnešnej kríze niečo zarobia a niečo im aj ostane po zaplatení mesačných nákladov na svoju prevádzku, je mierne povedané nešťastné riešenie.

Viem pán minister, vy ste to skúsil okresať aj inde, "rozmýšľal" ste o zrušení jednorázových príplatkov pri narodení dieťaťa, alebo siahnuť na percentá v druhom pilieri dôchodkového sporenia. Neviem, či si uvedomujete, že chcete naplniť štátnu kasu peniazmi svojich voličov. Hoci ja osobne som vás nevolila, čo vôbec neľutujem. Ale uvážte, pán minister, sklamaný volič je veľmi zlá reklama, chodí a všade roztrubuje ako vám dal svoj hlas a vy ste mu zvýšili odvody, dane alebo siahli na jeho príspevok. Čo taký volič asi urobí o 4 roky?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viem pán minister, máte ťažkú úlohu, zdedili ste vyrabovanú kasu a nekresťanský deficit, ale... Ale nevidím dôvod, zdravý ľudský dôvod, prečo by na to mali doplatiť tí, ktorí sa predierajú životom z mesiaca na mesiac rátajúc každú korunu, vlastne euro. Tí, ktorí každé ráno vstanú do práce, poctivo prispejú na dôchodky iných, zaplatia svoje dane načas. Vaše riešenie ako naplniť štátnu kasu mi pripadá veľmi nepremyslené. Možno ste si spravili výpočty, ktoré priniesli nejaké plusové hodnoty, ale neviem, či ste uvážili fakt, že keď človeku zvýšite výdavky, on si ich niekte musí automaticky znížiť. Čiže menej mu ostane na kúpu bežných vecí, zmenší sa jeho kúpischopnosť a tým vám potečie do kasy menej peňazí. Je to ako bludný kruh, však?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Práve preto mi dovoľte, pán minister, predstaviť vám môj návrh na získanie potrebných financií. Je celkom jednoduchý, založený na spravodlivosti a kresťanských hodnotách, ktorými sa náš štát pýši. Určite máte zoznam zlých, netransparentných, pochybných alebo zneužitých tendrov, káuz a zmlúv, ktoré boli na Slovensku podpísané za posledné 4 roky. Tak vám navrhujem, pán minister, zobrať tieto zmluvy, vyčísliť ich hodnotu a vziať na zodpovednosť ľudí, ktorí takéto zmluvy podpísali a vymáhať od nich tú čiastku, o ktorú bol náš štát ukrátený. Napríklad, nedávno som postehla, že ministerstvo obrany nakúpilo nafukovacie záchranné člny bez motora za zhruba 26 500 eur/kus. No neviem z čoho boli tie člny, ale mne to vonia podvodom. Čo tak dať tie člny vyhodnotiť na ich skutočnú cenu a rozdiel vymáhať od človeka, ktorý zmluvu podpísal? Že ako? Právne, zhabaním majetku, zablokovaním účtu, je to jedno. V normálnej právnej a ešte k tomu kresťanskej spoločnosti je celkom prirodzené, že vinník je vzatý na zodpovednosť, musí čeliť dôsledkom svojho konania, je odsúdený a potrestaný. Prečo ľudia, ktorí dostali náš štát tam kde je, do obrovskej zadĺženosti, si ďalej užívajú štátne ukradnuté a spreneverené peniaze bez akýchkoľvek právnych dôsledkov, prečo sú na slobode, prečo im nie je vyrúbaná pokuta, prečo máme zaplatiť za nich my, vaši voliči? Je mi často ľúto ľudí, ktorých sledujem v tv novinách, ako zo zúfalstva pred nazaplatenými účtami ukradli možno 1000 eur v banke a dostali 5 rokov väzenia. Nie, neospravedlňujem ich konanie, kradnúť sa nemá, len viete, čo ma pán minister, vie dožrať? To, že ten, kto podpíše taký zjavne nekóšer tender za milióny eur, vzatý na zodpovednosť nie je, žije si ďalej akokeby sa nechumelilo, ďalej mu na účet mesačne chodí pár tisíc eur ako výplata od štátu, od štátu, ktorý poriadne ogabal. No, ale už som zašla trocha do iného rezortu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže toto je môj návrh, pán minister, jednoduchý, prostý a účinný : chýbajúce peniaze pýtajte od tých, kvôli ktorým chýbajú. Že ako? To si zariaďte vy, veď ste minister, nie? Budete prekvapený koľko ušetríte a ešte vám zostanú aj voliči verní.

Mariana Balážová

Mariana Balážová

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

som, kto som a nechcem byť nikým iným Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu