reklama

Ste darca krvi ? A viete, že …

Takto nejako som chcel začať písať tento článok. Nakoniec z toho vzišiel len nadpis a to čomu sa chcem venovať v tomto blogu je tiež darcovstvo, ale ako by klasik povedal „ je to trochu iné kafe“. A to doslova. Reč bude o darcovstve kostnej drene. Nepriamo ma na to navigoval môj známy, s ktorým máme čosi spoločné. Máme onko – deti. To sú tie šibalské stvorenia, ktoré pán boh okrem iného obdaril aj jedným nechceným darčekom. Onkologickou chorobou, v našom prípade leukémiou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Myslím, že niet na svete človeka, ktorý by nevedel, kto je darca krvi a čo je vlastne jeho poslaním. Nie povinnosťou. Pretože darcovstvo je naozaj iba poslaním. Pravidelne, alebo menej pravidelne, prípadne sem tam, navštívi takýto človek odberné miesto, kde mu ľudovo povedané „seknú žilou“. Okrem dobrého pocitu, že touto cennou tekutinou niekomu pomôžete, prípadne zachránite život, máte istotu, že Vám niekto pravidelne skontroluje zdravotný stav a prípadné ochorenia Vám budú zavčasu diagnostikované. Zaujímavé je to, že hoci kritérium darcovstva spĺňa okolo 25 % obyvateľstva, samotný počet darcov je omnoho menší. Len asi 5 %.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A až teraz sa vlastne dostávam k podstate článku.

Každý darca krvi sa môže teoreticky a aj prakticky stať darcom kostnej drene. Ale nie je to tak. Nemám presné čísla, pracujem len s údajmi, ktoré som našiel a podľa nich je momentálne asi 5000 zaregistrovaných darcov kostnej drene. Málo darcov krvi o tomto vie, pretože osveta, podľa môjho názoru, v tejto záležitosti niekde zaspala. A pritom stačí tak málo. Vyžiadať si na transfúznej stanici, alebo stiahnuť prihlášku, vyplniť ju a podpísať. Následne vám sestra vezme o jednu skúmavku krvi viac, na vyšetrenie transplantačných znakov HLA.

Je rozdiel medzi obyčajným darovaním krvi a darovaním krvotvorných kmeňových buniek. Kým krv vlastne darujete ihneď, v druhom prípade budete zaradený do databázy a budete čakať na „svojho pacienta“ s ktorým máte zhodné transplantačné znaky. A kludne to môže byť pacient z iného štátu, pretože národný register darcov kostnej drene je napojený na medzinárodnú sieť registrov celého sveta a je schopný v prípade potreby nájsť darcu medzi 22 miliónmi dobrovoľníkmi a zabezpečiť dovoz transplantátu. Po oslovení registrom sa dotyčnému urobia podrobnejšie vyšetrenia a až tu prichádza na rad akt darovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samotný odber sa rieši buď odobratím periférnych kmeňových buniek z krvi alebo odobratím priamo kostnej drene. Môže sa stať že potencionálny darca nebude nikdy oslovený, alebo bude čakať celé roky a je možné, že Vás budú potrebovať hneď zajtra.

Netreba sa báť ani samotného odberu. Darca má právo vybrať si z dvoch alternatívnych metód. Prvou z nich je odber periférnych kmeňových buniek priamo z krvi. Niečo ako klasický odber, len to trvá o trochu dlhšie, asi 5 hodín, čomu predchádza stimulácia kostnej drene medikamentmi. Alebo sa odber vykonáva priamo z lopaty bedrovej kosti a to v krátkej narkóze.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sú to všetko v podstate drobné zákroky, ktoré zvládne väčšinou každý a je to nič v porovnaní s tým, čím všetkým musia prechádzať chorí ľudia, ktorí tento zázrak potrebujú. Aj v dnešnej dobe informácií panujú okolo darcovstava KD neopodstatnené fámy. Ak máte viac ako 18 rokov a máte nad 50 kg váhu, existuje len jedna prekážka a tú nik nemôžet ovplyvniť, čo by ako chcel. Musíte byť zdraví.

Priznám sa, tiež som patril medzi väčšinu darcov krvi, ktorí sa nejako extra nezaujímali, čím by ešte mohli prispieť. Nie preto, že by som nechcel, ale preto, že som sa uspokojil s tým čo som vedel a ďalšie cesty mi už nik neukazoval. Situácia okolo môjho syna zmenila uhly môjho pohľadu a radikálne preorientovala moje priority.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V pondelok som sa rozhodol a požiadal som o zaregistrovanie. Moju vzorku krvi čaká náročná cesta. Bude vypočúvaná z každej strany a podrobovaná všetkému možnému, aby vydala zo seba svoje tajomstvo. A to či je vhodná stať sa nositeľkou nového života. Ak uspeje budem sa radovať spolu s ňou a budeme spoločne čakať na náš veľký deň.

Našťastie môj syn zatiaľ nepotreboval kostnú dreň a dúfam ,že ju ani nebude potrebovať. Ale každý také šťastie nemá a sú ľudia ktorí márne čakajú dlhú dobu a to len preto, že nemajú vhodného darcu.

Táto záležitosť by si zaslúžila väčšiu pozornosť, najmä zo strany transfúznych staníc, kde by sa pomocou povedzme reklamných letákov, začala dávať do povedomia a priamo v teréne robiť “nábor“. Päťtisíc darcov nie je málo, ale nie je to ani dajaké astronomické číslo. Ja verím, že keď sa začne o tejto veci viac rozprávať, toto číslo vzrastie.

Nie je isté či sa dostanem do registra darcov, možno aj vo mne rastie niečo zlé a choré o čom doteraz neviem a budem diskvalifikovaný, ale ak uspejem budem spokojný. Človek až na pár výnimiek, nie vždy má šancu vykonať nejaký hrdinský čin, za ktorý sa pokladá aj záchrana ľudského života. Možno si pomyslíte, že radšej svet bez chorôb.... to áno. Lenže fakt je ten, že choroby tu boli a pravdepodobne aj budú. Ale sú tu aj dobrí ľudia.

Nie každý môže byť hrdinom, ale pokúsiť sa o to môžeme.

Maros Kis

Maros Kis

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som manžel, otec dvoch chalanov, amatérsky muzikant a SZČO. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu