reklama

Zoznámte sa: Nobuyoshi Araki.

Kontroverzný, nežný, sadista, naturista, tvrdý, nechutný, génius. To sú niektoré z pomenovaní, ktorými značkujú kritici umenia svetoznámeho japonského fotografa. Vystavoval takmer na všetkých kontinentoch. V Európe aj v Prahe, Varšave, vo Viedni. Poznajú ho dobre aj slovenskí milovníci umenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Oko
Oko (zdroj: Nobuyoshi Araki)

65 – ročný Araki publikoval vyše 300 kníh fotografií, v ktorých zobrazil možné i nemožné scény zo života človeka, ženy. V mestskom prostredí, podzemí i nadzemí, duchovne i primitívne, náhodne i cielene. Nezobrazuje erotiku, ale iný pohľad na človeka. Zvláštny, blízky, vyzývavý, čudný. Ale naše životy sú presne také isté, len ich zakrývame záclonou cudnosti. On tú záclonu poodkrýva, aj v nás.

Nepáčia sa mi mnohé Arakiho fotografie, ale každý človek má svoj výber. V živote, v sebe samotnom. Môj výber jeho tvorby začína OKOM. Neuveriteľne čistá, krásna ukážka geniálneho tvaru a nežnosti prírody.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tomuto obrazu sa možno vyrovná ŽENA V LOĎKE. Milión otázok, milión dohadov, odpovedí. Každý nájde v tomto výjave svoje vysvetlenie, svoje asociácie. Nežná spiaca krása v oceáne hriechu? Zobrazuje ľudstvo? Vody mora sú zatiaľ pokojné...

Obrázok blogu

ŽENA A RUŽE... večná téma lásky. Nie je šťastná. Rezignovaná? Zamyslená? Zaľúbená? Kvety voňajú, ale šálka sa prevrhla... a nik ju nepostaví, nik do nej nenaleje horúci čaj.

Obrázok blogu

KRÁSA PRÍRODY. Ženské telo je ten najdokonalejší zázrak prírody... vravia muži. Koľko slov básnikov láskalo nežné záhyby ženského tela, koľko mužov dotykmi rúk a tiel hľadalo tajomstvá v ňom skryté... Zahalená žena je hriech, poloodhalená je výzva. Dokonalosť prírody, čo božia – je nahé telo. Jašter – chráni, či zahubí jej nevinnosť? Ona sa nebráni...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

STAROBA. Čo znamená jašter v topánkach... starých, takých, ktorým netreba rozprávať príbehy o ľudskej láske, nešťastí, radosti i vine. Nádherný obraz života, čo všetko nám prezradí v našich mysliach...

Obrázok blogu

A KVET. Každý v ňom vidí predovšetkým odraz seba, svoje myšlienky a túžby... Aj kvet znázorňuje krásu života, vôňu lásky.

Obrázok blogu

A opäť žena. Lebo aj DIEVČA je žena. O čom rozmýšľa... má v sebe tiché prekvapenie križovatky života? Či tú križovatku už prešla a až spätne si všimla, že je už dospelá, krásna, tajomná...

Obrázok blogu

A opäť, znovu. Žena. Tisíc podôb, tisíc tvárí, tisíc osudov. Stále tá istá.

Obrázok blogu

Poznámka:

Tento článok zverejňujem len na svojom súkromnom blogu. Nie je mi známe, že by sa na niektoré fotografie vzťahovali autorské práva. Pokiaľ tak je, po upozornení ich ihneď stiahnem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z Arakiho kuchyne:

Obrázok blogu
Martin Malobický

Martin Malobický

Bloger 
  • Počet článkov:  54
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu