reklama

Ako získať bez námahy 10000 e-mailových adries ?

Jedna zo zásad antispamovej prevencie je : "Ak posielate svoj email viacerým prijímateľom, nastavte si odoslanie tak,aby prijímatelia nedostali všetky emailové adresy (napr. v programe Outlook použijete „skrytá kópia“)." Dodržiavate to ? Dodržiavajú to aj naši "zástupcovia", resp. úradnici na štátnych úradoch a ministerstvách ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Trochu téorie na úvov, všetci dobre vieme čo je nevyžiadaná pošta:

"Nevyžiadaná pošta, spočíva v rozosielaní jednej a tej istej správy viacerým prijímateľom súčasne, ktorí o ňu nestoja. Môže obsahovať lacné reklamy, elektronické letáky, vírusy, phishing - podvody, hoax - poplašné správy a iné ohrozenia z internetu. " (zodpovedne.sk)

Dnes sú spameri, resp. spamboti dokonalí a podľa prieskumov 9 z 10 e-mailov je dnes spam. Áno, povieto si, však máme antispamové programy, antispamové filtre. Píšeme do zdrojových kódov namiesto zavínačov slovíčko at, namiest botke dot. Ale najčastejšie zneužívaným médiom je samotný e-mail.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvé spamy sa začali tvoriť v USENET skupinách. Spam si vyžiadal zoznam účastnikov e-mailovej konferencie a mohol im posielať svoje farmaceutické reklamy. Dnes, kto nemá antispamové filtre na poštových serveroch, je atakovaný spamom každú minútu.

Ale nie o tom chcem písať. Pred rokom som dostal e-mail od nemenovanej neziskovej organizácie. Posielali hromadný e-mail. Poslali ho však tak, ako sa nemá. V položke Komu: uviedli všetkých príjemcov. A tak som si mohol zistiť, aký má e-mail tá, či oná nepríspevková organizácia. To by mi ani tak nevadilo, ale päť dní v kuse sa v mojej e-mailovej schránke objavovalo denne 2000 spamov. Ďakujem. Asi zlý provider.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na stránkach Microsoftu sa môžeme v návode ako používať Skryté kópie: "Nezverejňujte zoznam príjemcov Používanie skrytej kópie môže slúžiť pri ochrane súkromia iných osôb tým, že neodhaľuje ich totožnosť. Ak napríklad posielate pracovný inzerát viacerým ľuďom, môžete použiť skrytú kópiu a zachovať tak súkromie potenciálnych záujemcov o prácu."

Čo myslíte, ako posielajú e-maily naši úradníci ? Spravia si distrubuční zoznam do poľa skrytá kópia (pozn. Bcc:). Nie ! Na čo ? Však organizácie, ktorým posielajú výzvy, metodické pokyny, usmernenia a iné dokumenty, musia o sebe vedieť. Primátor Trenčína by mal poznať e-mail predsedu samosprávneho kraja v Prešove. Načo budú školy hľadať niekde na internete, aký ma e-mail ich šéf školského úradu. Dostanú ho rovno v hromadnej pošte od štátného úradníka. To by nebolo až tak zlé, ale nezabudnime na naších spamerov. Oni nespia. A ďalší distrubičný zoznam tak majú v suchu. Verím, že na samosprávach a v iných organizáciach majú dobrých adminov a dobré antispamové riešenia. A keď nie, hor sa do reklamných ponúk.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
www.zodpovedne.sk
www.zodpovedne.sk 

Takže ďakujem úradničke z nemenovaného ministerstva, vďaka ktorej som získal 1000 nových e-mailov. Kto porušil ochranu súkromných údajov ? Kto ponesie zodpovednosť ? Alebo budeme robiť projekty typu zodpovedne.sk, bezpecnenainternete.sk len pre žiakov, učiteľov a rodičov ? A úradnikov necháme v domnení, že robia svojú pracu kvalitne a zodpovedne ? Apropó, už ste posielali e-mail úradničke na hociktorom ministerstve. Nie ? Skúste. Možno vám odpovie. Ale môj rekord je 72 hodín. A to bola jediná odpoveď zo sto. Ostatné e-maily, zabudnuté. Alebo v spamovom koši. Asi nabudúce pošlem "listy šťastia". Také, že ak nepošle dotyčný e-mail do hodiny 10 ľuďom, tak nebude zázrak. Aha, tak zase sme pri hromadnom e-maily.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záver, odkazy z Internetu, ktoré sa tejto problematike už venovali, nepomohlo.

Martinko Kočiš

Martinko Kočiš

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Priatelia mi hovoria SUMO, neviem prečo, asi som veľmi veľký. Nemám rád ľudskú pretvárku a alibizmus, a ľudí, ktorí sa zbavujú zodpovednosti za svoje činy. Stačí niekedy uvedomiť si chyby. Ja som ich spravil strašne veľa.Moje celé meno je Martin Kočiš, na internete ale používam už dlhé roky prezývku Sumo. Narodil som sa v mestečku pri Hornáde, v Košiciach, kde aj bývam. Som v znamení škorpión a mám cca. 48rokov. Zoznam autorových rubrík:  Z denníka invalidného dôchodcuSpoločnosťCestovaniePríbehy taxikára HaitaueraŠkolstvoŠportTechnológieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu