
TRUE STORY: Sedím v kaviarni a z vedľajšieho stola sa ozve: Jednu Colu Light, práve mám diétu...
NULA kalórií = MORE problémov
ASPARTÁM ako náhradné sladidlo je prítomný vo vyše 6000 druhoch potravín, nápojov a cukroviniek. Tvári ako náš kamarát dokonca pri redukčných diétach alebo pri cukrovke. Máme naozaj vyhraté pokiaľ uspokojíme naše sladké jazýčky a zároveň sa vyhneme cukru?
Čo ak je to iba ďalšia rana pre náš hormonálny systém? Po sladkej chuti na jazyku by mal logicky nasledovať vzostup hladiny cukru v krvi. Toto sa neudeje a nastáva zmätok. Jedným z jeho dôsledkov je, že telo si svoju dávku cukru vypýta skôr či neskôr opäť. Ak je vašim cieľom zvýšený apetít, smelo do toho!
REÁLNA HROZBA alebo len POPLAŠNÁ SPRÁVA?
Predstavte si, že aspartám sa rozkladá na svoje zložky už pri zahriatí nad 30 stupňov Celzia. Tento proces sa deje v tráviacom trakte. Tvrdý fakt, že z neho v tráviacom trakte vzniká METANOL dokladuje aj táto štúdia
Je príjemné zistiť, že v plastovej fľaši s nápojom, ktorá ostane na slnku alebo v aute vznikne v jednom litri nealko nápoja sladeného aspartámom cca 56 mg metanolu (10% váhy aspartámu sa premení na metanol).
Príbeh metanolu pokračuje... V pečeni je spracovaný a jedným z produktov je FORMALDEHYD. Daj na to, že nezvratné poškodenie nervovej sústavy a imunitného systému pomocou neurotoxínov je na ceste. Formaldehyd a jeho účinky sú dlhodobé. Táto látka je schopná naviazať sa na DNA (zaspomínaj na biológiu zo strednej školy) a pôsobiť tam veľmi dlho. V praxi si dáte jednu colu light a bude vás to poškodzovať dlhodobo.
CHEMICKÁ ZBRAŇ ALEBO POTRAVINA?
Široké spektrum nežiadúcich účinkov u konzumentov aspartámu je možné sledovať pri hláseniach ľudí na stránke FDA (Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA) Úctyhodné číslo 92 symptómov sprvoti brzdilo nadšenie pre využitie aspartámu v potravinárskom priemysle.
Situácia sa otáča a Kongres USA sa vynašiel! Aspartám bol zaradený do zoznamu možných BOJOVÝCH CHEMICKÝCH LÁTOK

Na scénu prichádza bojovník proti hormonálnej rovnováhe číslo 2 zo skupiny s názvom GLUTAMÁTY. Nemenej zdatný a možno ešte silnejší!
...a opäť príbeh zo života: Mám chuť na čipsy. Ale prečo vždy skončím až keď je sáčok prázdny?
Sebadisciplína je vám zbytočná pokiaľ váš MOZOG NEDOKÁŽE IDENTIFIKOVAŤ POCIT SÝTOSTI resp. HLADU. Čo to má spoločné s konzumáciou glutamátov? Čítajte ďalej...
Kyselina glutámová je jedna z 20 aminokyselín, ktoré vytvárajú bielkoviny. Je prítomná takmer v každej potravine. Mohli by sme sa preto diviť prečo by mala byť pre nás obávaným jedom. Kyselinu glutámovú viazanú v bielkovinách naše chuťové receptory nerozoznajú, zato voľná funguje ako ZVÝRAZŇOVAČ CHUTI. Najznámejší zvýrazňovač chuti – glutamát sodný (E621) nájdeme v takmer všetkých slaných pochutinách, bujónoch, koreniach zmesiach, udenárskych výrobky, dochucovadlách a dehydrovaných polotovaroch.
HURÁ NA ČÍNU!!
Zažili ste už syndróm čínskej reštaurácie? Sčervenanie, návaly tepla, tlak na hrudi, bolesti hlavy, nevoľnosť či žaludočné kŕče. Glutamátové receptory máme nielen v mozgu, ale aj v celom tele a hlavne v tráviacom trakte. Bezprostredne po tom čo skonzumujete jedlo s vysokým obsahom glutamátu, jeho množstvo v krvi sa rapídne zvýši a zbytočné dráždenie glutamátových receptorov spôsobuje silnú hnačku prípade syndróm dráždivého hrubého čreva. Podráždenie glutamátových receptorov v prevodovom systéme srdca môže spôsobiť náhlu smrť.
NÁHLE SRDCOVÉ ZLYHANIA ŠPORTOVCOV
Neurotoxíny obsiahnuté v glutamáte dokážu veľké veci. Na glutamátové receptory sa viaže horčík, ktorý dokáže zabrániť prudkému podráždeniu glutamátom. Na rovnaké receptory sa viaže aj kyselina aspartámová z aspartámu, ktorá ich, naopak dráždi. Deficit horčíka spôsobený svalovou prácou spôsobí, že pokiaľ ATLÉT pred tréningom SKONZUMUJE jedlo obsahujúce GLUTAMÁT a ZAPIJE to napríklad diétnou COLOU S ASPARTÁMOM, spôsobí to také intenzívne podráždenie srdca, že pri intenzívnej záťaži zomrie náhlou SRDCOVOU SMRŤOU.

Glutamát poškodzuje centrum regulácie apetítu a narušuje odpoveď na hormón sýtosti. Toto všetko vyvoláva zvyšovanie hmotnosti a obezitu.
Ako to už v potravinárskom priemysle chodí, obchodníci veľmi rýchlo reagujú na nálady zákazníkov. Stali sme sa svedkami alternatívnych termínov, ktoré maskujú prítomnosť glutamátu v potravinách. Ak nájdete na obale napísané KVASNICOVÝ EXTRAKT, BIELKOVINOVÝ HYDROLYZÁT alebo SÓJOVÝ HYDROLYZÁT netešte sa. Jedná sa len o šikovnú kľučku, ktorá je v konfrontácií s legislatívou na tenkom ľade.
ŠPICA.... TO ABY SOM CHODIL DO OBCHODU S LUPOU!
Nezúfajte – riešenie je jednoduché. Do kuchyne gurmána jednoducho tieto METABOLICKÉ JEDY nepatria!!
Alebo máte chuť na kurací bujón bez kurčaťa alebo koreniacu zmes so 4%-ným obsahom zeleniny?
Zaspomínajte na majoránku, bazalku, rozmarín, tymián alebo cesnak a nechajte vyniknúť ich chuť a antioxidačný resp. protirakovinový efekt.
Pokiaľ nemáte úplný dosah na zloženie svojho jedla (kto z nás ho má však?), tak v rámci kompenzácie negatívnych účinkov odporúčam KURKUMU (protizápalové účinky), dostatok HORČÍKA (chráni glutamové receptory) a GOJI (kompenzácia vplyvu neurotoxínov).
ZÁVEROM.....
Budem veľmi rád, pokiaľ sa moja energia a čas investovaný do tvorby tohto článku odrazí v uvedomelosti aspoň niektorých čitateľov z vás. Šíriť osvetu v čase informačnej vojny a vedomostnej chudoby je mojou povinnosťou.
Zdieľajte, pokiaľ sa na tom chcete podieľať aj vy :-)
ZDROJE
www.epa.gov/chemfacts/s_methan.txt
www.naturalnews.com/020550.html
www.wnho.net/fda_92_symptoms_on_aspartame.htm
www.rense.com/general67/rum.htm
STRUNECKÁ, A., Ako prežiť dobu jedovú