reklama

Tretia ríša, tretí Rím.

Dve podobné vízie, dva naoko odlišné koncepcie a jeden fatálny omyl plný utrpenia a bolesti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kto nepozná minulosť, nerozumie súčasnosti a pred sebou má iba horšiu budúcnosť. Historické vedomosti týkajúce sa zlomových udalostí za posledných 100 rokov sú v našej posttotalitnej krajine na veľmi nízkej úrovni. Presnejšie napísané, sú mizerné. Hovorí sa o hybridnej vojne, o nutnosti bojovať proti dezinformáciám, ale takmer nepočuť o príčinách komplexnej popletenosti v hlavách našincov. V školách strávime minimálne desaťročie memorovaním faktov, z ktorých tak 90% po mesiaci zabudneme. Rusko je dobré a USA zlé ako axióma vlastnej obmedzenosti. Každý kto pozná k čomu viedla politika ústupkov zavŕšená Mníchovskou dohodou z roku 1938, musí tušiť k čomu by viedla rovnaká politika voči dnešnému Rusku. Mníchov sme označili za zradu, ale to nám nebráni chcieť rovnako zradiť Ukrajinu. Lebo zaujatí iba vlastným životom nás vojna u susedov unavuje, otravuje, obťažuje. Chceme pokoj a mier bez ohľadu na jeho cenu a udržateľnosť. Kde je empatia s trpiacim ukrajinským ľudom, vieme si vôbec predstaviť ako by sme sa cítili kebyže nám ktosi obdobne siahne na holú existenciu, vieme sa do toho vžiť? Britský ministerský predseda Neville Chamberlain si v Mníchove mohol vybrať medzi hanbou a vojnou. Veriac, že tým zabezpečí mier si zvolil hanbu, ktorá beztak vyústila do vojny. To naozaj chceme, aby sa udalosti vyvinuli podobne!?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tretia ríša ako propagandistický názov hitlerovského Nemecka trvala približne tucet rokov a spôsobila smrť niekoľkým tuctom miliónov ľudských bytostí. Medzi Nemeckom, ktoré rozpútalo 2.svetovú vojnu a súčasným Ruskom niet výraznejšieho rozdielu. Obe mali v úmysle podrobiť si okolité krajiny, získať nový „životný priestor“, byť hegemónom v regióne a superveľmocou hýbajúcou dejinami ľudstva. Na základe potláčania práv národov na sebaurčenie, vlastné smerovanie a v konečnom dôsledku na vlastnú identitu a existenciu. Tretí Rím je samozvaný názov Moskvy z cárskej minulosti, ktorý mal evokovať pokračovanie rímskych a byzantských tradícii, tiež šírenie kresťanských hodnôt. Aj v súčasnosti je Moskva niektorými vnímaná ako ochranca konzervatívnych hodnôt, ako hrádza úpadkovému konzumnému spôsobu života Západu. Ale čo sú to za hodnoty, v mene ktorých sa vraždia civilisti, znásilňujú ženy a likvidujú aj deti v okupovanom štáte? Čo sú to za hodnoty, pre ktoré vrchný veliteľ okupačnej armády posiela vlastných slabo vystrojených a vyzbrojených vojakov, mladých chlapcov na istú smrť? Na jatky ako potrava pre delá a guľomety.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za krutosťou a utrpením 2. svetovej vojny dalo symbolickú bodku dvanásť rozsudkov smrti v norimberskom procese vynesených nad nacistickými zvermi v ľudskej koži. Nech podobne spravodlivý trest neminie ani ruské monštrá za zločiny proti ľudskosti páchané na Ukrajine.

Martin Turčan

Martin Turčan

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  87
  •  | 
  • Páči sa:  1 788x

Srdcom východniar, ale zo Spiša, nie Šariša :-) V súčasnosti žijem a pracujem v metropole Severu - Žiline. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu