reklama

Pobirmovaná ústava

Definícia manželstva zreje spolu so západnou civilizáciou. Mali by si to uvedomiť všetci, čo sa odvolávajú na jeho tisícročnú tradíciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Keď sa pozrieme hlbšie ku koreňom euroatlantickej civilizácie - manželstvo je o rovnosti práv medzi partnermi iba posledných cca 50 rokov. Posledné vydobyté práva, napríklad možnosť zamestnať sa bez súhlasu manžela, získali ženy v Španielsku a NDR až v sedemdesiatich rokoch minulého storočia. Zmeny zasiahli aj vekovú hranicu pre vstup do manželstva, postupne sa posúvala smerom k dospelosti. Kanonické právo RKC pripúšťalo „jedinečný zväzok" 12 ročných detí až do roku 1917.

Jadro sporu

Podstata debaty okolo manželstiev osôb rovnakého pohlavia je hlavne v etickom hodnotení homosexuálneho spolužitia. Všetko ostatné okolo toho sú len kalerábové omáčky. Tí čo si myslia, že je ich spolužitie nemorálne, sú logicky aj proti tomu aby ho štát akokoľvek podporoval. Tí čo si myslia, že stabilný vzťah je pre nich tou najetickejšou voľbou, nevidia problém v tom, aby im štát preň poskytol kvalitný právny servis. Nakoniec sú to tiež daňoví poplatníci a aj kvôli právnemu servisu si ten štát platia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je relevantné namietať, že vzťahy osôb rovnakého pohlavia vykazujú iné socioekonomické parametre v porovnaní so vzťahom muža a ženy . Napríklad zriedkavejšie vychovávajú deti a častejšie mávajú oddelené financie. Ak by existoval len jeden model právne uznaného partnerského spolužitia pre všetkých bez ohľadu na ich potreby, mohlo by to manželstvu uškodiť. V budúcnosti by sa pri tvorbe legislatívy museli brať do úvahy potreby oboch rôznych skupín, čo by viedlo k ťažšej spoločenskej dohode a menšej flexibilite. Preto má zmysel mať týchto inštitútov viac, okrem manželstva aj voľnejší model - registrované partnerstvo. To nemusí nevyhnutne kopírovať manželstvo, hlavne by malo čo najúčinnejšie riešiť kritické životné situácie. Oba inštitúty by nemali byť diskriminačné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ústava ako instantný reklamný pútač

Štvrťstoročie sa už vedie diskusia o odluke cirkvi od štátu. Keď však treba kvôli prezidentskej kampani prepisovať ústavu, nie je problém uvariť to za pár týždňov. Keď Smer obmedzil odpočítateľnú položku na manželku, ani len pastiersky lístok sa na strome nepohol.

Zatiaľ to vyzerá tak, že smeráci ukážkovo vybabrali s LGBT aktivistami, keď ich už rok chlácholia - „veď máte výbor" a jediné čo sa im legislatívne ujde je dýka do chrbta ich životným snom. KDH jednu métu teda úspešne zabetónovalo. Avšak reálne o ňu bojovala len hŕstka aktivistov, ktorej sa podarilo prebudiť viac kresťanských aktivistov ako zástupcov vlastnej komunity. K méte registrovaných partnerstiev je zrazu bližšie. Už ťažšie sa bude o nich hovoriť ako o ceste k „manželstvám gayov" a samotní LGBT aktivisti sa ľahšie zjednotia v tom čo vlastne chcú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čas ukáže, že každé víťazstvo po boku Smeru je len krokom vpred k historickej prehre . Smer potrebuje konzervatívcov hlavne 29. marca. Potom už len v závislosti od okolností a vývoja verejnej mienky. Presne ako komunista svoje birmovné meno.

Marian Jánoš

Marian Jánoš

Bloger 
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Fanúšik vedeckého skepticizmu Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáKontroverzné témyPolitické komentárePohrebisko povier a šarlatánovDiskusia namiesto diss-kecieChrumkavá vedaMix

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu