reklama

Brutalita a neha hôr

Hory sú krásne v každom ročnom období. A v žiadnom ročnom období ich neradno podceňovať. Znova som sa o tom presvedčil minulý týždeň v Nízkych Tatrách, kde som bol aj s manželkou na turistickej dovolenke.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Nízke Tatry, máj 2006
Nízke Tatry, máj 2006 (zdroj: JM)

Zatiaľ čo na južnom Slovensku už dozrievajú niektoré druhy zeleniny, v hornatých oblastiach ešte nájdeme sneh. Pri túrach nad pásmom lesa sme museli prechádzať pomerne rozsiahlymi snehovými poliami, prebárajúc sa miestami až po kolená. Videli sme zvyšky spadnutých lavín. A podivuhodné kontrasty: na jednej strane chodníka sneh, na druhej slniaca sa vretenica; alebo nádherné jarné kvietky v tesnej blízkosti ľadových jazykov...Prichádzajú mi na um slová básnika: „ten tranz prírody, brutalita a neha. Môj máj: zovrel ma vo svojom zelenom objatí“ (Rudolf Jurolek v zbierke Dobrovoľná samota).

Ján Maršálek

Ján Maršálek

Bloger 
  • Počet článkov:  170
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som, teda myslím... Píšem a publikujem. Okrem iného redigujem internetový občasník PriestorNet.com Zoznam autorových rubrík:  ZápisníkZamyslenieRiportMetanoiaDrobnicaList z domovaJazykové oknoLiterárny klub

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu