Brokolicová polievka, brokolica dusená, varená, surová, vyprážaná, brokolicové korenie, na tvrdo, na mäkko, medium, brokolicová kaša... je veľa spôsobov ako dostať túto chutnú rastlinu s vysokým obsahom vlákniny a vitamínu C do obehu. Vedci z Kráľovskej švédskej akadémie vied (KŠAD) dokonca pracujú na možnosti intravenózneho zavádzania brokolice do ľudského tela.
Ako už naznačuje názov, brokolica pochádza z Apeninského polostrova a známa bola už Rimanom. Zmienil sa o nej Gaius Plinius Secundus, objavila sa takisto v Apíciovej kuchárke, jedinej kuchárskej knihe zachovanej zo Starovekého Ríma. Apícius ju odporúča podávať surovú ako hors d'œuvre so suchým bielym vínom, prípadne ako prílohu k dusenej kačici (význam celej pasáže nie je celkom jasný).
Brokolica v životoch slávnych
Thomas Jefferson, nadšený záhradník, začal v máji 1767 s výsadbou brokolice, kapusty, karfiolu a reďkovky, semiačka ktorých sa k nemu dostali dobrodružnou cestou z Talianska (celú príhodu Jefferson kvetnato líči vo svojich Pamätiach. V epilógu dokonca brokolici venoval poďakovanie).
George Bush senior k nej verejne vyjadril svoj odpor a brokolicová lobby vzápätí poslala na Pennsylvania Ave údajne niekoľko ton tejto chutnej zeleniny.
V halloweenskej časti Simpsonovcov Homer zomrie na následky požitia brokolice.