reklama

Čistota pol života a špina celý?

Miznúci sneh vo všetkých sídlách odkryl smetiská, ktoré „krášlia" okolie našich príbytkov a lemujú cesty po celom Slovensku. Vypovedajú o našom necitlivom vzťahu k prostrediu, v ktorom žijeme. Poletujúce igelity plachtia nad poľami, kde sa pomaly začínajú zelenať oziminy. Popri cestách môžeme študovať pitný režim okoloidúcich. Smeti, odpadky, neporiadok. Príroda čaká, kým sa všetko rozzelenie a vysoká burina bordel prikryje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu
(zdroj: foto: ja)

Kedysi dávno som čítala knihu Alexeja Tolstého o ruskom cárovi Petrovi Veľkom. V pamäti mi utkvela pasáž, ako cár cestoval inkognito po Európe. Keď cestoval po nemeckých krajinách, zaujal ho vidiek. Úhľadné dedinky, obrobené polia, v oknách a v záhradkách kvety. Prečo niečo také nevidí aj v Rusku, kládol si otázku.

Túto otázku si môžeme položiť aj my. Vyše 300 rokov od Petrových čias sa obraz krajiny zmenil, neporiadok ostal. Pritom Slováci boli stáročia súčasťou nemecky hovoriacej ríše.

Nemáme cit pre poriadok vo svojej genetickej výbave? Nedá sa poriadkumilovnosti naučiť?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď som dnes cestovala do susednej obce, všimla som si ako dvaja muži v oranžových reflexných vestách zbierajú odpadky popri ceste. V obci mi povedali, že obecný úrad zamestnáva dvoch - troch nezamestnaných na aktivačných prácach. Ich úlohou je dbať o verejný poriadok. Keď som sa vracala, chlapov som nestretla, ale jarky pri ceste boli čisté.

Viem, že jedna lastovička jar nerobí. Ale poteší!

Čo vy na to, páni starostovia a primátori v ostatných kútoch Slovenska?

Mariana Nagyová

Mariana Nagyová

Bloger 
  • Počet článkov:  136
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som žena - veselá, rozumná, nervózna, hysterická, milujúca, panovačná, kamarátska,vtipná, hašterivá.... Zoznam autorových rubrík:  moji rodáciaj taképele meleNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu