reklama

Povodňový populizmus

Keď som pred týždňom pozeral predpoveď počasia, mal som zlú predtuchu že na východe budú zas problémy s vodou. Presne to sa bohužiaľ stalo a znovu sa opakujú titulky v novinách o katastrofálnych záplavách. Všetko len týždeň pred parlamentnými voľbami a tak sa k slovu dostávajú politici a ich snaha vyťažiť z súčasnej situácie čo najväčší kapitál a najviac hlasov do sobotných volieb. Možno sa to teraz nezdá ale práve záplavy a reakcie politikov rozhodnú o tom kto bude pri moci najbližšie 4 roky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Celý národ totiž bude sledovať ako si (ešte stále) premiér Fico poradí s krízovou situáciou. Pretože práve vtedy sa ukáže pravý vodca. V peknom počasí by som možno vedel byť premiér aj ja, bohužiaľ život nie je taký jednoduchý a pripravuje nám aj nástrahy a ťažké situácie. Na tie treba byť pripravený a mať vždy odložené peniaze práve na ne. Hovorí sa tomu rezerva na zlé časy. Každý z nás ju má a snaží si odložiť nejakú tú korunku či po novom Euro, pre prípad že by sa niečo stalo, nehoda, strata zamestnania a pod. Mal ju aj náš pán premiér ale asi považoval za dôležitejšie minúť ju na nechty fitnessky či futbalové ihriská.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale povedzme si pravdu, aj ak by ju neminul, tak by asi ťažko bolo možné pomôcť z nej všetkým postihnutým. V tomto ohľade je kritika opozície rovnako populistická ako premiérove ataky a uisťovanie že peniaze na riešenie súčasnej situácie sú. Možno to však považovať za akýsi symbol hospodárenia súčasnej vlády. V dobrých časoch neušetrila, míňala na hlúposti a teraz okrem minutej rezervy bude musieť riešiť aj obrovskú dieru v štátnom rozpočte. Nehovoriac o potrebe dodatočných stoviek miliónov EUR na obnovu mostov, ciest či stavbu nových hrádzí. Toto je úloha pre novú vládu a vôbec nie je ľahká. Myslím si že aj náš Ficopremiér si preto v kútiku duše želá túto situáciu nechať riešiť niekomu inému.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Navonok to síce nevzdáva a dnes prišiel s fantastickým riešením ktoré má podľa neho asi celú situáciu zachrániť. Narýchlo zmeniť zákon, tak aby sa politickým stranám skrátili príspevky a tým sa získalo celých 120 miliónov korún, po novom 4 milióny EUR. Nie je to síce zanedbateľný peniaz, ale v skutočnosti táto suma nič nevyrieši. Je to len populistické gesto a snaha dostať opozíciu do situácie v ktorej ju možno obviniť z toho že nechce poskytnúť peniaze z de facto vlastnej kasy. Bohužiaľ neostáva im asi nič iné ako na túto hru pristúpiť a so zmenou súhlasiť. Povodňový populizmus ako vyšitý. Totiž tie 4 milióny EUR by za normálnych okolností mal bez problémov nájsť inde a takúto zmenu zákona nechať až na nový parlament.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem však či by bol premiér taký hustý pri otázkach prečo dovolil spolitizovanie Vodohospodárskeho podniku nominantmi SNS, pričom svoje posty museli opustiť špičkový odborníci. Takisto by som sa ho rád spýtal či by nebolo lepšie namiesto predraženej rekonštrukcie Bratislavského hradu, stavaniu sôch Svätopluka či stavbe futbalových ihrísk riešiť protipovodňovú ochranu v rizikových oblastiach. A na záver by som sa ho ešte opýtal že či by sme nemohli na pomoc postihnutým povodňami rozdeliť tých 15 miliónov EUR čo máme každú chvíľku dostať od Interblue.

Maroš Marko

Maroš Marko

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Úplne obyčajný človek, občan, hlava rodiny. Občas síce tou hlavou krúti moja manželka ale čoraz častejšie pomery na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu