reklama

15 rokov po zlate z MS, 3. časť - predstavenie zostavy (útočníci); krátke info o turnaji

Píše sa rok 2002 a na Slovensku vládne hokej. Po nešťastnej olympiáde málokto verí Filcovej družine, ktorá mieri do Švédska...​

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

PREDOŠLÁ ČASŤ

Útočníci:

V útoku sa nám to pekne rysuje. Nejedno zvučné meno nám tento rok priletelo pomôcť spoza Atlantiku. Práve ofenzíva by mala byť našou najväčšou zbraňou na nadchádzajúcom turnaji.

Peter Bondra (34 rokov, Washington Capitals, NHL)

Spolu so Šatanom naša najväčšia hviezda. Rodák z Ukrajiny nebol draftovaný vysoko, ale v NHL sa presadil v podstate ihneď. Medzi jeho silné stránky patrí rýchlosť a streľba. 831 zápasov v NHL a v nich 421 presných zásahov. Najrýchlejší korčuliar NHL je celý čas verný klubu z hlavného mesta USA, v ktorého drese sa dvakrát stal najlepším strelcom celej súťaže a je tiež najlepším strelcom tohto tímu v histórii. „Bonzai“ v tejto sezóne zaknihoval v základnej časti 39 gólov a 31 prihrávok v 77 stretnutiach. V košickom drese sa v roku 1988 stal majstrom československej ligy. Slovensko dosiaľ reprezentoval iba na Svetovom Pohári a na Olympiáde v Nagane, takže to bude jeho premiéra na MS.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miroslav Šatan (27 rokov, Buffalo Sabres, NHL)

Prezývaný aj Tichý zabijak, kapitán nášho dosiaľ jediného medailového úspechu z MS spred dvoch rokov. Vtedy strelil počas turnaja až 10 gólov. V NHL sa s Buffalom jedenkrát dostal do finále, a tak sa z klubového titulu tešil zatiaľ len raz - s Duklou Trenčín v premiérovom ročníku slovenskej Extraligy. Slovensko reprezentoval na MS od roku 1994 (od C-kategórie) pokiaľ nemal povinnosti v play-off NHL. Poriadny rozruch spôsobil v Lillehammeri v 1994, kedy bol ešte ako násťročný mladík s 9 gólmi najlepším strelcom olympijského turnaja. V tejto sezóne nazbieral 73 bodov (37+36) v 82 zápasoch. Celkovo má v NHL 204+183 = 387 bodov v 543 zápasoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vladimír Országh (24 rokov, Nashville Predators, NHL)

Rodák z Banskej Bystrice má za sebou solídnu 36-bodovú sezónu, jeho prvú kompletnú v NHL. Minulý ročník si zo zámoria odskočil do švédskej Elitserien, kde bol druhým najlepším strelcom základnej časti a s tímom Djurgardens IF vybojoval titul. Na MS sa predstaví po druhýkrát, pred rokom bol so 7 bodmi našim najproduktívnejším hráčom.

Ľuboš Bartečko (25 rokov, Atlanta Trashers, NHL)

Zámorská kariéra tohto nedraftovaného útočníka sa začala v roku 1995. Do NHL prerazil o tri roky neskôr po boku Pavla Demitru. Spolu s ním a Handzušom vytvorili v St. Louis legendárnu Slovak Line, ktorá žiarila vďaka efektívnemu kombinačnému hokeju. Pred aktuálnou sezónou zmenil dres a v 71 zápasoch za Atlantu nazbieral 27 bodov (13+14). Budú to pre neho druhé MS, pri prvej účasti v roku 2000 získal striebornú medailu. Začiatkom roka si zahral aj na Olympiáde.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peter Pucher (27 rokov, Znojmo, CZ Extraliga)

Hráč, ktorý dosiaľ hrával iba na Slovensku a v Českej republike. Hral už za Slovensko na štyroch MS, vrátane tých strieborných a zahral si aj na Olympiáde v Nagane. V tejto sezóne odohral Prešovský rodák v českej extralige 49 zápasov základnej časti s bilanciou 16+38. V útoku žiaril spolu s ďalším reprezentantom, svojou „dvojičkou“ – Marekom Uramom.

Marek Uram (27 rokov, Znojmo, CZ Extraliga)

Budú to preňho vytúžené prvé MS, dosiaľ vždy vypadol z nominácie pri poslednom zužovaní kádra. Roky hrával na Slovensku za svoj rodný Liptovský Mikuláš, kde síce bol ťahúňom, no na MS ho dostali až výborné výkony v českej extralige. Tento ročník mal bilanciu v základnej časti 27+24 v 52 zápasoch. Pred rokom bol dokonca spolu so Sýkorom najlepším strelcom ligy. Predpokladá sa, že bude nastupovať vo formácii s Pucherom a nadviažu na svoju klubovú spoluprácu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Róbert Petrovický (28 rokov, HC Ambri-Piotta, NLA)

Jeden z najväčších talentov slovenského hokeja odohral v NHL vyše 200 stretnutí, no výraznejšie sa v zámorí nepresadil. Aj preto sa pred koncom minulej sezóny vrátil do Európy. Tento rok zaznamenal vo švajčiarskej lige 46 bodov (23+23) v 38 zápasoch. V roku 1992 sa stal (po boku Jánoša a Pálffyho) s Duklou Trenčín majstrom Československa a dnes už neexistujúci štát stihol reprezentovať v mládežníckych kategóriách. Slovensko reprezentoval na troch Olympiádach (celková produktivita 4+8) a troch MS (jedni boli v B-kategórii). Vlani bol na MS naším druhým najproduktívnejším hráčom. V tíme ale nebol predvlani, keď aj jeho brat Ronald získal v Petrohrade striebro.

Rastislav Pavlikovský (25 rokov, HV 71, Elitserien)

Až v roku 1998 draftovaný útočník si napriek niekoľkým rokom v zámorí nikdy nevyskúšal NHL. Predtým hrával v Trenčíne (v roku 1997 sa tešil z titulu) a po pôsobení v zámorí zamieril na sever Európy. Po krátkej fínskej anabáze sa usadil vo Švédsku, kde v tejto sezóne zaknihoval 30 kanadských bodov v 46 zápasoch základnej časti. Za Slovensko hral tento rok na Olympiáde, kde bol druhý najproduktívnejší hráč nášho tímu. Na MS to bude jeho premiérová účasť.

Róbert Tomík (25 rokov, Sparta Praha, CZ Extraliga)

Pravý krídelník hrá už druhým rokom za riekou Moravou. Predtým hral 5 rokov v slovenskej najvyššej súťaži, trikrát si zahral vo finále a jedenkrát sa tešil z titulu, a to so Slovanom. Túto sezónu mal v 45 zápasoch základnej časti 36 bodov (19+17) a produktívny bol aj v play-off, kde so Spartou vybojoval majstrovský titul. Na 25-ročného hráča úspešná vizitka, a teda dúfame, že víťaznú vlnu prenesie aj do reprezentácie. Budú to jeho prvé MS.

Miroslav Hlinka (29 rokov, MODO Hockey, Elitserien)

Druhý najstarší útočník v našom výbere prichádza posilniť náš tím zo švédskej ligy, kde mal slabšiu základnú časť, ale produktívne play-off. Mal v ňom v 14 zápasoch štatistiku 5+8 a spolu s Lintnerom sa pričinil k účasti svojho tímu vo finále. Pred dvomi rokmi sa dostal aj do finále fínskej ligy s Jokeritom Helsinki. V mladom veku ale získal aj dva tituly s Trenčínom, z toho jeden ešte československý. Bratranec českého reprezentanta Jaroslava Hlinku strávil veľkú časť kariéry v Sparte Praha a dokonca v sezóne 1998/99 nastúpil na desať zápasov za českú reprezentáciu. Slovensko na MS reprezentuje od roku 2000 a je teda aj držiteľom striebornej medaile z Ruska.

Radovan Somík (24 rokov, Zlín, CZ Extraliga)

Krídelník draftovaný Philadelphiou má za sebou bronzovú sezónu v českej lige. V základnej časti dosiahol 28 bodov (14+14) v 37 zápasoch. Pred českou anabázou hrával za rodný Martin, ktorému pomohol v roku 2000 postúpiť do extraligy. Slovensko reprezentoval aj vlani v Nemecku, v šiestich zápasoch ale nebodoval. Počas šampionátu oslávi 25 rokov.

Ľubomír Hurtaj (26 rokov, Slovan, SK Extraliga)

Tento center uzatvára štvorlístok hráčov z našej domácej ligy. So Slovanom nedávno získal titul, predtým vystriedal viaceré slovenské kluby a takmer vo všetkých bol lídrom. Na majstrovstvách štartoval zatiaľ jediný krát – pripomína mu ich strieborná medaila z Petrohradu.

Realizačný tím:

Ján Filc – hlavný tréner

Ernest Bokroš – asistent trénera

Vladimír Šťastný – tréner brankárov

Peter Šťastný – manažér reprezentácie

Dalimír Jančovič – lekár

Samuel Petráš, Michal Malina – maséri

66. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2002, Švédsko

Skupiny na MS:

A skupina – Česká republika, Nemecko, Švajčiarsko, Japonsko

B skupina – Fínsko, Slovensko, Ukrajina, Poľsko

C skupina – Švédsko, Rusko, Rakúsko, Slovinsko

D skupina – Kanada, USA, Lotyšsko, Taliansko

Z každej skupiny postúpia tri tímy do ďalšej fázy (osemfinálové skupiny E a F); posledné tímy sa budú zachraňovať v skupine G. Z každej osemfinálovej skupiny postúpia 4 mužstvá do štvrťfinále. Vyraďovacia časť sa hrá na jeden víťazný zápas. Majstrovstvá odštartuje 26. apríla zápas Nemecka s Japonskom, finálový zápas je na programe 11. mája. Titul z vlaňajších MS obhajujú hokejisti Českej republiky.

Hrať sa bude v troch mestách – Göteborg, Jönköping a Karlstad.

Najväčšími hviezdami turnaja sú naši Bondra so Šatanom; Kanaďania Smyth, Heatley, Comrie a Whitney; z Českej republiky Jágr; Fín Niinimaa; Ozolinš z Lotyšska; domáci hráči Dahlén, Nylander a Salo; Ukrajinec Christič či Hatcher z USA.

Scandinavium, Göteborg
Scandinavium, Göteborg 
Kinnarps Arena, Jönköping
Kinnarps Arena, Jönköping 
Löfbergs Lila Arena, Karlstad
Löfbergs Lila Arena, Karlstad 

Naši chlapci už odleteli do Švédska. Z celkovej nominácie zapísal tréner Filc na súpisku pred MS zatiaľ 17 hráčov vrátane troch brankárov. Stále totiž existovala možnosť príchodu niekoľkých hráčov zo zámoria, ak ich tímy vypadnú z play-off (Višňovský, Pálffy, Suchý, Handzuš, Nagy, Stümpel a Zedník).

Na prvý zápas nastúpi Slovensko 27. apríla proti outsiderovi z Poľska.

ĎALŠIA ČASŤ

zdroje:tu

Martin Zachar

Martin Zachar

Bloger 
  • Počet článkov:  177
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Neobyčajne obyčajný človek, ktorého svet zrkadlia jeho verše :))) Zoznam autorových rubrík:  Básne - nezaradenéBásne - humornéZaujímavostiMS 2002Súkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu