reklama

Bankrun 2010 – dostanú banky „zaucho“?

Finančná kríza ktorá po svete už nejakú dobu zúri ovplyvnila životy takmer každého z nás. Kým v USA viedla ku krachu mnohých bánk, tisíce ľudí prišli o svoje úspory, či o nehnuteľnosť v ktorej bývali, tak v Európe kríza donútila kľaknúť na kolená a prosiť o záchranu Island, Grécko a naposledy Írsko. Štáty pristupujú k bolestivým reformám ktoré, ako ináč, sú na úkor bežných občanov. V Írsku, Francúzsku či iných krajinách ľudia vyšli do ulíc a proti týmto krokom protestovali, moc si však nepomohli. Vo Francúzsku však prišli s novou stratégiou - zničiť systém cez banky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Prečo banky? Mnohí ľudia považujú totiž práve banky za hlavných vinníkov celej krízy. Vidia že honba za ziskom viedla banky do rizík ktoré boli príliš veľké a v konečnom dôsledku neúnosné. V Írsku či Veľkej británii musel štát banky zachraňovať nemalými finančnými prostriedkami, či pristúpiť k ich „znárodneniu". Bežný občan to vidí tak že kým je banka zisková, tak z toho profitujú určité skupiny ľudí. Ale ak zrazu banka je v enormnej strate, tak treba byť sociálny a pomôcť na úkor všetkých. Ergo - zisk je súkromný a strata je štátna. Tú uhradia bežný „plebs" vo forme zvýšených daní a odvodov. Takto nejako to asi vníma bežný občan a samozrejme s tým nesúhlasí. A keď nezaberú bežné formy protestu ako demonštrácie či štrajky, tak skúsi niečo iné.

Ideu im vnukol niekto od koho by to človek asi nečakal - ex-futbalista Eric Cantona. Podľa neho sú v dnešnej dobe bežné formy protestu už neefektívne. Treba systém postihnúť cez banky, ktoré držia v súčasnosti obrovské kvantá peňazí a s peniazmi aj moc. A niektorí politici skáču ako im finančné skupiny kážu. Čo sa však stane ak by veľké množstvo ľudí v relatívne krátkom čase vybralo všetky svoje peniaze z bánk? Neprišli by banky o značnú časť spravovaných peňazí a tým pádom aj o svoju moc?

A presne tejto idey sa chytilo zopár aktivistov a organizujú na 7.12.2010 akciu Bankrun 2010. Počas tohto dňa by malo čo najviac ľudí ísť do svojej banky a vybrať z nej všetky svoje peniaze. Akcia ktorá začala vo Francúzsku sa rýchlo rozšírila do takmer všetkých krajín EU a teší sa relatívne veľkej popularite. Výsledný efekt môže byť vcelku zaujímavý. Pokiaľ sa do tejto akcie zapojí len pár tisíc ľudí, tak sa nestane samozrejme nič. Ale čo ak sa do nej zapoja státisíce či milióny ľudí? Aký vplyv to bude mať na už teraz ťažko skúšaný bankový systém napr. v Írsku?

Našťastie u nás niečo také nehrozí. Nie kvôli tomu že by ľudia nechceli protestovať. Ale skôr kvôli tomu že po poplatení hypoték, účtov a všetkých ostatných vecí nám na účte zostane tak žalostne málo, že už ani nie je čo vyberať. V každom prípade však táto forma protestu znie zaujímavo a za 2 týždne uvidíme ako dopadla.

Maroš Marko

Maroš Marko

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Úplne obyčajný človek, občan, hlava rodiny. Občas síce tou hlavou krúti moja manželka ale čoraz častejšie pomery na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu