reklama

Kuba mojimi očami – učím sa salsu

Nadránom opúšťame Zátoku svíň a jednou z najopustenejších oblastí smerujeme k mestám Cienfuegos a Trinidad.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Cestou do Cienfuegos stretáme na cestách len ojedinele nejakých domácich. Turistov snáď vôbec, keďže sme úplne mimo turistických ťahov. No redšia premávka spôsobila zlepšenie povrchu cesty. Takmer bez dier. No ak by sa aj našla, oprava je veľmi jednoduchá, rýchla a lacná. Opravár hodí trochu zeminy, utlapká a cesta je opravená. /Do prvých dažďov./

Ale ani tak cesty neboli bezchybné. Krásna cesta, ručička tachometra konečne ukazuje okolo 100 km/hod., prichádza most a tresk. Niekoľkocentimetrový výškový rozdiel. Človek by povedal fajn most klesol, ale nie. Kubánci alebo súdruhovia zo ZSSR počítali s poklesom už keď ho stavali, tak ho postavili trochu vyšší ako cestu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Auto vydržalo a my sme bezpečne dorazili do Cienfuegos. Mesto leží pri zálive chráneným pevnosťou. Tento prirodzený prírodný prístav bol veľmi obľúbeným miestom Karibských pirátov. Mesto má, tak ako snáď všetky, zrekonštruované námestie, no ostatné ulice sú na rozpadnutie.  

Obrázok blogu

/námestie v Cienfuegos - opravené vďaka UNESCO/

Obrázok blogu

/bežné ulice/

Obrázok blogu

/pevnosť chrániaca vstup do zálivu/

Kúsok za mestom je v kopcoch umiestnená botanická záhrada. Zaujímavosťou pre mňa bola úplná sloboda pohybu. Nijaké poriadne chodníky akurát lávky cez potok.  

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

/cesta medzi Cienfuegos a Trinidadom/

Asi hodinu jazdy cez nádhernú mierne zvlnenú oblasť s horami na obzore sa nachádzalo mestečko Trinidad. Do mesta prichádzame už za tmy a tak narýchlo zháňame ubytovanie. Zastavujeme na prvom parkovisku pri kempe a moji spolucestovatelia odchádzajú vybaviť nejaký nocľah. Ja ostávam strážiť auto. Po chvíli si ma všimne černoch čo strážil na parkovisku. Bola mu zima a evidentne sa nudil./mohlo byť tak 20-25 stupňov/ Rozhovor začal klasicky: „Where are you from?“ Následne nasledovalo 10 minút vysvetľovania, že Československo už nie je a že ani nepatríme k Rusku. Pochopil. Aj keď musím priznať, mali sme čo robiť aby sme sa dohodli. Jeho angličtina bola asi na úrovni mojej španielčiny. /Ovládal som nanajvýš 30 základných slov/ A nemčina nepomohla tiež. Ale kto chce dohodne sa. Potom sme prešli na počasie. Bol v šoku, že u nás bolo -15 stupňov. Nedokázal pochopiť ako sa to dá prežiť. Pamätá sa, keď u nich bolo 5 nad nulou a to bola vyhlásená pohotovosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Následne nám došli témy o ktorých sme sa vedeli rozprávať. No zachránila nás hudba. Ali, medzičasom sme sa aj popredstavovali, bol veľkým fanúšikom salsi. Začal mi predvádzať rôzne krokové variacie, no mňa tanečného antitalenta niečo naučiť.........

Našťastie ma zachránili spolucestujúci s nie dobrou správou o ubytovaní. Príliš vysoká cena. Nato sa Ali ponúkol, že nás ubytuje u svojho známeho. Aj keď sme bývali každý u iného známeho, vybavené ubytovanie bolo fajn.

Ubytovanie tu funguje dosť zaujímavo. Bez problémov sa dá prespať u domácich, ktorí prenajímajú izby u seba doma. V izbe však smú spať len dvaja. Domáci za každú izbu platí štátu 100-150 dolárov mesačne paušálny poplatok. Obsadenosť nikoho nezaujíma. Treba spomenúť, že sme spali aj u relatívne bohatých aj naozaj veľmi chudobných domácich, no čo ma prekvapilo bola čistota. Z vonku boli domy neuveriteľne ošarpané, no vo vnútri čisto a poriadok. Aj tá najchudobnejšia rodina sa určite nemusela hanbiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Problémom bol len nedostatok vody. Voda zvyčajne tiekla len cícerkom. Hoci v každej domácnosti voda bola, niečo také ako luxus teplej vody nepoznajú. Sem tam majú smiešne ohrievače na vodu, ktoré sa podobajú malým krhlám do ktorých vedie pár elektrických káblov. Fungovať to funguje, no človek sa bojí, kedy ho to kopne.

foto: Martin, Stanley, Noro

Martin Jarabica

Martin Jarabica

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Aktívny študent života. :-) Fotograf amatér obľubujúci cestovanie, ktorý si nechce nechať to, čo videl a zažil len pre seba. Zoznam autorových rubrík:  CestopisyFotoFotoserialNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu