reklama

Zápisník: Historické povedomie a bieda myslenia

Môj článok Európa a kresťanstvo, ktorý som uverejnil v Zápisníku presne pred týždňom, vyvolal desiatky reakcií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Žiaľ, v búrlivej diskusii takmer zanikli ojedinelé triezve hlasy a rozumné názory. Navyše, mám pocit, že viacerí diskutéri si môj príspevok neprečítali pozorne. Teší ma aspoň pomerne slušný ráz diskusie... Ako vidno, takéto (dejinné, filozofické, existenciálne) otázky si zasluhujú väčšiu pozornosť. Zvlášť vnímanie histórie je totiž u mnohých ľudí zarážajúco povrchné a deformované.

Nie je správne dívať sa na minulosť výlučne optikou prítomnosti, prípadne s pocitom nadradenosti. Pravdaže, vlastného pohľadu sa nezbavíme, ale predsa je žiaduce pri hodnotení minulosti čo najviac sa odosobniť a posudzovať jednotlivé historické postavy a udalosti v kontexte doby, s prihliadnutím na isté nadčasové meradlá a hodnoty. Ani pocit nadradenosti nie je oprávnený, nie sme o nič lepší ani múdrejší než ľudia žijúci pred nami, máme voči nim len jednu výhodu - vieme, ako sa minulé deje skončili a aké boli ich dôsledky. Ale to by nás malo viesť skôr k pokore a k hľadaniu poučenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Internetové diskusie všeobecne v plnej nahote ukazujú biedu súčasného myslenia, čo je ešte zvýraznené tým, že väčšina aktérov tu vystupuje anonymne. Pôvod tejto biedy spočíva v charaktere dnes prevládajúcej filozofie, ktorá sa odklonila od zdravého kriticizmu, riadeného pravidlom bezrozpornosti, a teraz sa utápa v protirečeniach. Relativizmus vedie k negativizmu - a naopak. A tak zo všetkých protirečení vytŕča napokon iba hodnotový relativizmus ako cesta, ktorá nikam nevedie.

Ján Maršálek

Ján Maršálek

Bloger 
  • Počet článkov:  170
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som, teda myslím... Píšem a publikujem. Okrem iného redigujem internetový občasník PriestorNet.com Zoznam autorových rubrík:  ZápisníkZamyslenieRiportMetanoiaDrobnicaList z domovaJazykové oknoLiterárny klub

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu