reklama

Mihál a jeho zmeny?

Dnes pri večernom čítaní novín ma zaujal článok o Mihálových prvých krokoch ktoré bude robiť na ministerstve. A začal zhurta škrtmi, konkrétne znížil príspevok pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa a takisto znížil rodičovský príspevok. V diskusii k týmto článkom sa hneď rozpútala diskusia, či takto chceme podporovať pôrodnosť, či je táto vláda sociálna a čo vlastné znamená tá solidarita v SaS.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (126)

Niesom žiaden odborník na odvody, ale na prvý pohľad mi v tomto rozhodnutí chýba nejaká jasná koncepcia. Chápem Mihálov argument že v rozpočte ministerstva sa rátalo s omnoho nižšou sumou ako by bola potrebná, ale akékoľvek narýchlo robené rozhodnutie býva poväčšinou nesprávne.

Najväčšia zmena sa týka asi príspevku pri narodení dieťaťa. Ten bol zavedený hlavne kvôli tomu aby sa zvýšila pôrodnosť, čo je určite potrebné. Najprv pri narodení prvého dieťaťa a potom aj pre druhé a tretie dieťa. Určite to má zmysel aby štát nejako prispel mladým rodinám, nakoľko výdavky pri narodení dieťaťa sú naozaj dosť veľké. Prečo to však robíme formou príspevku a nie formou daňového bonusu mi nie je vôbec jasné. Predtým než ma niekto opraví že veď daňový bonus máme - áno, máme, ale je to podľa mňa v dnešnej dobe riešenie úplne nanič, nakoľko výška daňového bonusu je strašne malá a v konečnom dôsledku úplne zanedbateľná. Pritom si myslím že štát by mal vychovávať rodičov k zodpovednosti a k tomu aby sa pre počatie dieťaťa rozhodli vtedy keď ho vedia patrične zabezpečiť, t.j. byť zamestnaný. Avšak pokiaľ bude motivácia založená len na rôznych priamych príspevkoch od štátu, tak tu budeme mať spoluobčanov ktorý si z rodiny budú robiť živnosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To isté platí aj pri rodičovských príspevkoch. Tu je to trošku ťažšie, myslím si že sa nedajú tieto príspevky úplne znížiť na nulu, avšak dajú sa znížiť a o ekvivalentnú sumu zvýšiť daňový bonus. Opätovne tým dôjde k zníženiu zneužívania systému rodičovských príspevkov a motivácia pracovať. Áno, viem že nie všetci systém zneužívajú a zníženie rodičovských príspevkov im uberie, ale to sa dá ošetriť jednoduchšie ako v šúčasnosti keď je obrovská časť občanov ktorá systém zneužíva. Som za to aby bola táto vláda sociálna a páni v SaS kludne boli solidárny, ale som proti tomu aby si niekto na sociálnom systéme založil svoje živobytie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže dúfam že ohlásené zmeny sú len prvé kroky a čoskoro (myslím tým naozaj čoskoro) bude nasledovať nejaká naozaj systémová zmena v príspevkoch a odvodoch. Lebo ohlásené zmeny naozaj nič neriešia.

Maroš Marko

Maroš Marko

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Úplne obyčajný človek, občan, hlava rodiny. Občas síce tou hlavou krúti moja manželka ale čoraz častejšie pomery na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu