reklama

Na čo myslieť pri životnom poistení

Zhruba dve tretiny Slovákov má životné poistenie. Podľa viacerých analytikov z oblasti poisťovníctva až 80% ľudí má svoje poistenie nastavené nesprávne.V prípade skutočného rizika by boli vo vážnych existenčných problémoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Napriek tomu množstvo ľudí platí mesačne nemalé poistné. Tento článok je pre tých, ktorí majú záujem o skutočnú ochranu z poistenia za rozumné peniaze. 

Aké poistenia máme najčastejšie...

Bohužiaľ, až príliš často agenti poisťovní hlbšie neskúmajú finančný ani rodinný stav klienta.Hlavne staršie zmluvy vyzerajú ako robené ,,cez kopirák“. Sú v nich rovnaké riziká, rovnaké poistné sumy. Zvláštne je aj, že nerozhoduje vek, čím sa človek živí, koľko zarába, sú nastavené rovnako. Ak aj Vám bola poistná zmluva robená podobným spôsobom, čítajte ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čomu sa radšej vyhnúť...

V prvom rade sa treba vyhnúť kapitálovým a investičným životným poisteniam. Tieto produkty sú často netransparentné a človek v nich stráca nemalé peniaze. Dôvody, prečo ich ešte aj dnes množstvo ľudí má, sú dva. Prepracovaný marketing poisťovní a skutočnosť, že v minulosti chýbali na našom trhu investičné a sporiace produkty. Dnes je však situácia iná. Ak si chce niekto sporiť a zhodnocovať svoje peniaze, investičné ani kapitálové životné poistenie určite nie je šťastná voľba.

Riziká...

Vo vyššie popisovaných zmluvách nájdete vždy uzatvorené nasledovné riziká. Smrť úrazom. Smrť z dôvodu choroby úplne absentuje a práve tá je omnoho častejšie príčinou úmrtí Slovákov. Trvalé následky úrazu – jedno z najdôležitejších rizík, nedá sa mu nič vyčítať. Správne zvolené riziko. Štandardne však v týchto zmluvách býva nastavená na cca 3000 až 5000 Eur, čo je pre prípad takéhoto rizika naozaj málo. Ďalej v týchto zmluvách nájdete poistenie nemocničného denného odškodného a úrazového denného odškodného. Spravidla na zmluve ešte býva poistenie oslobodenia platenia poistného v prípade invalidity. Čo si niektorí poistníci často mýlia s poistením invalidity. Toto riziko Vám nenahrádza príjem v prípade invalidity. Chráni Vás iba na to, že poistenie nemusíte platiť, ak sa stanete invalidným. Riziká ktoré sú skutočnou hrozbou celkom chýbajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stačí sedliacky rozum...

Ktoré riziká Vás skutočne výrazne finančne ohrozia? A ktoré nás štatisticky najčastejšie stretávajú ? Človek ich napočíta na prste jednej ruky. Sú nasledovné:

Smrť – to je samozrejme riziko, ktoré nekryje Vás. Chráni Vašu rodinu a blízkych. Je rozdiel či je poisteným “single“ človek bez záväzkov, alebo živiteľ rodiny s hypotékou, ženou a dvoma deťmi.

Trvalé následky úrazu – na krytie klienta v prípade vážneho úrazu. Vo väčšine poisťovní relatívne lacno poistiteľné riziko. Dá sa poistiť na vysokú sumu za pár eur mesačne.

Kritické choroby – už takmer všetky poisťovne ponúkajú poistenie tzv. “balíka kritických ochorení“. V nich sú často zahrnuté aj rakovinové, nádorové, ochorenia obehovej sústavy a iné civilizačne najrozšírenejšie ochorenia. Rozdiely sú však v ponuke “diagnóz v balíku“ jednotlivých poisťovní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Práceneschopnosť – chráni človeka pred výpadkom príjmu z dôvodu práceneschopnosti. Poistnú sumu by si klient mal nastaviť podľa výšky nemocenských dávok a dopočítať k svojmu životnému štandardu, respektíve k nutným mesačným výdavkom.

Invalidita – asi najdôležitejšie riziko, ktoré paradoxne absentuje v zmluvách najviac. Každý, kto uzatvára životné poistenie by si mal predstaviť, ako by vyzerala jeho finančná situácia, ak by sa stal invalidným.

A viac informácií...

Tu už začína trocha problém. Nájsť vhodný poistný produkt, ktorý by zahrnul všetky najdôležitejšie riziká. Aby mal dobré poistné podmienky. Slušnú cenu. Nie je až také jednoduché. Ale dá sa to. Dôležité je, nebrať hneď prvé poistenie, ktoré Vám ponúknu na pobočke poisťovne. Ideálne je osloviť skúseného sprostredkovateľa, ktorý Vám vypracuje ponuky viacerých poisťovní. Prípadne Vám vyskladá rizikové poistenie, šité na mieru kombináciou, pričom zohľadní Vaše potreby, ciele a plány do budúcna. Každý človek (minimálne na podvedomej úrovni) myslí na svoju ochranu a zabezpečenie svojej rodiny.

Martin Kupec

Martin Kupec

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nezávislý finančný konzultant.Mojou špecializáciou je finančné plánovanie.Vo svojom blogu sa venujem najmä analýze a porovnávaniu finančných produktov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu