reklama

Gréci ťažko pracujú. Na svojich štatistikách...

Podľa údajov OECD majú Gréci najvyšší počet priemerných odpracovaných hodín v EÚ. Ako sa dalo čakať, táto správa veľmi potešila fanúšikov solidarity s týmto ťažko sužovaním národom, ktorý je mimochodom stále v rebríčku tridsiatich najbohatších štátov na svete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Distribúcia prvých číslic podľa Benfordovho zákona
Distribúcia prvých číslic podľa Benfordovho zákona (zdroj: Wikipedia)

Prvé čo napadne skeptika, je opätovné falšovanie štatistík. Tejto téme sa nevenuje dostatočná pozornosť z hľadiska efektu na súčasnú eurokrízu. Trhy (a nielen ony) môžu fungovať efektívne len v prípade, že investori majú k dispozícii pravdivé údaje. Gréci už v tomto smere majú svoje skúsenosti, vďaka čomu došlo aj k väčšej popularizácii forenznej štatistiky.

Vedci si totiž všimli, že grécke makroekonomické údaje neprechádzajú ani cez jednoduchý Benfordov test. Benfordov zákon hovorí o nerovnakej distribúcii prvých číslic vo veľkých súboroch dát a platí aj na mnohé makroekonomické údaje. Pri skúmaní makroekonomických dát členov EÚ vykazovali najväčšie odchýlky práve tie z krajiny olív a ouza. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

So žiadnou krajinou nemal Eurostat toľko práce ako s Gréckom. Jeho správy mimo iných zistení hovoria aj o úmyselne chybnom reportovaní čísiel za rok 2009. V roku 2006 zasa gréckych "Fantozzi" z národného štatistického úradu napadlo, že deficit vyjadrený v % HDP sa zníži ak sa k HDP pripočítajú príjmy z prostitúcie, pašovania a prania špinavých peňazí. Toto nie je vtip!

A čo spomínané štatistiky odpracovaných hodín? OECD žiaľ nedáva dostatočne veľa detailov nato aby sme mohli pre tento prípad aplikovať Benfordov test. Z hľadiska logiky a poznania gréckej ekonomiky však dávajú zmysel. Len žiaľ príliš v ich prospech nehrajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1) Gréci majú veľa zamestnancov vsezónnych sektoroch ako je poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Počas sezóny pracujú viac, po nej je veľa z nich nezamestnaných a do štatistík odpracovaných hodín sa už ich „nuly" nerátajú.

2) Iba 55% žien vo veku od je 25-64 rokov je zamestnaných.

Na ich lenivosť, či pracovitosť môžeme mať samozrejme svoj subjektívny názor, povedzme vďaka opakovanej skúsenosti so službami v cestovnom ruchu, či tunajšími gréckymi študentami medicíny.

Podľa štatistík tí čo pracujú, pracujú v priemere dosť dlho. Čo sa týka možností čiastočného úväzku, Slovensko je na tom ešte horšie ako Grécko a napriek tomu je u nás zamestnanosť žien oveľa lepšia. Problém je teda skôr kultúrny. Počet zamestnaných a nezamestnaných v Grécku predstavuje iba 66% ľudí v produktívnom veku. Toto číslo je najnižšie v Európe. Pokiaľ sa to nezmení, rozprávkou o pracovitých Grékoch nás ťažko niekto obalamutí

Marian Jánoš

Marian Jánoš

Bloger 
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Fanúšik vedeckého skepticizmu Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáKontroverzné témyPolitické komentárePohrebisko povier a šarlatánovDiskusia namiesto diss-kecieChrumkavá vedaMix

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu