reklama

Byť dobrým poslom zlých správ

Nedávno sa kolega stretol s jedným bývalým krajským odborníkom na geriatriu. Rozprávali sa o kvalite zdravotnej starostlivosti pre pacientov hospitalizovaných v liečebniach dlhodobo chorých a podobných zdravotníckych zariadeniach.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Ak náhodou neviete, geriatria je medicínsky odbor zaoberajúci sa problematikou zdravotného a funkčného stavu v starobe. Geriatri sa špecializujú na zvláštnosti chorôb, ich diagnostikovania a liečby u starých ľudí. Z podstaty ich práce vyplýva, že sa veľmi často stretávajú so smrťou.

Ten geriater, mimochodom uznávaný internista so 40-ročnou praxou, spomenul, že v prípade nevyliečiteľných a veľmi často starých pacientov súvisí kvalita zdravotnej starostlivosti s bazálnou starostlivosťou. Pacient by mal mať zabezpečený dostatok výživy a tekutín, mal by byť zbavený bolesti, malo by byť postarané o jeho kožu a mali by byť dodržané hygienické štandardy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už neviem, či sa stihli baviť aj o psychickej starostlivosti, zrejme áno. Keď tak nad tým rozmýšľam, považujem ju za nemenej dôležitú. S pacientmi pri vedomí a schopnými úsudku je potrebné viesť dialóg, informovať ich o stave liečby, a keď sa priblíži „koniec“, pripraviť ich aj na túto súčasť ľudského života. Hovoriť treba aj s ich príbuznými, lebo spoločný čas sa im kráti.

Prax ukázala, že terminálne chorý človek už v zásade neprofituje z odbornosti zdravotníka, ktorý sa oňho stará, ale potrebuje jeho blízkosť, empatiu a prítomnosť. Dá sa to niekde naučiť alebo k tomu treba životné a pracovné skúsenosti?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odpoveď sa na túto otázku hľadá ťažko, obzvlášť ak si uvedomíte, že medikov prakticky nikto neučí komunikovať, neučí ich, ako byť pri neskoršom výkone svojho povolania „dobrým poslom zlých správ“. Všetko ďalšie vzdelanie je výsledkom ich osobného záujmu alebo iniciatívy zamestnávateľa. Ako všade, aj tu sú svetlé výnimky, tí osvietenejší si túto potrebu uvedomujú a venujú jej pozornosť.

 Aj tu však dochádza k pozitívnej zmene. Nezisková organizácia Viaticus sa ostatné dva roky systematicky venuje téme umierania. Spravuje informačný portál poskytujúci informácie a orientáciu v tejto zložitej téme, ktorá je dnes v spoločnosti tabuizovaná. Možno vás prekvapí informácia, že mesačný počet návštev tohto portálu neklesne pod 5000 a drvivá väčšina z nich sú unikátne návštevy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V spolupráci so špičkovými odborníkmi na komunikáciu pripravila táto neziskovka špeciálny tréningový program určený tým zdravotníkom, ktorí sú v kontakte s ťažko chorými a zomierajúcimi. Lekári a zdravotné sestry tak môžu absolvovať ministerstvom zdravotníctva akreditované vzdelávanie, zamerané na komunikáciu s ťažko chorým a zomierajúcim pacientom a jeho blízkymi.

Vzdelávať sa však potrebujeme všetci, vrátane našich detí. Informačný leták ...aj smrť je normálna. Vieme o nej hovoriť s deťmi?, určený učiteľom, pripravili pracovníci spomínanej neziskovej organizácie pre školy. Jeden mám doma a plánujem ho v prípade potreby použiť, lebo, a tu už opakujem výrok z môjho predchádzajúceho blogu na túto tému, aj ja som ten, koho sa to týka - ako človeka aj ako profesionála.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A vy to ako vidíte?

Martin Kultan

Martin Kultan

Bloger 
  • Počet článkov:  35
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudoval som Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Pôsobil som na viacerých manažérskych postoch v zdravotníctve, najmä v zdravotných poisťovniach. Dnes riadim zdravotnú poisťovňu Dôvera. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu