reklama

11 vecí pre štart v USA

Moja prvá cesta do USA, bola v novembri 2013, priamo do centra Miami.Môj výlet začal s mojím bratom, ktorý mi robil ochranný doprovod, do cudzieho nového sveta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Na začiatku, sme mali 1 neznámy facebookový kontakt, doporučený od mojej kamarátky. S týmto „neznámym“ sme sa spoznali a spriatelili až priamo v Miami, ktorý nám pomohol v našich začiatkoch.

Rady pre štart:

1.CESTOVNÝ PAS

Je to najdôležitejšie, čo potrebujete. Potrebný je cestovný pas s biometriou, a kontrola platnosti pasu. Cestovným pasom sa preukazuje všade, či pri objednaní piva, pri vstupe do nočných podnikov, až po kontrolu na letisku. Občiansky preukaz pokojne nechajte doma.

Viac info: http://www.minv.sk/?cestovne-pasy

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. VÝBER DESTINÁCIE

Pre mňa bol výber jednoduchý, pretože som chcela moju novembrovú dovolenku stráviť v teple. V týchto mesiacoch je slnečno a teplo, buď v Kalifornii, v Miami, alebo na Bermudách.

*Pre info: V Miami je v tomto období príjemnejšie a teplejšie, ako v Kalifornii. Najlepšie obdobie v Miami je od októbra do mája. Teplota je prijemných 27-32C / 82-90F. 

*Pre info: Od júna do septembra je mimosezóna, pretože je tu vyššia teplota 32-39C / 90-102F, vyššia vlhkosť vzduchu a verte mi, v oceáne sa neschladíte. Boli dni, keď oceán bol teplejší ako vzduch. Výhoda nesezóny je, že sú lacné hoteli, rýchla dostupnosť do podnikov, pretože v tomto období je tu málo dovolenkárov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3.ESTA

Prvé prípravy začínajú doma. Na vycestovanie kdekoľvek do USA, je dôležité cestovné povolenie / ESTA. Je to schválenie Vášho odletu. Cena je 14USD. Schválenie je do pár hodín, ale je dôležité ho mať schválený, ešte pred nákupom letenky. Potrebné, si ho je vytlačiť a založiť na cestu, a na kontrolu na letisku.

Viac info na stránke: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1

4. LETENKA

Cena letenky je rôzna, záleží podľa ponúkaných akcií od leteckých spoločností. Cesta tam a naspäť do Miami vychádza okolo 550Eur. Niekedy sú letenky lacnejšie, niekedy drahšie, podľa termínu a miesta. Letenku si vytlačte a založte, pre overenie Vášho čísla letu, času letu, miesta letu a pod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Väčšinou lietam z Budapešti alebo z Viedne. Letoviská na Floride je viacero, ale najbližšie k Miami sú: Miami International Airport (MIA), Fort Lauderdale-Hollywood International Airport (FLL), Palm Beach International Airport (PBIA). V podstate, je jedno, ktoré letovisko si vyberiete, lebo preprava medzi letiskami je dobre riešená. Transport z letiska do Vašej destinácie, môžete použiť:

- autobus (cena za vstup/1 osoba je 2,80USD, nezáleží na vzdialenosti),

- požičovňa áut (cena prenájmu od 12USD/deň+tax, ale priemerne okolo 20USD/deň+tax),

- taxi (Viac sa v USA používa Uber ako taxi, pretože je lacnejšie, pohodlnejšie a lepšie. Bohužiaľ, na letisko pre Vás Uber nepríde, pretože sa tak medzi sebou dohodli. Našťastie, môžete použiť taxi na nejakú krátku vzdialenosť, a potom si objednať UBER cez telefón, teda cez mobilnú aplikáciu Uber.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- v Miami Downtown / z Miami International Airport (MIA), môžete použiť Metromover. Je to nadzemné metro, a pre každého je zadarmo.

Viac info: http://www.miamidade.gov/transit/metromover.asp

5. UBYTOVANIE

Pre ľudí, ktorí majú známych či rodinu v USA, je pobyt jednoduchší a lacnejší. Ale pre odvážnych, ktorí prileteli do USA svojpomocne, ako ja s mojím bratom, ponúkam riešenie.

Pre každého jedného, je dôležitá adresa pobytu v USA, kde budete bývať po prílete. Vypĺňa sa táto informácia nielen v ESTE, ale aj pri potvrdzovaní leteniek. Táto informácia je dôležitá pri vstupnej kontrole na letisku do USA. Najjednoduchší spôsob, si je zarezervovať on-line hotel, penzión, ubytovanie na pár prvých dní (3-5dní), cez webovú stránku, a vytlačiť si toto potvrdenie, ako dôkaz o pobyte pre kontrolu na letisku. (Napr. cez stránky: www.Booking.com, www.Agoda.com ).

Verte mi, časový posun o 6 hodín dopredu ako na Slovensku, urobí svoje, a pravdepodobne prespíte 1-2 dni, dokým sa preorientujete na nový čas.

Neskôr, keď sa zorientujete v mieste pobytu, môžete zmeniť svoje ubytovanie za výhodnejšie. V USA sa vo veľkej miere používa www.Airbnb.com(nájdete tu ubytovanie od 1 izby, či celého bytu, na pár dní, či na mesiace za prijateľnú cenu ako na hoteli). Odporúčam prelistovať aj www.Craiglist.com (kde nájdete všetko, ale pozor na niektoré inzeráty, ktoré sú nepresné, prípadne môžu zavádzať). Cena ubytovania, sa mení podľa termínu a miesta.

6. PENIAZE

Odporúčam, ešte pred odletom, pripraviť si hotovosť a zameniť si určitú časť peňazí na americkú menu / USD. V Amerike máte bankomaty síce všade, ale platíte poplatok pri výberu hotovosti, okolo 3-5USD. Denný výber je v klasickom ATM obmedzený. Platenie kartou v obchodoch je zadarmo. V prípade, ak sa Vás predavačka v obchode opýta či je karta, kredit alebo debit, odpoveď je kredit. Aj keď máte debetnú kartu, v Amerike ju považujú za kreditnú, lebo je z mimo USA.

*Pre info: Ak platíte napr. hotel, je potrebné mať na platobnej karte vytlačené VAŠE MENO. Mne sa čudovali, keď som im ukázala platobnú kartu bez mena. Vyhovorila som sa, že vzadu je môj podpis, ale niekedy to pre nich neplatí. Našťastie som mala aj kartu s menom.

Pozor na zneužitie platobných kariet, ktoré je tu bohužiaľ časté. Vždy majte platobnú kartu pod dohľadom, pretože sa môže stať, že sa ráno prebudíte, a zistíte po kontrole bankového účtu, že niekto s ňou platil, kde ste ani neboli. V tomto prípade, kartu okamžite vo svojej banke zablokujte, a po príchode naspäť na Slovensko, budete musieť zájsť osobne do banky, a potvrdiť zneužitie karty. Peniaze by Vám mali do mesiaca vrátiť, ale pokazí Vám to výlet.

*Poznámka: Odporúčam splnomocniť blízku osobu na úkony v banke. Ak chcete vycestovať na dlhšie obdobie, alebo len pre istotu.

7. VODIČSKÝ PREUKAZ

Ak ste vodič, a budete v USA šoférovať, môžete použiť svoj európsky vodičský preukaz.

Viac info nájdete: https://www.mzv.sk/servlet/newyorkgk?MT=/App/WCM/ZU/NewYorkGK/main.nsf/vw_ByID/ID_621F5291AE4A5FD4C125715B004FFE51_SK&TG=BlankMaster&URL=/App/WCM/ZU/NewYorkGK/main.nsf/vw_ByID/ID_69910BEE97E856B4C1257A2C0046DF1C_SK&OpenDocument=Y&LANG=SK&HM=20-&OB=0

*Poznámka: V USA sa oplatí dodržiavať rýchlosť. V aute môžete fajčiť, ale nesmiete mať otvorený alkohol, napríklad: otvorená plechovka piva. Za to je pokuta. Výhoda: Viac pruhov v jednom smere, a policajt Vás zastaví len vtedy, keď mu dáte na to dôvod, teda rýchla jazda. Nevýhoda: Častá nehodovosť, hlavne v období dažďa.

8. TELEFÓN

Pred odletom je jednoduchšie, keď si zoberiete so sebou odblokovaný mobil. Je dôležité si zaobstarať, po prílete americkú SIM do telefónu. Najlepšie cenovo vychádza:

- Simple Mobile (výhoda: lacnejší paušál, cena je 40USD/mesačne, ale nevýhoda: problémy pri dobíjaní cez internet. Dobíjanie je cez zoškrabávacie karty, ktoré kúpite v ktoromkoľvek „mobile obchode“. )

- T Mobile. Cena je 50USD/mesiac. Výhoda: Jednoduché dobíjanie cez internet.

Stále pribúdajú nové akcie a paušály, takže sa radšej poraďte pri nákupe s predajcom. Ktorýkoľvek paušál je potrebné si každý mesiac opakovane dobíjať za danú cenu. Ak prejde pár hodín po skončení paušálu, a nestihnete si daný paušál dobiť, pre opätovné aktivovanie SIM karty, zaplatíte o 10USD naviac. Ak už nebude mať záujem o ďalšie dobitie paušálu, tak sa nič nedeje....jednoducho nezaplatíte, a SIM karta sa po 6 mesiacoch automaticky deaktivuje. Táto SIM karta sa stane neplatná a dané telefónne číslo sa priradí ďalšiemu človeku v USA.

 *Pre info: Ak budete mať zvláštny hovor typu: „Je tam Alex?“, tak sa nič nedeje...pretože pred Vami používal dané telefónne číslo nejaký chlap s menom Alex. Je to zvláštne, ale v USA sa telefónne čísla posúvajú ďalej ďalším osobám.

9. CESTOVNÝ ADAPTÉR / CONVERTER – TRAVEL ADAPTER

Môžete si ho kúpiť pred odletom cez stránky, napríklad: Ebay či Amazon, alebo kúpiť rovno na mieste v USA. Tento adaptér nájdete v ktoromkoľvek väčšom nákupnom obchode ako napr. Walgreens, Walmart, Publix (u nás, ako Tesco či Kaufland), alebo v obchodoch s elektronikou, napr. BestBuy.

*Pre info: Cena sa v kamenných obchodoch pohybuje okolo 10USD, na ebay okolo 2USD. Rozhodnutie, nechám na Vás.

10.INTERNET

Pokiaľ si nezakúpite americkú SIM, tak zadarmo Internet nájdete a môžete používať v „Starbucks-e“. Väčšinou si odložte účet od kávy, pretože je na ňom napísaný denný kód, pre vstup na ich toalety. (Aby tam nechodili bezdomovci). Výhoda je, že Vám dajú aj vodu zadarmo. Internet nájdete väčšinou v reštauráciách, hoteloch a pod.

11. CIGARETY A ALKOHOL

Pre fajčiarov odporúčam si zakúpiť cigarety doma, alebo najlepšie na letisku, v bezcolnej zóne. Pre porovnanie, Malboro / 1 balíček stojí okolo 5USD. Niektoré „Slims“ cigarety dokonca stoja aj 10USD.

*Pre info: Nákup cigariet či alkoholu v bezcolnej zóne, môžete nakúpiť len pri odlete z EÚ štátu do USA štátu a naopak z USA štáru do EÚ štátu. Ak máte lety z USA miesta do USA miesta, nedovolia Vám kúpiť ani cigarety, ani alkohol, ani darčeky, ani kozmetiku.

Príklad: 1. Letím z Budapešti do Amsterdamu (nekupujem nič, len potraviny na občerstvenie), potom 2. z Amsterdamu do New Yorku (kúpim cigarety a alkohol), a 3. let z New Yorku do Miami (nemôžem kúpiť nič, a ešte musím vyložiť alkohol, pretože cez kontrolu neprejde).

Nevýhoda je s alkoholom, ale to nevadí, v akomkoľvek obchode s alkoholom, pretože tu majú špeciálne predajne na alkohol s názvom „Liquor store“ kúpite alkohol za dobrú cenu. V obyčajných obchodoch, ako Walgreen, Publix, kúpite len pivo a víno. Poznámka: musíte mať cestovný pas, alebo iný doklad Vašej totožnosti na zakúpenie alkoholu, piva, vína či cigariet.

Mária Výbohová

Mária Výbohová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som podnikateľka z Banskej Bystrice, a po ôsmich rokoch podnikania na Slovensku, som sa rozhodla pre zmenu svojho života, a presunula som moje pôsobenie do Miami, USA. Chcela by som Vám priblížiť život a pravidlá v Amerike. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu