reklama

Occupy Vinica

Cez víkend bolo v našom Kocúrkove opäť veselo. Pod Krásnu hôrku sa zbehol dav ľudí, no nejednalo sa pritom ani o zblúdilých návštevníkov miestneho hradu, ani o požiarnikov alebo zástupcov poisťovne obhliadajúcich škody spôsobené nedávnym požiarom. Jednalo sa o dve skupiny, ktoré sa poznajú už natoľko dobre, že si môžu aj tykať. „Kotlebovci" si tak namiesto plánovaného upratovania mohli akurát tak pokecať s už pre nich známymi policajtmi, ktorí im zabránili pokračovať ďalej v plánovanej ceste. Potvrdil sa tým súčasný stav našej republiky, kde aj základné ústavné práva občanov sú prakticky nevymožiteľné. Naopak - vytvoril sa precedens, ktorý treba patrične využiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Akokoľvek nesympatický mi je pán Kotleba a jeho ideály, musím uznať jeho spôsob, ktorým zviditeľňuje niektoré z najpálčivejších problémov našej republiky. Problémy s rómskym etnikom totiž žiadna z doterajších vlád nemala snahu riešiť, čo spôsobilo, že tu máme dnešný stav ad absurdum, kedy vymožiteľnosť práva na úkor tejto menšiny je fyzicky nemožná. Samozrejme, tento stav umožňuje aj to aby sa zviditeľnovali aj extrémisti ako p. Kotleba.

Akýmsi vrcholom bolo divadlo, ktoré okolo akcie Kotlebovcov predviedol PZ SR. Od divadelných vyjadrení v médiách, pre ktoré nemal pochopenie takmer žiaden občan SR až po policajný kordón obmedzujúci majiteľa pozemku pri výkone jeho ústavou garantovaných práv. Ako keby to nestačilo, tak na políciu bol údajne predvolaný majiteľ penziónu, kde bol Kotleba ubytovaný, čo už pomaly hraničí so zastrašovaním a šikanou bežnou za čias ŠTB. Polícia tým dosiahla akurát dve veci - protirómske emócie sa ešte viacej vystupňujú, pretože v tomto prípade nemajú squatteri žiaden právny nárok zdržiavať sa na cudzom pozemku a Kotleba, akokoľvek nesúhlasím s jeho ideálmi, je v plnom práve. Zároveň môže byť súčasná akcia polície považovaná za precedens, v ktorom polícia chráni takýchto squatterov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmenu tohto neuveriteľného stavu môžu priniesť jedine politici, ktorí však namiesto urýchleného riešenia situácie sa zmôžu v lepšom prípade na písanie blogu na prihriatie svojej vlastnej polievočky (pozdravujem p. Sulík), v horšom prípade sú úplne ticho a hrajú sa na mŕtveho chrobáka. Korunu všetkým nasadil Alojz Hlina, ktorý dokonca navrhol aby Kotleba policajný zásah preplatil. Ak im vážnosť situácie nie je jasná ani po Kotlebovom divadle, po skratových činoch mestského policajta alebo po amoku v Devínskej, tak kedy bude? Akokoľvek vážne boli tieto skutky, predsa len sa udiali ďaleko od sveta v ktorom naši politici žijú. Nedotkli sa ich osobne a tak asi necítia potrebu s dnešným stavom niečo urobiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako by sa cítil p. Fico ak by sa jedného dňa zobudil a na jeho vinici by sa usadilo zopár neprispôsobivých spoluobčanov, postavili by si tam svoju chatrč, odpadky by rozhadzovali po jeho pozemku, ktorý by mu samozrejme aj pravidelne hnojili. Reagovala by aj vtedy polícia rovnako ako v Krásnej hôrke, keby si pán premiér prišiel na svoj pozemok urobiť poriadky? Podľa reakcii ľudí mám dojem, že by takýto spôsob protestu by bol asi jediný, ktorému by politici rozumeli. Nemohli by sme sa samozrejme merať s hnutím Occupy Wall Street, ale hnutie Occupy Vinica by si určite našlo viac ako dosť prívržencov, ktorí by boli dokonca ochotní zaplatiť dobrovoľníkom z rómskeho etnika za ich čas strávený na pozemku nejakého papaláša. Určite by sme sa čudovali ako rýchlo by sa našlo zákonné riešenie tohto problému.

Maroš Marko

Maroš Marko

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Úplne obyčajný človek, občan, hlava rodiny. Občas síce tou hlavou krúti moja manželka ale čoraz častejšie pomery na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu