reklama

Ľudia a myšlienky

Prednedávnom (31. októbra 2006) sa dožil osemdesiatky katolícky kňaz, publicista, filozof a kazateľ Anton Hlinka. Hoci mu vážna choroba znemožňuje v posledných rokoch verejne pôsobiť, určite naďalej zostáva v mysliach mnohých ľudí na Slovensku, veď jeho aktivity boli a sú takpovediac neprehliadnuteľné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Pri tej príležitosti som si opäť pripomenul knihu Myslitelia a myšlienky, ktorá je z množstva jeho publikácií mojou najobľúbenejšou. Mám doma jej tretie vydanie z roku 1993 (z Vydavateľstva Matice slovenskej). Ide o rozsahom útly, ale z hľadiska obsahu bohatý súbor textov, ktoré pôvodne odzneli ako rozhlasové prednášky. Autor v nich predstavuje niekoľko osobností európskej kultúrnej histórie, a to najmä prostredníctvom ich myšlienkového sveta.V úvodnom slove píše: „Tvorcami dejín nie sú tzv. mocní tohto sveta, ale myslitelia, tvorcovia nových myšlienkových prúdov. Nimi sa končia a začínajú nové epochy v spoločenstvách, národných celkoch a v ľudstve. Oni tvoria míľniky na cestách, ktoré udávajú smer všeľudskému vývoju.“ Nasledujúce kapitoly patria jednotlivým osobnostiam: Svätec (T. Akvinský), Prorok (F. M. Dostojevskij), Svedok (J. Maritain), Vyznávač (A. Solženicyn), Apologéta (M. Horkheimer), Veriaci (I. Kant), Antikrist (F. Nietzsche), Teológ (V. S. Solovjov). Ako vidno, už v názvoch príspevkov sa autor usiloval vystihnúť intelektuálny profil ľudí, o ktorých píše. Ich výber je síce viac-menej náhodný, ale zaujímavý a inšpirujúci. Umožňuje nám nahliadnuť do sveta veľkých ideí.Knihu završuje úvaha Človek a jeho nádeje, v ktorej autor rozoberá problematiku zmyslu života a základného postoja k nemu, a to na pozadí filozofických koncepcií najviac ovplyvňujúcich životné postoje súčasníkov. Píše v nej: „Človek je taký, aké sú jeho nádeje, a jeho nádeje sú také, aký úsudok si urobil o budúcnosti.“Na posledných stranách tejto pozoruhodnej knižky si ešte možno prečítať autorove poeticky ladené vyznania – variácie na Teilhardovu modlitbu za šťastnú smrť... A čo dodať? Anton Hlinka nepochybne patrí k významným postavám nášho spoločenského, duchovného a kultúrneho života. Stojí za to oboznámiť sa s jeho tvorbou a čerpať z nej!

Ján Maršálek

Ján Maršálek

Bloger 
  • Počet článkov:  170
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som, teda myslím... Píšem a publikujem. Okrem iného redigujem internetový občasník PriestorNet.com Zoznam autorových rubrík:  ZápisníkZamyslenieRiportMetanoiaDrobnicaList z domovaJazykové oknoLiterárny klub

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu