reklama

Ako na rezervu

V tomto článku sa však pozrieme na možnosti, kde držať finančnú rezervu výhodnejšie ako na bežných účtoch.

Ako na rezervu
(Zdroj: Braňo on Unsplash)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Vzhľadom na vysokú infláciu určite dáva zmysel to s finančnou rezervou nejako nepreháňať. Pracujme teda s verziou, že máme odložené financie vo veľkosti dvoch mesačných výplat, ktoré chceme držať v relatívne likvidnej forme.

V prípade, že chceme mať k peniazom prístup ihneď, do úvahy prichádzajú rôzne sporiace účty. Za predpokladu, že sa pozeráme na účty bez poplatku (priameho či nepriameho), dlhodobo najlepšie vychádza produkt Prvej stavebnej sporiteľne Lišiak. Jeho výhodou je fixovanie minimálneho úroku v čase otvorenia, teda klient má garanciu, že úrok neklesne pod číslo, ktoré bolo aktuálne v čase podpisu zmluvy. V čase písania tohto článku má úrok hodnotu 0,3% p.a. Skvelé na tomto produkte sú nulové vstupné aj výstupné poplatky a okamžitá dostupnosť prostriedkov. Aktualizácia v novembri 2023 - úroková sadzba už je 2,3 % p.a.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trochu z inej kategórie je sporiaci účet Syslenie 365 banky, ktorý som spomínal v článku o bežných účtoch. Preto len v krátkosti, ide o sporenie cez zaokrúhľovanie transakcií na platobnej karte alebo bezcentového zostatku. Úrok je pekných 3,65% p.a., nevýhodou však je nemožnosť priameho vkladu peňazí na tento účet. Aktualizácia zo začiatku roku 2023 - pozor, bohužiaľ atraktívny úrok 3,65% na Syslení zostáva už len pre platené účty. Pre základný účet sa sadzba od februára mení na 0,365%.

Ak chceme dosiahnuť zaujímavejšie zhodnotenie, budeme sa musieť porozhliadnuť mimo priestoru sporiacich účtov a pozrieť sa na dynamickejšie alternatívy. Mimoriadne zaujímavým relatívne novým produktom je Inteligentná peňaženka spoločnosti Finax. Tento produkt tvorí konzervatívne vyskladané ETF portfólio s cielením na nízku volatilitu. Výnos je cielený na 2 - 3% p.a., ročná volatilita 3,7%, poplatok je 0,5 % z portfólia ročne a výhodou ETF je oslobodenie od dane po 1 roku. Dostupnosť výberu peňazí je 1 týždeň. Bohužiaľ, osobné skúsenosti s týmto produktom nie sú práve pozitívne. Za približne 3/4 roka priebežného sporenia je časovo vyvážený výnos na mojom účte -3,34 %. Musím skonštatovať, že produkt nenaplnil moje očakávania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšou populárnou možnosťou na Slovensku sú realitné fondy. Pri nich je však potrebné si ujasniť schému poplatkov, ktoré môžu výrazne znížiť zisk. Do úvahy prichádza Realitný fond 365 Invest, IAD Prvý realitný fond, IAD Korunový realitný fond. Všetky tri produkty spája vysoké zaťaženie poplatkov a na rozdiel od ETF pri nich nie je možné oslobodenie od dane. V prípade oboch IAD fondov je výhodou bezplatná okamžitá možnosť výberu prostriedkov. V prípade Realitného fondu 365 je výber možný bez poplatku až po 2 rokoch. Nedávno sa dostal do povedomia aj fond realitný fond HB Reavis CE REIF. Tento fond disponuje komerčnými nehnuteľnosťami na Slovensku a v Českej republike - Aupark v Hradci Králové, obchodné centrá CBC I a II, Twin City B a C v Bratislave. Predpokladaný výnos je 7-8 % p.a. Fond bol založený v roku 2011, takže ide naozaj o zabehnutý produkt. V roku 2022 sa znížil potrebný minimálny vklad z 50 000 na 5 000 EUR. To otvorilo fond aj retailovým investorom. Určite stojí za to si pozrieť jeho recenziu od PEPP.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri realitných fondoch by som rád spomenul aj netradičnú alternatívu z amerického trhu - akcie spoločnosti Realty Income (NYSE:O). Ide o spoločnosť, ktorá vlastní množstvo nehnuteľností v USA a venuje sa ich dlhodobým prenájmom. Investori dostávajú pravidelné mesačné dividendy. Treba počítať iba s poplatkom za nákup akcie brokerovi, prípadne iné poplatky spojené s brokerom. Nevýhodou pre slovenského investora je kurzové riziko menového páru EUR/USD, nakoľko akcia je denominovaná v USD. Môj osobný tip na brokera je spoločnosť Interactive Brokers, ale o tom viac niekedy nabudúce.

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky prinieslo aj k nám zvyšovanie úrokov na sporiacich produktoch. Lídrom v tejto oblasti je aktuálne (2.11.2023) Fio banka so svojim sporiacim účtom s 3% úrokom. Umožňuje 4 bezplatné odchádzajúce platby do mesiaca. Po dobu existencie účtu je potrebné mať na účte tzv. depozit 10 EUR (ten by sa vrátil v prípade zrušenia účtu).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podrobné porovnanie všetkých produktov uvádzam v tabuľke.

Produkt

Priemerný výnos p.a.

Poplatok za správu + depozitárovi (ročne)

Vstupný poplatok

Výstupný poplatok

Daň

Fio Sporiaci účet

3 %

0 %

0 %

0 %

19 %

PSS Lišiak

2,3 %

0 %

0 %

0 %

19 %

365 Banka Syslenie

0,365 %

0 %

0 %

0 %

19 %

Finax Int. pen.

2-3 % (odhad)

0,5 %

0 %

0 %

0 % (po 1 roku)

Realitný fond 365 Invest

2,72 % (priemer za 3 roky)

1,65% + 0,15%

max 1,5 % z aktuálnej ceny podielového listu

1 % z aktuálnej ceny podielového listu, po 2 rokoch 0 %

0 % (po 3 rokoch)

Prvý realitný fond IAD

3,52 % (priemer za 3 roky)

1,8 % + 0,192 % + výkonnostný 10%

3 %, zľava nad 16 596,93 EUR

0 %

0 % (po 3 rokoch)

Korunový realitný fond IAD

3,96 % (priemer za 3 roky)

0,18 % + 0,02 % + výkonnostný 10%

3 %, zľava nad 16 596,93 EUR

0 %

0 % (po 3 rokoch)

HB Reavis CE REIF

7-8 % odhad,

9,7% od založenia

1,65-2,00% + výkonnostný poplatok 0-30%

0-1%

0-0,75%

0 % (po 3 rokoch)

akcia Realty Income (NYSE:O)

11,7% od založenia

0 %

fixný poplatok podľa brokera pri nákupe

0 %

0 % (po 1 roku)

Napriek nespornej zaujímavosti realitných fondov ma odradzujú od väčšiny týchto produktov vysoké poplatky. Preto by som odporučil na účel vytvárania finančnej rezervy produkty PSS Lišiak a akcie Realty Income, ktoré poskytujú podľa môjho názoru dobrý pomyselný pomer cena/výkon. V prípade, že vám peniaze nebudú chýbať aj dlhšiu dobu, za zváženie stojí aj HB Reavis CE REIF.

Želám veľa úspechov v sporení a investovaní a hlavne veľa zdravia !

Pozn.:

1.5.2022 - doplnené HB Reavis CE REIF a Realty Income.

20.10.2022 - doplnená zmena minimálneho vkladu pri HB Reavis CE REIF

3.1.2023 - aktualizované Syslenie a PSS Lišiak

8.1.2023 - pridaný Fio sporiaci účet

Martin Horanský

Martin Horanský

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  38x

Vášnivý investor a bádateľ nových finančných možností. Rád skúmam slovenskú i zahraničnú ekonomickú situáciu a finančné inštitúcie. IG: @m.horansky Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu