reklama

Neopovážte sa ísť na Balaton!

Dovolenkovať a relaxovať na Balatone? Na tom Balatone, kde sa v húfoch chodilo za socializmu, keď nebola možnosť ísť k moru do „sladké Francie“, či slnečného Talianska? Kto by tam preboha dnes chodil, veď čo sa tam dá vidieť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

No schválne, kto z Vás, čo číta tento blog, sa v posledných rokoch rozhodol objavovať Balaton a jeho okolie aj napriek tomu, že je to len 3 hodiny cesty autom? Mám také tušenie, že zanedbateľné percento z Vás.

Pri zmienke slova „Balaton“ sa mi vynárajú slová mojich starých rodičov a rodičov o tom, ako na toto miesto chodili tráviť letné dovolenky počas socializmu, aby mali aspoň pocit, že boli pri mori. Neviem takmer o nikom z môjho okolia rovesníkov, kto by tu za posledné roky strávil letnú dovolenku. Osobne mám rád dovolenky, kde sa spája všetko, čo mám na dovolenke rád a teda objavovanie nepoznanej histórie danej krajiny a lokality, hrady-zámky-pamiatky, dobrodružstvo, dobré lokálne jedlo, chutné a kvalitné víno, kultúra a v neposlednom rade aj leňošenie pri pláži a chytanie bronzu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Nedávno som sa tak zamyslel: „Mám precestovanú takmer celú Európu, miesta blízke i vzdialené, ale aj také malé štáty, ako San Marino, či Lichtenštajnsko. A krajinu našich južných susedov takmer vôbec nepoznám. Nie je to chyba? Nemal by som to napraviť? Ale kde začať?“. A tak som začal pátrať. Asi po dvoch hodinách surfovania som zostal v nemom úžase a rozhodnutie bolo jasné! Ide sa na Balaton! Po návrate z Balatonu môžem s radosťou konštatovať, že to síce bolo po prvý krát, ale určite nie posledný. Áno, Balaton sa po pár dňoch strávených v tejto malebnej časti Maďarska stal mojou novou obľúbenou turistickou destináciou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak ste na Balaton ešte stále dodnes nezavítali, neváhajte ani sekundu. Nájdete tam všetko, čo k poriadnej dovolenke patrí. Rád by som sa s Vami podelil o svoje cestovateľské zážitky a tipy a urobil tak akéhosi sprievodcu Balatonom pre tých, ktorí hľadajú ucelenejšie informácie, aké zo začiatku chýbali aj mne. Síce som ich našiel, ale po kúskoch.

1. Hlavné turistické centrum Balatonu – Siófok

Prvý deň sme sa rozhodli stráviť pri vode. Bolo pekné počasie, tak prečo nie? K vode sme dorazili autom, pár desiatok metrov od pobrežia bolo parkovisko. Chceli sme si kúpiť parkovací lístok, do automatu sa však dali hodiť len mince. Toľko drobných som však ešte nemal, nebolo kde rozmeniť. A tak som začal behať po okolitých obchodoch a kaviarničkách. Na moje nemilé prekvapenie, nik nebol ochotný mi rozmeniť. Obehal som asi 10 lokálov a nič. Nechápal som to, bol som znechutený a sklamaný z nie príliš prívetivého prístupu k zahraničnému turistovi. Neskôr som pochopil. Vrátil som sa znechutený späť k automatu a priateľka na mňa niečo kričí. Na bočnej strane automatu objavila nálepku, že lístok si možno kúpiť aj formou SMS! Už mi to došlo. Pri snahe rozmeniť si bankovku na drobné som vyzeral ako človek, ktorý nemá roaming. Do SMS-ky len zadáte svoju ŠPZ a po odchode urobíte to isté. Čas, medzi ktorým ste poslali obe SMS-ky, sa znásobí cenou za jednu hodinu parkovania. Geniálne. Obe tieto skúsenosti, a teda možnosť kúpy elektronickej diaľničnej známky a parkovacieho lístka, ma utvrdili v tom, že náš južný sused je nejaký ten krok pred nami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Trávnatá pláž v Siófoku
Trávnatá pláž v Siófoku 

Siófok možno bez pochyby nazvať maďarským letným hlavným mestom. Počas sezóny to tu pulzuje dňom i nocou. Siófok je známy svojimi dlhými trávnatými plážami. Piesok na Balatone nehľadajte. Trávnatý povrch je však pekne upravený. Za poplatok si môžete prenajať slnečník, alebo lehátko. Za vstup do areálu sa platí celodenné vstupné, v prepočte asi 2 eurá. Ak vás premohol hlad, alebo smäd, v každom areáli sa nachádzajú reštaurácie a rýchle občerstvenia, ako i nanuky do ruky. Toalety spoplatnené nie sú, avšak pred vstupom vždy sedí pani, ktorá ponúka zrolovaný kúsok toaletného papiera, ak by ste náhodou neboli stopercentne pripravení. Dve hlavné pláže sú rozdelené prístavom, v ktorom kotvia plachetnice a výletné lode, ako i parník s diskotékou. Promenády oboch pláží poskytujú návštevníkom bohaté kultúrne, spoločenské a športové vyžitie – napr. kiting. Balaton je známy najmä plytkou vodou siahajúcou po vstupe po členky a po niekoľkých metroch voda siaha ešte stále len po kolená.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Známa atrakcia Siófoku - vyhliadková veža
Známa atrakcia Siófoku - vyhliadková veža 

V centre mesta sa nachádza vychýrená vyhliadková veža, ktorú sme navštívili vo večerných hodinách. Na jej vrchole sa nachádza cocktail bar, kde sa môžete osviežiť a zahrať si rôzne hry pre deti i dospelých, keďže stôl, za ktorým sedíte, je digitálny.

Na vrchole vyhliadkovej veže je kaviareň a cocktail bar, kde sa môžete aj zabaviť.
Na vrchole vyhliadkovej veže je kaviareň a cocktail bar, kde sa môžete aj zabaviť. 

2. Rozprávkový polostrov Tihany

Dočítali sme sa, že pomenovanie Tihany pravdepodobne pochádza zo slovanského slova „ticho.“ Ak máte radi Provensálsko a radi by ste si ho pripomenuli, choďte jednoznačne na polostrov Tihany, ktorý sa nachádza v severnej časti Balatonu. V minulosti bol tento polostrov ostrovom, avšak s ubúdajúcim množstvom vody sa z ostrova stal poloostrov. A prečo práve spojitosť s Provenskálskom? V prvom rade pre pestovanie levandule, ktorá zdobí mnohé domčeky. Pestuje sa tu už roky a je neodmysliteľne spätá s týmto miestom. V lokálnych obchodíkoch si môžete kúpiť levanduľový med alebo olej. Sú veľmi chutné a zdravé. Nachádza sa tu množstvo malebných obchodíkov so suvenírmi, sympatické kaviarničky, ktoré priam zvádzajú dať si ďalšiu a ďalšiu kávičku, či pohár chutného lokálneho vínka.

Pohľad na jedno z vnútorných jazier polostrova Tihany.
Pohľad na jedno z vnútorných jazier polostrova Tihany. 

Na poloostrov sa dostanete loďou zo Siófoku. Avšak existuje omnoho kratšia a lacnejšia cesta, o ktorej sme najprv nevedeli. A tak sme šli jeden deň loďou zo Siófoku na Tihany. Loď má však jednu zastávku na druhom brehu v letovisku Balatonfured a odtiaľ potom smeruje priamo do malého prístavu na Tihany. Cesta loďou nám trvala hodinu a pol jedným smerom, takže sme touto plavbou stratili 3 hodiny. Hovorím stratili, pretože z mestečka Szántód, odkiaľ chodia pravidelne kompy, ste na Tihany za 15 minút a vyjde Vás to o niekoľkonásobne menej forintov. Ak prídete do Szántód na aute, môžete ho tu nechať zaparkované na bezplatnom parkovisku. Autom však môžete ísť aj na polostrov, každá kompa má kapacitu previesť niekoľko desiatok áut a nestojí to veľa peňazí. Určite sa to viac oplatí, ako obísť si to autom dookola.

Barokový kostol a typický domček s predajom suvenírov
Barokový kostol a typický domček s predajom suvenírov 

Po príchode na polostrov zo Szántód je po ľavej strane veľký hotelový komplex, kde si môžete požičať bicykle, čo sme aj využili a ukázalo sa to ako perfektný nápad. Na bicykli totiž môžete prejsť celý polostrov za jeden deň. Nachádzajú sa tu dve malé jazerá, kde sa dá stráviť príjemný romantický piknik so svojou drahou polovičkou. Ak patríte medzi milovníkov vína, prídete si na svoje. Lokálni výrobcovia vína tu majú svoje vínne pivničky a ponúkajú okrem ochutnávky ich domácej produkcie aj lokálnu kuchyňu. Keď sme natrafili na rozprávkový domček jedného pána vinára, zosadli sme s bicykla, zaparkovali ho pred domom a usadili sa na terase. Netrvalo dlho a prišiel za nami pán majiteľ-vinár a my sme ho požiadali o pohárik bieleho vínka na koštovku. Mysleli sme si, že nám donesie pár vzoriek na ochutnanie, on však prišiel s dvoma pohármi naplnenými týmto božským mokom v objeme 2 decilitre. Pozreli sme sa na seba, že na začiatok je to aj dosť veľké sústo. No budiš, zvládli sme to. Pán vinár ponúkal aj tradičné jedlá a tak sme koštovali ich domáci guľáš so zemiakmi. Lepší som snáď ešte ani nejedol, bol priam božský. Avšak pravdou je, že si zaň aj dosť zapýtal. Pri odchode, keď sme si už brali bicykle, nám jeho manželka dala na tajnáša strapec krásneho zrelého červeného hrozna. Urobila pri tom známe gesto. Dala si pri tom ukazovák cez peru, aby sme to neprezradili jej manželovi. Bola to fantastická bodka za obedom, dostali sme dezert na účet podniku. Na chuť tohto strapca červeného hrozna nikdy nezabudnem. Po tejto skúsenosti už nemám chuť nakupovať hrozno v slovenských supermarketoch.

Zážitok na celý život - na obede a ochutnávke vína u súkromného vinára v jeho "rajskej záhrade"
Zážitok na celý život - na obede a ochutnávke vína u súkromného vinára v jeho "rajskej záhrade" 

To by bolo tak stručne k atmosfére, aká vládne na polostrove. Ale pri tom všetkom nemožno zabudnúť na jeho slávnu a bohatú históriu. K tunajším najnavštevovanejším pamiatkam patrí opátsky barokový kostol s dvoma vežičkami, ktorý je dobre viditeľný už z diaľky. Kláštor na polostrove Tihany založil v roku 1055 uhorský kráľ Ondrej I., ktorý tu má svoju hrobku. Práve táto zakladajúca listina z roku 1055 je pritom najstarším písomným dokumentom maďarských dejín vôbec. V 16. storočí po vpáde Turkov sa Tihany stal pevnosťou a jeho okolie bolo dejiskom mnohých bitiek medzi uhorskými vojskami a Turkami. Po prvej svetovej vojne tu bol dokonca väznený uhorský kráľ Karol Habsburský (posledný rakúsko-uhorský panovník) spolu so svojou manželkou Zitou. Oboch izolovali v kláštore. Na nátlak Dohody prijal maďarský parlament 6. novembra 1921 zákon o detronizácii Habsburgovcov. Kráľovský pár previezla britská loď po Dunaji do Čierneho mora, odkiaľ zamierili na palube krížniku Cardiff do nového exilu na portugalský ostrov Madeira. Ešte iba 34-ročný Karol tu v nasledujúcom roku nečakane zomrel. Tieto pohnuté časy pripomína pamätná izba s fotografiami panovníka a jeho rodiny. 

Hrobka uhorského kráľa Ondreja I.
Hrobka uhorského kráľa Ondreja I. 

3. Stoličný Belehrad – korunovačné mesto uhorských kráľov

Približne 45 kilometrov autom od Siófoku môžete navštíviť významné maďarské mesto Stoličný Belehrad, v maďarčine Székesfehérvár, čo doslova znamená „Stoličný Biely hrad“. Bolo to zo začiatku rímske mestečko Herculia, potom málo významná osada a od panovania prvého uhorského kráľa Štefana I. sídlo uhorských kráľov. Ako prvé v Uhorsku bolo povýšené na slobodné kráľovské mesto výsadou kráľa Ondreja II. z roku 1222. Na tomto miesto bolo korunovaných 36 kráľov až do roku 1543, keď mesto obsadili Turci a držali ho až do roku 1688. Korunovácie sa konali v trojloďovej bazilike postavenej v 10. storočí, v jednej z najbohatších stavieb svojej doby, ktorú turecké vojská zničili a zrovnali so zemou, podobne ako aj ostatné stavby v meste. Dnes je v tomto areáli múzeum venované histórii a významu tohto miesta.

Pozostatky baziliky z 10. storočia, kde bolo korunovaných 36 kráľov
Pozostatky baziliky z 10. storočia, kde bolo korunovaných 36 kráľov 

V polovici 18. storočia sa začal nový rozvoj mesta, súčasný obraz starého mesta vytvárajú barokové a klasicistické stavby. Rozvoj pokračoval aj v 19. storočí, keď pribudli prvé továrne. Najväčšia zmena vo vývoji mesta nastala po roku 1945, počet obyvateľov sa zvýšil z 35 000 na vyše 110 000 a staré mesto obklopili nové panelové sídliská.

Sarkofág kráľa Štefana I. uložený v areáli baziliky, kde je dnes múzeum
Sarkofág kráľa Štefana I. uložený v areáli baziliky, kde je dnes múzeum 

V samotnom meste sme sa však dlho nezdržali. Pozreli sme si to, čo zostalo zo slávnej baziliky, dali sme si halászlé a zmrzlinu v centre meste a šli sme si pozrieť snáď najväčšiu atrakciu v meste – Bory Vár.

Fascinujúci Bory Vár
Fascinujúci Bory Vár 

Túto fascinujúcu stavbu sme videli najprv len na obrázku a mysleli sme si, že je to nejaký zrekonštruovaný stredoveký hrad. Realita nám však vyrazila dych. Pozemok si kúpil známy maďarský architekt a sochár Jeno Bory a rozhodol sa na ňom vybudovať svoj vysnený hrad. Staval ho niekoľko desaťročí počas letných prázdnin, keďže počas roka vyučoval na Akadémii umení. So stavbou mu pomáhalo len pár priateľov a materiál na stavbu svojho hradu vymieňal za svoje sochy. Výsledok je ohromujúci a uznanie umelcovi patrí za odhodlanie s akým sa do stavby pustil. 

Bory Vár
Bory Vár 

4. Zámok Brunswick – centrum maďarského kultu skladateľa Ludwiga van Beethovena

Pár kilometrov od Stoličného Belehradu smerom na Budapešť sme sa zastavili v nádhernom zámku Brunswick s rozľahlým parkom. Zámok je známy najmä vďaka hudobnému skladateľovi Beethovenovi, ktorého podporoval mecenáš a milovník hudby gróf Anton Brunswick. Jeho rodinu spájali s nemeckým skladateľom priateľské vzťahy. Stretli sa vo Viedni v roku 1799, a potom bol Beethoven častým hosťom v Martonvásár, kde vyučoval hru na klavír obe dcéry grófa Theresu a Josephinu. S Beethovenom sa priatelil aj syn Ferenc, sám dobrý hráč na violončelo a jeho manželka, nadaná klaviristka. Na znamenie priateľstva venoval Majster niekoľko svojich skladieb členom rodiny Brunswick, ako napríklad Apassionátu f-moll a Sonátu fis-dur. Z početnej korešpondencie je zrejmé, ako vášnivo Beethoven mnoho rokov Josephinu miloval. Hudobní historici sa domnievajú, že v nej Majster našiel legendami opradenú "nesmrteľnú milenku" (táto epizóda z Beethovenovho života bola dokonca sfilmovaná. Hlavnú úlohu si v nej zahral Gary Oldman. Film z roku 1994 jednoznačne odporúčam. Volá sa „Nesmrteľná milenka“).

Zámok Brunswick
Zámok Brunswick 

Po vstupe do areálu vás uvíta elegantný, romantický pohľad na neogotický zámok s vežičkami a z kameňa vytesanými ozdobami, obklopený mohutnými stromami a malou fontánou. Rozľahlá anglická záhrada slúži súčasne k vedeckému bádaniu i umeniu. Bývalé sídlo rodiny Brunswick je dnes miestom Výskumného poľnohospodárskeho inštitútu maďarskej Akadémie vied, v piatich miestnostiach na prízemí zámku sa však nachádza pamätné múzeum nesmrteľného Beethovena. V jednej z miestností sa nachádza video izba, kde môžu milovníci hudby opticky i akusticky prežiť Beethovenovu hudbu. Je tu dokonca uložený pramienok Beethovenových vlasov.

Beethovenova pamätná izba a klavír na ktorom maesto hrával
Beethovenova pamätná izba a klavír na ktorom maesto hrával 

Menšia časť 70 hektárov rozľahlého anglického parku slúži vede, vďaka raritám, vyskytujúcim sa medzi viac než 300 stromami, bol celý park vyhlásený za chránenú prírodnú oblasť. Väčšia časť parku slúži po celý rok návštevníkom.

Okolie zámku Brunswick
Okolie zámku Brunswick 

Na malý ostrovček uprostred jazierka v parku vedie pôvabná lávka. V tomto skvoste parku sa od roku 1960 každoročne konajú koncerty na oslavu Beethovenovej hudby.

Miesto, kde sa každý rok konajú Beethovenove slávnosti
Miesto, kde sa každý rok konajú Beethovenove slávnosti 

5. Zámok Helikon – druhá najväčšia a najkrajšia aristokratická budova Maďarska

Priznám sa, že na návštevu tohto prekrásneho zámku nám už nezostal čas, ale plánujeme sa tu budúci rok vrátiť a dokončiť tak nás naplánovaný itinerár. Zámok Helikon je so 101 miestnosťami druhým najväčším a najnáročnejšie zrekonštruovaným a zariadeným kaštieľom v krajine. Dnes je celá kultúrna pamiatka múzeom. Stavbu barokového kaštieľa začal Kristóf Festetics v roku 1745. Budovu obklopuje krásna záhrada a anglický park s vodotryskom. V záhrade rastú pradávne stromy, medzi nimi nájdete niektoré aj 400 ročné. Pod zámkom je vybudovaný 500 ročný pivničný systém, v ktorom od roku 2005 sídli Dom Balatonských Vín, ktorý ponúka aj prehliadky spojené s degustáciou.

Zámok Helikon vo svojej plnej nádhere
Zámok Helikon vo svojej plnej nádhere 

Tu by som sa rád zastavil pri aristokratickej rodine Festitics a jej význame pre Maďarsko. Grófi a kniežatá z tejto rodiny, ktorí tu žili od tridsiatych rokov 18. storočia, boli nielen urodzení svojím pôvodom, ale aj svojimi činmi. Zaslúžili sa nielen o výstavbu nemocnice, lekárne a gymnázia, ale založili v roku 1797 Georgikon, prvú Vysokú školu poľnohospodársku v Európe. Podporovali národnú literatúru, umenie a múzeá a nechali postaviť prvý parník, ktorý prevádzkoval pravidelnú prepravu po Balatone. Podieľali sa na zušľachťovaní zvierat a chove koní, skrátka Keszthely prežíval svoj rozkvet.

Zámok Helikon
Zámok Helikon 

6. Kašieť v obci Dég: tajné centrum slobodomurárov

Necelých 40 kilometrov od Siófoku sa nachádza v obci Dég jeden z najkrajších a jediný verejnosti prístupný klasicistický kaštieľ, ktorý obkolesuje najväčšia anglická záhrada v Maďarsku. Tento areál je priam stvorený na romantické prechádzky. Cítili sme sa tu veľmi príjemne, človek v tomto prostredí okamžite zabudne na všetky bežné starosti. Ku kaštieľu sa viaže hneď niekoľko legiend. Spomína sa ako tajné centrum slobodomurárov. Aj keď sa nezachovali dôkazy o ich tajných stretnutiach faktom je, že viac ako jedno storočie sa v kaštieli uchovával ich tajný archív. Majiteľ kaštieľa Antal Festetics bol tiež slobodomurárom.

Kaštieľ v obci Dég
Kaštieľ v obci Dég 

Turistickou atrakciou je 1 míľu dlhý malebný rybník v anglickej záhrade, ktorý je najdlhším rybníkom v Maďarsku. Jeho skutočnou architektonickou lahôdkou je jedinečná záhradná stavba – dom Hollandi na ostrove oproti kaštieľu. Na jeho prízemí bol v jednej časti kravín, na poschodí bol apartmán slúžiaci aj ako sanatórium pre jednu z grófiek trpiacou na tuberkulózu.

Dom Hollandi na ostrove oproti kaštieľu
Dom Hollandi na ostrove oproti kaštieľu 

V súčasnej dobe začala veľkolepá rekonštrukcia kaštieľového komplexu. V hlavnej budove dlhej takmer 100 metrov je možné vidieť jedinečnú výstavu , ktorá predstavuje život rodiny Festetics, históriu kaštieľa a parku, okrem toho sa návštevníci môžu zoznámiť aj s príbehom maďarského slobodomurárstva. V nádhernom udržiavanom lesoparku môžete príjemne stráviť čas dlhou prechádzkou.

7. Hrad Sümeg - tichý svedok turecko-habsburských šarvátok

Monumentálny hrad Sumeg
Monumentálny hrad Sumeg 

Hrad Sümeg sa nachádza blízko jazernej jaskyne Tapolca. Dá sa to všetko obehať za jeden deň spolu s kaštieľom Helikon. Prvý krát sa hrad Sümeg spomína v roku 1318. Nachádza sa na kužeľovitom vápencovom vrchu vulkanického pôvodu a patrí medzi najlepšie zachované hrady v Maďarsku. Bol vybudovaný v priebehu 13. storočia ako obrana proti mongolským nájazdníkom. Svoj význam potvrdil i v dobe tureckých útokov, nakoniec ho však vypálilo začiatkom 18. storočia habsburské vojsko. Hrad Sümeg tu stojí ako tichý svedok turecko-habsburských šarvátok, ktoré sa z veľkej časti odohrávali práve na území dnešného Maďarska. Sümeg spolu s Veszprémom sa stali na 200 rokov i sídlom veszprémskeho biskupa. Z hradu je nádherný výhľad do okolia, hlavne na vápencové pohorie Badacsony so svojimi vinicami a jazero Balaton.

Hrad Sumeg
Hrad Sumeg 

8. Jazerná jaskyňa Tapolca – prírodná rarita

O existencii tejto prírodnej rarity sme takisto netušili. Jazerná jaskyňa Tapolca jednoznačne patrí medzi najväčšiu turistickú atrakciu tohto kúpeľného mestečka. Táto prírodná rarita sem priláka každoročne mnoho návštevníkov a milovníkov jaskýň. Môžete si ju prezrieť pod vedením skúsených sprievodcov a nezabudnuteľný zážitok Vám poskytne aj člnkovanie sa na jej hladine.

Obrázok blogu

Jaskynný systém bol objavený pri vŕtaní studne v roku 1902 a svoje brány pre verejnosť otvorila v roku 1912. Z celkovej dĺžky takmer 4 km je verejnosti sprístupnený 2,5 km úsek. Vyvierajúca voda tu vytvorila trojpodlažný krasový jaskynný systém, ktorého podlažie a časť horných priechodov pokrýva voda s teplotou 19 stupňov celzia. Tento takmer 300 metrový úsek je možné prejsť na loďke. Do jaskyne sa dostanete 75 schodmi vedúcich z ulice, jeho najväčšia sála Lóczy je dlhá takmer 20 metrov, široká 3-5 metrov a dosahuje výšku 8 metrov. V tejto a aj v ďalšej Batsányi sále môžete vidieť jaskynné dutiny v ich pôvodnej kráse, ako ich vytvorila vyvierajúca voda.

Obrázok blogu

Ojedinelosťou jaskyne je okrem nádherného pohľadu a jedinečnej atmosféry, aj skutočnosť, že teplota jazierok bola omnoho vyššia ako teplota studní na okolí, a tak je aj teplota v jaskyni vyššia. Jazerná jaskyňa je spojením vzácnych geologických, genetických, hydrologických a biologických hodnôt a preto je od roku 1982 vyhlásená za mimoriadne chránený prírodný výtvor.

9. Veszprém – korunovačné sídlo uhorských kráľovien

Na ceste zo Siófoku do Bratislavy sme sa zastavili v meste Veszprém s tisícročnou tradíciou a čulým kultúrnym životom. Jeho názov pochádza pravdepodobne zo slovanského osobného mena Bezprym. Dočítali sme sa, že jeho význam môže byť - násilný, opovážlivý, neznášanlivý. Ešte v 16. storočí bol názov Bezperim a ešte v 20. storočí miestni Slováci mesto volali Bezperín. Po tom, ako toto územie, kedysi súčasť rímskej provincia Panónia, obsadili Maďari spolu s Ostrihomom a Stoličným Belehradom, patril k najstarším kamenným hradom. Od roku 1009 tu sídli biskupstvo a od roku 1993 arcibiskupstvo.

Katedrála sv. Michala, kde je uložená relikvia kráľovnej Gizely
Katedrála sv. Michala, kde je uložená relikvia kráľovnej Gizely 

Veszprém bol tiež obľúbeným mestom kráľovnej Gizely Bavorskej, manželky kráľa Štefana, ktorá má zásluhu aj na výstavbe katedrály svätého Michala na hrade. Keď sme vstúpili do tohto svätostánku, okamžite na nás zakývala staršia pani, aby sme si vyšli na schodisko a pozreli si relikviu vo vitrínke. Vyrazili sme so záujmom vpred. Usmiala sa a nás a s hrdosťou nám povedala, že je to časť ruky kráľovnej Gizely Bavorskej, ktorá zomrela v roku 1060. Toto miesto sa stalo obľúbeným pútnickým miestom. V súčasnosti je považované za maďarskú národnú svätyňu. Po stáročia boli maďarské kráľovné korunované veszprémskym biskupom aj preto sa Veszprému dodnes hovorí „mesto kráľovien“.

Relikvia kráľovnej Gizely
Relikvia kráľovnej Gizely 

10. Pannonhalma – kláštorný komplex zapísaný v UNESCO

Keď sme si dopozerali kláštorný komplex vo Veszpréme, chystali sme sa na poslednú zastávku na ceste do Bratislavy, ktorou mal byť Gyor. Nebola však zďaleka poslednou. Po ceste sme z auta zahliadli akýsi obrovský kláštor na kopci a tabuľu, že sa blížime do obce, v ktorej sa nachádza unikátny monument zapísaný do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Rozhodnutie bolo jasné. Pannonhalma mala prednosť pred Gyorom. Vôbec sme o tomto mieste nevedeli a ani nepočuli. Nikto mi o ňom nikdy nerozprával a nikdy mi ho nikto neodporučil ako ideálny tip na výlet. Zostal som zaskočený, veď je to sotva hodinka cesty autom z Bratislavy. Naše povedomie o južných susedoch je naozaj veľmi chabé, musím s poľutovaním konštatovať. Dostali sme sa na vrchol, zaparkovali auto a šli objavovať neznáme a nepoznané. Kláštor stále žije, bratia benediktíni vedú v kláštore internátnu strednú školu s najlepšími výsledkami v Maďarsku. Vyzeralo to, ako keby sme sa nachádzali v škole Harryho Pottera. Okrem iného sa tu produkujú bylinkové čaje, podľa stáročných receptov vyrábajú bylinné likéry, čokoládové pralinky a levanduľový olej. Benediktíni sú veľmi pokrokoví, prevádzkujú elektráreň na biomasu a solárne panely. A keďže kláštor je od roku 1996 zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, venujú sa v 21. storočí aj cestovnému ruchu. Kláštor ročne navštívi vyše stotisíc turistov.

Kláštorný komplex v Pannonhalme
Kláštorný komplex v Pannonhalme 

Kláštor stál na tomto mieste, na hore svätého Martina, od roku 996. Vtedy sa tu na pozvanie zemského kniežaťa Gejzu usadili mnísi z Česka. Kráľ Štefan I. im neskôr udelil práva a privilégiá a priznal aj financie, aby mohli slúžiť ako kresťanská misia na východe Európy.

Pýchou kláštora je knižnica s 360 000 knihami. Najstaršou knihou je rukopis biblie z 13. Storočia. Uchovávajú tu aj najstarší originálny rukopis v maďarčine – zakladajúcu listinu kláštora v Tihany z roku 1055.

Unikátna knižnica v Pannonhalme
Unikátna knižnica v Pannonhalme 

V Pannonhalme mnísi produkujú hlavne biele vína. Všetky stoja za ochutnanie. Absolútna špecialita je biele víno hemina. Patrón rádu mníchov z Pannonhalmy, svätý Benedikt, kedysi napísal: víno sa pre mníchov nehodí, ale nie je úplne na škodu. Podľa nepísaných pravidiel rádu si každý mních môže dať denne jednu heminu vína. No a koľko to vlastne je? V skutočnosti to nie je nijaká presná mierka. Je to množstvo, ktoré človeka priblíži k Bohu, ale neodpúta od neho samého. Množstvo, ktoré obohatí nášho ducha, ale neponíži nás.

V archívoch knižnice je uložený aj originál najstaršieho rukopisu v maďarčine – zakladajúca listina kláštora v Tihany z roku 1055
V archívoch knižnice je uložený aj originál najstaršieho rukopisu v maďarčine – zakladajúca listina kláštora v Tihany z roku 1055 

11. Gyor - na skok od Bratislavy

Historické centrum mesta Gyor
Historické centrum mesta Gyor 

Po tom, ako sme po ceste do Bratislavy neplánovane navštívili Veszprém a Pannonhalmu, nám už neostalo veľa času na Gyor. Avšak, nevzdali sme to. Zaparkovali sme auto a šli sa poprechádzať do historického centra. Boli sme už dosť vyčerpaní a tak sme si dali take away coffee na posilnenie. Gyor má veľmi pekne zachovalé historické jadro, jednu krásnu remeselnícku uličku. V tom čase sa tam akurát natáčal nejaký film, alebo reklama, tak nás tam nepustili. Mesto má naozaj veľmi príjemnú atmosféru a určite stojí za návštevu počas víkendu. Nachádza sa len 80 od Bratislavy.

Historické centrum mesta Gyor
Historické centrum mesta Gyor 

Týždňová dovolenka na Balatone a v jeho okolí nás nesmierne obohatila a prekonala naše očakávania. Pred dvoma rokmi sme boli v Čechách na Morave. Bola to rovnako dokonalá letná dovolenka, na ktorú radi spomíname. V našom okolí u našich susedov sa nachádza mnoho krásnych miest, o ktorých vôbec netušíme, nie sme dostatočne informovaní. Dávame prednosť populárnym destináciám, či už ide o Londýn, Paríž, Rím a pod. pritom máme toľko nádhery priam za rohom. Nebolo by na škodu zriadiť nejaký spoločný portál v rámci V4 a organizovať zájazdy do susedných krajín a lepšie tak spoznávať našu spoločnú históriu, tradície, prírodu a nachádzať tak to, čo nás spája a nie rozdeľuje. 

Marko Salini

Marko Salini

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Mám rád klasickú a jazzovú hudbu, umenie, architektúru, históriu, zaujímavé príbehy a samozrejme cestovanie - o tom všetkom by som sa rád podelil na tomto blogu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu