Asi každý z nás, kto bol zamestnaný a nepracoval na dohodu či živnosť, tak sa už určite stretol s gastrolístkami. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že na čo sú nám vlastne farebné papieriky a kartičky?
Samozrejme na zabezpečenie stravovanie, ale nestravovali by sme sa aj bez nich? Keby nám napríklad zamestnávateľ pripísal rovnakú sumu, avšak na účet?
Gastrolístky zamestnancov netrápia, avšak trápia hlavne reštaurácie a zamestnávateľov. Jednoducho preto, že znášajú administratívne náklady (potrebujete ich objednať, evidovať, rozdať zamestnancom, pozbierať, pečiatkovať a potom poslať naspäť emitujúcej spoločnosti), ale aj finančné náklady.
A to preto, že zamestnávateľ platí najviac 3% poplatok z nominálnej hodnoty. Reštaurácie pri vrátení gastráčov dokonca aj 5%. Nehovoriac o tom, že sa im môže kvôli DPH navýšiť (vysvetlenie vo videu).
Stravenkové spoločnosti majú nemalé zisky vďaka gastráčom. Ich zisková marža je kľudne aj 30%.
Tak čo, potrebujeme ich? Prestaneme bez nich obedovať?
Ak sa vám spracovanie videa páčilo, tak ho zdieľajte a kanál odoberajte. Cieľom kanálu Ekonómia ľudskou rečou je vzdelávať v oblasti ekonómie a vysvetľovať ekonomické témy po lopate.