reklama

Multikulti alebo zlyhanie Európskeho sociálneho experimentu

Keď jeden z mojich priateľov z Rakúska pri diskusii v polovici 90-tych rokov použil výraz multikulti, musel som sa ho spýtať čo tým myslel. Po tom čo my vysvetlil o čo sa jedná, pustili sme sa do náruživej diskusie, ktorá pre rozdielne názory skončila hádkou. Moje názory a predpovede vtedy nevedel akceptovať, avšak teraz keď sa stávajú realitou sa aj on na veci pozerá ináč.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (170)

Vtedy keď sme diskusiu viedli bol svet ešte iný a prevládala eufória z pádu železnej opony a v západnej európe naivita týkajúca sa otázky prisťahovalcov. V roku 2010 už mnoho západných krajín namiesto podpory multikulti zahájila boj o národnú identitu. Európa totiž nebola pripravená na problémy ktoré si svojou prisťahovaleckou politikou sama spôsobila. Dôkazom je aj nedávna návšteva Angely Merkelovej v Turecku

Jej návšteva v Turecku bola totiž poznačená kontroverznou požiadavkov Tureckého premiéra Erdogana, ktorý sa dožadoval tureckých gymnázií či univerzít v Nemecku. Táto požiadavka vyvolala vlnu emócii a názorov, nakoľko Nemecko samotné má s integráciou prisťahovalcov dosť veľké problémy. Turecká komunita, ktorá podľa oficiálnych štatistík predstavuje vyše 2,5 milióna alebo cca 2,4% obyvateľstva, totiž žije svojim vlastným životom. Nie je ochotná prispôsobiť sa nemeckej kultúre života a často ani naučiť sa rozprávať po nemecky. Výsledkom je že sa Turci žijúci v Nemecku izolujú v jednotlivých štvrtiach, v ktorých žijú svojim vlastným životom. Často pritom neuznávajú nielen sociálne hodnoty ale ani zákony štátu v ktorom žijú. Extrémom boli prípady tzv. vrážd zo cti, prípadov kedy otec zavraždil svoju dcéru, pretože si chcela vziať za muža Nemca a nie Turka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobné problémy prevládajú vo všetkých západoeurópskych krajinách, Francúzsko či Taliansko má veľké problémy s prisťahovalcami z Afriky. Briti výrazne sprísnili podmienky pre imigrantov a zaviedli rôzne testy pri získaní občianstva, či povinné hodiny angličtiny. Holanďania a Švajčiari majú zas obavy zo šírenia Islamu v ich krajinách, pričom Švajčiari zašli až tak ďaleko že v referende prekvapivo zakázali výstavbu mešít a minaretov. Všeobecne dochádza k radikalizácií pôvodného obyvateľstva voči prisťahovalcom a to aj tým z východnej Európy. Prechodné opatrenia ktoré zabraňujú obyvateľom nových členských štátov pracovať v Rakúsku či Nemecku sú jedným z následkov obáv pred ďalšími problémami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obavy domáceho obyvateľstva a jeho radikalizácia sú jasným dôkazom toho že multikulti v tej liberálnej forme nefunguje a ako experiment zlyhal. Nefunguje, lebo jeho hlavným predpokladom je, že prisťahovalci príjmu sociálne, kultúrne a právne hodnoty západných krajín. Že sami sa budú chcieť integrovať do spoločnosti a príjmu jazyk daného štátu za svoj. Lenže práve u prisťahovalcov z Ázie či Afriky väčšinou snaha o integráciu nieje.

Erdoganova požiadavka na Turecké gymnáziá a univerzity je tak len jedným z ďalších dôvodov prečo integrácia prisťahovalcov z Turecka aj v budúcnosti zlyhá. Jeho argument že sa treba naučiť najprv svoju rodnú reč a až potom cudziu je len ďalším príkladom neprispôsobivosti mnohých prisťahovalcov v západnej Európe. Je to len snaha preniesť zodpovednosť za integráciu do spoločnosti z pliec rodičov na stranu štátu a školstva. A školstvo nikdy nenahradí výchovu danú rodičmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nájsť riešenie však nie je jednoduché, nakoľko táto téma je už teraz plná emócií na oboch stranách. Súčasný stav však nahráva rôznym radikálom ako napríklad strane Geerta Wildersa v Holandsku, ktorá bude čoskoro mať silné zastúpenie v parlamente. Ostáva dúfať že vážnosť situácie si politici uvedomia a nájdu odvážne a účinné riešenia problému integrácie predtým, než taký ako Geert Wilders budú mať väčšinu v parlamente.

Flame on.

Maroš Marko

Maroš Marko

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Úplne obyčajný človek, občan, hlava rodiny. Občas síce tou hlavou krúti moja manželka ale čoraz častejšie pomery na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu