reklama

15 rokov po zlate z MS, 15. časť – Profily hráčov dnes + hviezdy MS a úmrtia

Písal sa rok 2002 a na Slovensku vládol hokej. Filcova družina ukázala vo Švédsku celému svetu, že vtedy patrila ku špičke...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

PREDOŠLÁ ČASŤ

PROFILY MAJSTROV SVETA Z ROKU 2002 V ROKU 2017

#1 Miroslav Šimonovič (42 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2011/12)

Postupne vystriedal kluby slovenskej Extraligy – Košice, Žilina, Zvolen, Poprad, Banská Bystrica, ale väčší úspech už nezaznamenal. V roku 2012 ukončil kariéru v rodnom Poprade. V sezóne 2015/16 tam bol trénerom brankárov. Po zlatom úspechu už nikdy Slovensko na MS nereprezentoval. Celkovo v reprezentácii odchytal 37 stretnutí.

#25 Ján Lašák (38 rokov, sezónu odohral za Liberec, CZ Extraliga)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lašák ešte v jednej sezóne okúsil príchuť NHL, žiaľ, ani jeden z jeho celkových šiestich štartov v najlepšej lige sveta nepretavil vo víťazstvo. Neskôr chytal v Rusku, 5 sezón odchytal za Pardubice, s ktorými raz vyhral titul. Na chvíľu chytal v Košiciach, jednu sezónu vo Fínsku a dva a pol roka chytal v KHL. Po nich chytal v Dukle Trenčín, ale po výborných výkonoch opäť zamieril do Česka, kde chytal až doteraz. Minulú sezónu získal druhý titul v českej extralige, tentokrát za Liberec, v drese ktorého to tento rok dotiahol opäť až do finále. Slovensko reprezentoval na MS až do roku 2011, kedy si na však domácom turnaji nepripísal žiadny štart. Dokopy odchytal na MS 42 stretnutí, chytal aj na Svetovom Pohári v roku 2004 a na turínskej Olympiáde v 2006.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

#31 Rastislav Staňa (37 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2014/15)

Staňa si po zlatom úspechu zachytal v NHL, kde v sezóne 2003/04 nastúpil na 6 zápasov za Washington Capitals a ako prvý Slovák si v tamojšej lige pripísal víťazstvo. Potom sa presťahoval do Švédska, kde chytal 4 roky a dvakrát dostal svoj tím do finále. Ďalších 5 rokov chytal v KHL. Tam začal aj šiestu sezónu po sebe, ale dochytal ju doma v Košiciach, s ktorými vybojoval titul. Odtiaľ odišiel do Sparty Praha, kde pre problémy so srdcom odchytal iba 13 zápasov. Tieto zdravotné problémy mu napokon ukončili kariéru. Na MS chytal celkovo v 18 stretnutiach a predstavil sa aj v dvoch zápasoch Svetového Pohára 2004.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

#74 Ladislav Čierny (42 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2012/13)

Hral aj na ďalších dvoch MS a dokonca si pripísal štart v jednom zápase na Svetovom Pohári 2004. Na klubovej úrovni sa presadil aj v ruskej Superlige. Typickými sa preňho stali návraty do Zvolena. Trikrát sa doň vrátil z iného tímu a ešte aj po zdanlivom ukončení kariéry, keď už celú sezónu 2011/12 nehral, sa ešte na konci tej nasledujúcej naposledy do Zvolena vrátil. Bolo tomu tak len na záver sezóny, ale bol to návrat triumfálny – konečne sa tešil zo zisku titulu vo svojom rodnom meste.

#4 Jerguš Bača (52 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2004/05)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre Jerguša bol zisk titulu v 2002 najväčším úspechom. Pred ním mal pár titulov z klubovej úrovne (československá liga, SK Extraliga, AHL), po ňom už odohral iba tri sezóny na Slovensku, aby napokon s hokejom skončil doma v Liptovskom Mikuláši. Následne sa vydal na trénerskú dráhu a v roku 2012 dokonca získal ako asistent trénera slovenskej reprezentácie striebornú medailu v Helsinkách. Na MS celkovo odohral v drese slovenskej a československej reprezentácie 35 zápasov (1+4), 8 zápasov na Kanadskom/Svetovom Pohári a rovnaký počet zápasov na Olympiádach.

#41 Richard Lintner (39 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2014/15)

Richardovi vyšli zlaté MS výborne a možno aj vďaka tomu sa po nich ešte na rok vrátil do zámoria, kde však pendloval medzi farmou a prvým tímom NY Rangers a potom Pittsburghu. Potom si vyskúšal takmer všetky kvalitné európske ligy. Znovu švédsku, ale aj švajčiarsku, fínsku či KHL. Jeho klasikou sa stávali štarty sezóny, ktoré trávil na Slovensku (zväčša v Trenčíne), kde sa rozohrával a potom zamieril inam. Aktuálne pôsobí na čele Pro-Hockeya a aktívne sa snaží podieľať na napredovaní našej najvyššej ligy. Na MS sa ako hráč predstavil viackrát (46 zápasov), raz bol dokonca kapitánom a má aj bronz z roku 2003. Predstavil sa aj na Svetovom Pohári 2004.

#7 Martin Štrbák (42 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2015/16)

Po zlate z Göteborgu sa mu podarilo presadiť sa v NHL, kde strávil v drese LA Kings a Pittsburghu jeden rok (5+11). Odvtedy však pôsobil iba na starom kontinente, a to na Slovensku, v Rusku, v Česku a vo Švédsku. Posledné roky pôsobil v Košiciach, s ktorými sa tešil z dvoch titulov. Z hľadiska reprezentácie je to unikát, ktorý odohral všetky MS od roku 2000 až 2009 a jeho vernosť dresu s dvojkrížom dokumentuje celkový počet štartov za našu vlasť – 162. Hral aj na dvoch Olympiádach a Svetovom Pohári. Dosiahol dokopy na 4 ligové tituly a má kompletnú medailovú zbierku z MS.

#11 Dušan Milo (44 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2015/16)

Zrejme práve vďaka výborným výkonom zamieril po MS do švédskej ligy. Po roku a pol do švajčiarskej, dve sezóny strávil doma v Nitre a potom hral 7 rokov najvyššiu nemeckú súťaž v Krefelde. Tam patril tiež medzi najlepších zadákov. Posledné tri ročníky kariéry sa opäť vrátil do Nitry a kariéru zakončil najlepšie ako sa dalo – prvým vytúženým klubovým titulom (pre neho aj pre Nitru). Na MS sa predstavil ešte dvakrát, z MS 2003 má bronzovú medailu.

#2 Radoslav Hecl (42 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2007/08)

Úspešné MS mu otvorili dvere do zámoria. Až ako 27-ročný prešiel draftom. Vybralo si ho Buffalo, a tak sa už po niekoľkýkrát stretol v jednom klube s kamarátom z detských čias – Šatanom. Z Ameriky sa po roku vrátil a odohral tri sezóny za Slovan, s ktorým vyhral ešte jeden titul. Kariéru, ktorú v 30tich rokoch skomplikovalo zranenie, dohrával v Anglicku a Taliansku. Po skončení kariéry bol generálnym manažérom Topoľčian. Na MS sa po zlatom úspechu už nepredstavil.

#8 Peter Smrek (38 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2014/2015)

Po roku 2002 si už v NHL nezahral a po dvoch rokoch na farmách sa vrátil do Európy. Najviac času strávil v Nemecku, ale vyskúšal si aj pôsobenie vo Švédsku, v Česku a v KHL. Pre problémy s kolenom to už vyzeralo na skorý koniec kariéry, ale po troch neaktívnych ročníkoch sa ešte predstavil na dva roky v drese rodného Martina v extralige. Na MS hral už iba jedenkrát, v roku 2009, kde vo svojom poslednom zápase na MS strelil svoj prvý reprezentačný gól.

#12 Peter Bondra (49 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2006/07)

Strelec nášho zlatého gólu si odkrútil v NHL ešte pár sezón, aby tesne prekonal magickú 500-gólovú hranicu. Podarilo sa mu to už v drese Chicaga. Stanley Cup však nikdy nad hlavu nezodvihol. Za Slovensko hral ešte na bronzových MS v Helsinkách a na Olympiáde v Turíne. Po skončení aktívnej kariéry pracoval pár rokov ako generálny manažér slovenskej reprezentácie. Naposledy sme ho mohli vidieť v štruktúrach tímu Európy na Svetovom Pohári 2016.

#18 Miroslav Šatan (42 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2013/14)

Ako jediný vlastní všetky 4 medaily z MS, ktoré dosiahla naša reprezentácia. Na MS odohral celkovo 88 zápasov s bilanciou 37+38, v čom sa mu žiadny iný hráč spod Tatier ani nepribližuje. Celkovo s dvojkrížom na hrudi odohral 183 zápasov a vsietil v nich 86 gólov - tak isto absolútny rekord. Štartoval na štyroch Olympiádach, dvoch Svetových Pohároch a štrnástich MS (vrátane B a C kategórie). Na klubovej úrovni sa v NHL prehupol cez hranicu 1000 zápasov a jeho bodovanie sa zastavilo na čísle 735. Okrem Edmontonu a Buffala hral za NY Islanders, chvíľu za Boston, ale predovšetkým – sezónu 2008/09 odohral v Pittsburghu. Aj kvôli platovému stropu sa ocitol na pár zápasov vo farmárskom tíme, na play-off už bol ale naspäť a pomohol tímu získať Stanley Cup. Od roku 2010 hrával v Európe, za jeho milovaný Slovan v extralige, ale odskočil si vyskúšať aj KHL. So Slovanom vyhral svoj tretí extraligový titul (jeden pridal aj pri výlukovej sezóne) a zamieril s ním do KHL. Zranenia ho ale už limitovali, a tak počas dvoch sezón nenastúpil ani na polovičku zápasov tímu. Kariéru ukončil symbolicky v najcennejšom drese – na MS 2014 v Minsku. V roku 2016 bol generálnym manažérom úspešného tímu Európy na Svetovom pohári.

#16 Vladimír Országh (39 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2009/10)

Vlado odohral v NHL dohromady 289 zápasov, v ktorých zaznamenal 119 kanadských bodov. Zápasov ale mohlo byť viac, nebyť jeho nekonečných problémov s kolenom. Aj preto odohral svoj posledný zápas vo veku 32 rokov. Aj to mal už dovtedy za sebou dve sezóny, ktoré pauzoval. O čo skôr ale skončil s aktívnym hokejom, o to skôr sa vrhol na trénovanie. Začal ako asistent vo Zvolene, neskôr zastával rovnakú pozíciu v Banskej Bystrici, kde je od sezóny 2012/13 už hlavný tréner a v končiacej sa sezóne získal historický prvý titul. Ako asistent pôsobil chvíľu aj v KHL v Slovane alebo pri slovenskej reprezentácii. S dvojkrížom na hrudi hral na piatich MS a na Svetovom Pohári 2004.

#23 Ľuboš Bartečko (40 rokov, sezónu odohral za Poprad, Tipsportliga)

Po zlatých MS hral v NHL už len jeden rok a vrátil sa na starý kontinent. Najviac hrával vo Švédsku, ale hral aj v Česku, v Rusku, vo Švajčiarsku, aj doma na Slovensku, kde sa však často iba rozohrával pred odchodom na sever Európy. Bol pri prvom slovenskom mužstve v KHL – Lev Poprad, s ktorým sa presťahoval po roku do Prahy. V končiacom sa ročníku bol stále aktívnym hráčom – hral za materský Poprad. V NHL nastúpil na 257 zápasov (46+65) a vo švédskej najvyššej súťaži na 222 (78+100). V sezóne 2004/05 sa tešil z jediného ligového titulu, ktorý vybojoval s Dynamom Moskva. Hral na šiestich MS (10+9 v 42 zápasoch), troch Olympiádach a jednom Svetovom Pohári.

#33 Peter Pucher (42 rokov, sezónu odohral za Znojmo, EBEL)

Stále aktívny veterán a v meste Znojmo skutočná legenda. V extralige zaň odohral 7 a pol sezóny, potom hral vyše dva roky v Pardubiciach a napokon v Brne, ktorému pomohol do extraligy. Potom strávil jeden a pol sezóny vo Zvolene, aby sa znovu vrátil do Znojma, tentokrát už ale do rakúskej nadnárodnej súťaže EBEL. Celkovo odohral v základnej časti oboch líg za Znojmo 676 stretnutí! V českej extralige by ste márne hľadali Slováka s väčším počtom bodov (399). Aj v EBEL patril, hoci vo vyššom veku, k elitným hráčom. V rámci Znojma je to najproduktívnejší hráč, a to v obidvoch ligách. Avšak klubový titul (ak nepočítame brnenský z druhej najvyššej českej ligy) má vo vitríne len jeden - s Košicami ho vybojoval ešte v roku 1999. S Pardubicami sa raz dostal len do finále extraligy a so Znojmom raz do finále EBEL. Na MS sa po zlatom Göteborgu predstavil už iba raz, celkovo má na konte 144 reprezentačných zápasov.

#79 Marek Uram (42 rokov, sezónu odohral za Liptovský Mikuláš, Tipsportliga)

Marek pokračoval naďalej vo výborných výkonoch v drese Znojma. V roku 2007 sa vrátil na Slovensko do Slovana, s ktorým vybojoval titul, bol najlepším strelcom ligy a po druhýkrát (a naposledy) si vybojoval miestenku na MS, kde aj spolu so Šatanom tvoril nebezpečnú útočnú formáciu. Na Slovensku hral ďalej za spomínaný Slovan, za Martin, za Žilinu a keď to už ani on sám nepredpokladal, tak sa vrátil do najvyššej súťaže v drese Lipt. Mikuláša (predtým už hral EBEL, maďarskú ligu a nižšie slovenské súťaže). Uram je historicky 14. najlepším strelcom najvyššej slovenskej súťaže, v ktorej má priemer cca bod na zápas.

#19 Rastislav Pavlikovský (40 rokov, sezónu odohral za Dubnicu, 2. liga)

Ešte jeden rok to tento center skúšal v zámorí. Do NHL sa nedostal, ale aspoň v AHL vybojoval so svojim mužstvom titul. Potom sa nadobro vrátil do Európy. Najväčšiu stopu zanechal vo Švédsku, kde odohral v základnej časti 267 zápasov, ale hral aj vo Švajčiarsku (titul z roku 2008), v Česku a jednu sezónu odohral za Novosibirsk v KHL. Sezónu 2013/14, ktorá sa zdala byť jeho poslednou, odohral v extralige za Duklu a vo Fínsku. Napokon však ešte nazul korčule v práve končiacom sa ročníku, a to za rodnú Dubnicu. Bol to návrat víťazný, Dubnica postúpila do 1. ligy. Na reprezentačnej úrovni si po zlatom Göteborgu pripísal ešte dve účasti na MS a hral aj na Svetovom Pohári 2004.

#39 Róbert Petrovický (43 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2015/16)

Po zlatých MS hral ešte dlho vo Švajčiarsku, kde mal štatistiku takmer bodu na zápas. Neskôr hral v Česku, pár zápasov odohral v druhej švédskej lige, z ktorej sa paradoxne dostal aj na svoje ďalšie (a už posledné) MS, kde bol dokonca kapitánom. Dva necelé ročníky odohral v KHL za Dinamo Riga, pár zápasov si odkrútil vo Fínsku, znovu zamieril do Česka a kariéru ukončil v materskom Trenčíne. Práve tam pôsobil v poslednej sezóne ako asistent trénera. Zať Vladimíra Vůjtka už po roku 2002 na ďalší ligový titul nedosiahol, ale v roku 2012 sa s Brnom dostal aspoň do finále českej extraligy. Za svoju kariéru vystriedal vyše 20 klubov.

#44 Róbert Tomík (40 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2010/11)

Na MS sa už nikdy nepredstavil. Zvyšok kariéry strávil prevažne v českej a slovenskej extralige, krátky čas pôsobil aj v Nemecku, Fínsku, Švédsku a Rusku. V zápasoch základnej časti českej extraligy dosiahol takmer 200 kanadských bodov. V roku 2010 sa tešil z titulu v slovenskej Extralige v drese Košíc.

#30 Miroslav Hlinka (zomrel vo veku 42 rokov, kariéru ukončil po sezóne 2013/14)

Hlinka hrával naďalej vo Švédsku, okúsil Rusko a zvyšok kariéry strávil v slovenských a českých tímoch. V českej extralige sa v drese Zlína tešil z titulu a ako kapitán doviedol k striebru Pardubice. Keď prestal byť aktívnym hokejistom, pôsobil v Edmontone, kde bol trénerom juniorských hokejistov. Potom sa vrátil na Slovensko, kde si ešte odkrútil jeden ročník v nižších súťažiach. V reprezentácii hral ešte na jedných MS, kde skompletizoval svoju medailovú zbierku bronzom z Helsínk. Pripísal si taktiež účasť na Svetovom Pohári 2004. Kariéra Mira Hlinku je teda ovenčená mnohými medailami z klubovej aj reprezentačnej úrovne. Lenže úspešná kariéra a šťastný život sú dve rozdielne veci. V roku 2014 spáchal bývalý skvelý center samovraždu, pravdepodobne pre rodinné problémy. Česť jeho pamiatke.

#21 Radovan Somík (40 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2014/15)

Po úspešných MS sa presadil v zámorí do NHL, kde odohral za dve sezóny 113 zápasov základnej časti so ziskom 32 bodov. Následne sa vrátil do Európy – do Vsetína, hrával chvíľu vo Švédsku, dva ročníky strávil v Rusku a svojich posledných 7 sezón hral za Pardubice. Ôsmy ročník v ich drese už nezačal kvôli prasknutej platničke v chrbtici. V českej lige odohral vyše 4 stovky zápasov a v rokoch 2010 a 2012 sa tešil z titulu. Slovensko reprezentoval ešte na dvoch MS a na Svetovom Pohári 2004.

#17 Ľubomír Višňovský (41 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2015/16)

Jeden z najlepších zadákov histórie nášho hokeja si spravil v NHL skvelé meno. Rýchly ofenzívny obranca v nej odohral 883 zápasov v základnej časti (128+367) v dresoch LA Kings, Edmontonu, Anaheimu a NY Islanders. V sezóne 2011/12 dokonca vyhral bodovanie obrancov, napriek tomu nebol ani nominovaný na Norrisovu Trofej. Z ligových titulov sa tešil iba na Slovensku. Všetky tri získal so Slovanom, ten najcennejší pravdepodobne vo výlukovej sezóne 2004/05. V drese bratislavského tímu napokon ukončil kariéru, ale už ako účastník KHL. V drese Slovenska hral na desiatich MS (10+34), z ktorých má tri medaily; hral na štyroch Olympiádach (4+4) a na dvoch Svetových Pohároch, kde nebodoval. Dovedna odohral za Slovensko 141 zápasov.

#15 Jozef Stümpel (44 rokov, sezónu odohral za Liptovský Mikuláš, Tipsportliga)

Posledný ročník stále aktívny veterán, skúsený center s čarovnou prihrávkou, odohral za svoju kariéru v NHL 957 zápasov základnej časti (196+481). Po návrate do Európy hral 4 roky v KHL (36+87) a potom už, okrem krátkeho pôsobenia vo Fínsku, hral na Slovensku. Najmä v drese rodnej Nitry exceloval pár rokov a raz vyhral bodovanie extraligy. Z nitrianskeho titulu sa ale minulý rok netešil, to už bol hráčom Trenčína. Poslednú sezónu odovzdával skúsenosti v Liptovskom Mikuláši; no jeho minutáž už bola menšia a ani v bodovaní nebol tak výrazný. Za Slovensko hral na ôsmich MS (10+25), na troch Olympiádach a dvoch Svetových Pohároch. Dokopy odohral s dvojkrížom na hrudi 106 zápasov.

#24 Žigmund Pálffy (45 rokov, ukončil kariéru po sezóne 2012/13)

Jeden z najšikovnejších útočníkov s úžasným hokejovým myslením ohuroval v NHL dlhé roky. V tejto lige má dokonca aktívnu bilanciu! 713 bodov v 684 zápasoch základnej časti. Udivoval od svojich mladých rokov. Ako mladý s prehľadom vyhral bodovanie československej ligy. V roku 2006 nás zase udivil, keď z ničoho nič prišla správa z Ameriky, že ukončil kariéru. Bez hokeja však vydržal iba jeden a pol sezóny, aby znovu začal v drese rodnej Skalice. Všetkým veľkým ponukám odvtedy odolával a hral už iba za tento klub. Ročník 2010/11 opäť celý vynechal, no ďalšie dva znovu hviezdil v našej extralige. Utvoril v nej niekoľko rekordov a napriek iba 241 odohraným zápasom patrí k najproduktívnejším hráčom jej histórie. S priemerom 1,73 bodu na zápas je nedostižným kráľom tejto štatistiky. Skalicu dokonca doviedol k historickej účasti vo finále. Aj reprezentačnú kariéru ukončil (po MS 2005), aby sa do nej ešte raz vrátil v roku 2010 na Olympiádu v Kanade. Bola už jeho treťou (3+10), okrem toho hral na Svetovom Pohári 1996 a na piatich MS (43 bodov v 30 zápasoch). Na MS 2003 sa stal s 15 bodmi najproduktívnejší hráč turnaja.

#26 Michal Handzuš (40 rokov, sezónu odohral za Banskú Bystricu, Tipsportliga)

Handzuš sa stal jedným z mála našich hokejistov, ktorí odohrali v NHL viac ako tisíc zápasov základnej časti (1010 zápasov, 483 bodov). V predposlednej zámorskej sezóne dvihol nad hlavu Stanleyho pohár v drese Chicaga. Poctivý defenzívny center hral posledné tri roky za Banskú Bystricu. Aj keď ani raz to nebola kompletná sezóna, zakaždým jej pomohol prebojovať sa do finále. A na tretí pokus, teda v práve končiacom sa ročníku, to v Bystrici pretavil do titulu. Za reprezentáciu hral na troch Olympiádach (4+5) a šiestich MS (7+19). Svoje prvé aj posledné majstrovstvá skončil so striebornou medailou na krku.

#27 Ladislav Nagy (37 rokov, sezónu odohral za Košice, Tipsportliga)

Nagy ukazoval svoj najväčší potenciál v drese Phoenixu v NHL, kedy bol v tíme najproduktívnejší. Po výmene do Dallasu v roku 2007 ale začala jeho produktivita postupne klesať. K poklesom jeho formy počas kariéry prispievali aj časté zdravotné problémy. Naplno sa nechytil ani v ďalšej sezóne v drese LA Kings. Z NHL (311 bodov v 435 zápasoch základnej časti) teda odišiel a skúšal to v KHL, ale ani tam neukazoval svoj potenciál naplno. Nasledovali anabázy v Poprade, švédskej lige, kde hokejovo pookrial, aby znovu produktivitu utlmil v KHL. Dobrú formu predviedol vo Fínsku v roku 2014 a následne konečne vykročil zo svojho tieňa aj v KHL, keď v nej bol ťahúňom Slovana. Posledný ročník bol v domácej Tipsportlige najproduktívnejším hráčom. Za Slovensko hral na šiestich MS (15+12), má bronz z roku 2003, nikdy nehral pod olympijskými kruhmi, no predstavil sa na Svetovom Pohári 2004.

Ľubomír Hurtaj (41) napokon do diania na MS nezasiahol. S tímom síce vo Švédsku bol, ale na súpisku sa po príchode posíl z NHL vôbec nedostal. Richard Pavlikovský (42) ostal pre chorobu doma a k tímu sa už nepripojil. Ani jeden sa už nikdy na MS nepredstavil.

Ďalší výborní hráči svetového hokeja, ktorí na MS 2002 boli vychádzajúcimi hviezdami:

35-ročný obranca Anton Volčenkov (RUS, na turnaji 0+0) – 696 štartov v NHL, 19+114 = 133 bodov; zlato a striebro z MS.

36-ročný obranca Dmitrij Kalinin (RUS, na turnaji 0+1) – 539 štartov v NHL, 36+126 = 162 bodov; 392 štartov v KHL; 3× zlato, 2× striebro a 1× bronz z MS, 2× Gagarinov pohár.

36-ročný útočník Henrik Zetterberg (SWE, na turnaji 0+7) – 1000 štartov v NHL, 326+578 = 904 bodov; Stanley Cup, zlato striebro a 2× bronz z MS, zlato a striebro z OH – člen Tripple gold clubu.

33-ročný brankár Kari Lehtonen (FIN, na turnaji nechytal) – 612 štartov v NHL, 295 výhier, úspešnosť 91,2%; striebro z MS, bronz z OH.

36-ročný útočník Antti Miettinen (FIN, na turnaji 2+4) – 539 štartov v NHL, 97+133 = 230 bodov; striebro a bronz z MS, striebro a bronz z OH.

36-ročný bývalý útočník Dany Heatley (CAN, na turnaji 2+2) – 869 štartov v NHL, 372+419 = 791 bodov; 2× zlato a 3× striebro z MS, zlato z OH, víťaz SP.

35-ročný útočník Justin Williams (CAN, na turnaji 0+3) – 1080 štartov v NHL, 273+409 = 682 bodov; 3× Stanley Cup, 2× zlato z MS.

36-ročný bývalý obranca Jordan Leopold (USA, na turnaji 0+1) – 695 štartov v NHL, 64+147 = 214 bodov.

36-ročný brankár Ryan Miller (USA, na turnaji 94,96%) – 709 štartov v NHL, 358 výhier, úspešnosť 91,5%; striebro z OH.

35-ročný obranca Dennis Seidenberg (GER, na turnaji 1+2) – 831 štartov v NHL, 44+202 = 246 bodov; Stanley Cup.

34-ročný obranca Christian Ehrhoff (GER, na turnaji 2+3) – 789 štartov v NHL, 74+266 = 340 bodov.

BONUS: 34-ročný brankár Yutaka Fukufuji (JPN, na turnaji nechytal) – prvý Japonec v Národnej Hokejovej Lige – 4 štarty.

Hráči MS 2002, ktorí už nie sú medzi nami:

Roman Ljašenko (RUS) – 5. 7. 2003 v Antalyi vo veku 24 rokov. Príčinou bola pravdepodobne samovražda.

Sergejs Žoltoks (LAT) – 3. 11. 2004 v Minsku vo veku 31 rokov. Zomrel na zlyhanie srdca počas zápasu.

Robert Müller (GER) – 21. 5. 2009 v Rosenheime vo veku 28 rokov. Zomrel na zhubný nádor na mozgu. Ako poctu preňho umiestnili jeho podobizeň do loga MS 2017 vo Francúzsku a Nemecku.

Ivan Tkačenko (RUS) – 7. 9. 2011 v Jarosľavli vo veku 31 rokov. Zomrel pri leteckom nešťastí.

Stefan Liv (SWE) – 7. 9. 2011 v Jarosľavli vo veku 30 rokov. Zomrel pri leteckom nešťastí.

Elvis Bešlagič (SLO) – 24. 4. 2013 v Mníchove vo veku 39 rokov. Z nezistených príčin.

Miroslav Hlinka (SVK) – 14. 9. 2014 v Banskej Bystrici vo veku 42 rokov. Príčinou bola samovražda.

Valeri Karpov (RUS) – 10. 10. 2014 vo veku 43 rokov. Zomrel na následky úrazu hlavy po troch mesiacoch v umelom spánku.

Robert Müller na logu MS 2017
Robert Müller na logu MS 2017 

zdroje: tu

Martin Zachar

Martin Zachar

Bloger 
  • Počet článkov:  177
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Neobyčajne obyčajný človek, ktorého svet zrkadlia jeho verše :))) Zoznam autorových rubrík:  Básne - nezaradenéBásne - humornéZaujímavostiMS 2002Súkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu