reklama

Mať alebo byť (pisane pod pseudonymom)

Psychológovia by mali plesať, keď vidia, čo sa deje po tom, ako sa na novodobé pútnické miesta prilepí čarovné slovíčko ZĽAVA. Po prvé, práce na duši bude dosť (ak to nepoliečia drogy a alkohol) a po druhé, nie je krajšie sledovať spontánne správanie ľudí hnaných vnútornou túžbou po niečom, o čom sami presne nevedia, čo to je, ale keď niečo kúpia, určite ich to na chvíľu upokojí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Psychológovia by mali plesať, keď vidia, čo sa deje po tom, ako sa na novodobé pútnické miesta prilepí čarovné slovíčko ZĽAVA. Po prvé, práce na duši bude dosť (ak to nepoliečia drogy a alkohol) a po druhé, nie je krajšie sledovať spontánne správanie ľudí hnaných vnútornou túžbou po niečom, o čom sami presne nevedia, čo to je, ale keď niečo kúpia, určite ich to na chvíľu upokojí.Čo to vlastne je, čo nás ženie? Túžba mať? Prečo je povýšená nad byť? Čo to vlastne je, čo s nami obchodné centrá robia? Dávajú nám ilúziu žitia a keď pôjdem trochu ďalej, tak nesmrteľnosti.Človek bol stále závislý od toho, aby mal. Najprv matku, meno, potom otca, hordu alebo skupinu, to všetko mu dávalo a dáva istotu, že prežije, resp. mu to poskytovalo niečo trvalejšie, čo mohol v detstve a neskôr aj v dospelosti považovať za isté."Ja som, pretože mám" - by mohla byť veta, na ktorej si zakladáme naše bytie Mám osoby, objekty, aj moje zdravie sa zakladá na tom, že ho mám. Čím viac mám, tým viac žijem a tým je moje vlastné bytie znesiteľnejšie. Čím je toho viac, tým je moje JA trvalejšie. A keď je moje JA dané tým, čo mám, tak som nesmrteľný, pokiaľ sú veci, ktoré mám, nezničiteľné.Existencia skrze vlastníctvo - táto základná ilúzia existencie nás odvádza od toho, že JA SOM, ale nič nemám isté, potrebujem druhých a stačí zlomok, a nie som. S tým sa žije ďaleko ťažšie.

Martin Babik

Martin Babik

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Klinickýpsychológ a psychoanalytický terapeut.Pracuje vo svojej súkromnej psychoanalytickej praxi. Venuje sa aj psychopatológií vrcholového športu ako športový psychológ. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáPsychologia

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu