reklama

Tatárska omáčka

"...a dostal som k tomu misku plnú tatarskej!" povedal mi raz kamrát fascinovaný z jedla, ktoré si dal na obed. Či skôr z prílohy, ktorú k tomu dostal.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Gyros ktorý jedol v nemenovanom ázijskom bistre bol dobrý len vďaka, podľa neho, obrovskému množstvu tatárskej omáčky. Pomyslel som si svoje a nechal som ho v jeho opojení...

Neviem čo ľudí tak fascinuje na tatárskej omáčke. Mne to skôr príde ako pochutina na zakrytie zlej chuti, alebo pri menej kvalitnom jedle, na vytvorenie vôbec nejakej. Vajcia s olejom, octom, uhorkami a kde čím zmiešané do bielej tekutiny. Fakt super. Často to vidím aj v jedálni na internáte, ako si ľudia na večeru dávajú vypražaný syr s hranolkami a celú tú báseň zalejú tatarkou. Fuj! Pritom je zväčša výber väčší, vcelku pestrý a na pomery závodných jedálni aj chutný. Veď množstvo jedál sa vyznačuje tým, že sú podávané s omáčkou, ktorá je na úplne inej úrovni. Šťava z mäsa, vyberané druhy korenia, opatrne sypaná soľ (kedy ako), jemne podliate vínom, smotanou, vývarom, zahustené vločkou masla. Posypané petržlenom.... No prosto krása. Ale DRB!! Nacvála nejaký negurmán a treskne do toho tatarku. Zabije všetko dobré, čo bolo pre naš žalúdky stvorené. Urazí kuchára ktorý sa snažil a poteší veľkovýrobcu ktorý sa snažil tiež. O čo najväčší zisk a najmenšie náklady.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno budete oponovať, že napr. ten syr s hranolkami je strašne suchý a iné výhovorky. No, ale kto povedal, že si ho musíte dať? A kto povedal, že si k nemu nemôžete dať šalát? Všetko záleží od toho, akým chutiam dáte prednosť a či zostanete žiť v gurmánskej zadubenosti alebo sa osmelíte a znovu/objavíte nové, nepoznané a oveľa lepšie chute! Ak nechcete, tak si jedzte tú svojú tatarku. Nútiť nebudem nikoho, v duchu sa čudovať, to áno.

P.S.: K tým šalátom, pamätáte si ten mrkvový zo školských jedálni? Tak to bolo a ešte stále je pecka!

P.S. 2: Zemiakový šalát na vianoce sa dá spraviť aj so smotanou a jogurtom.

Matej Hudák

Matej Hudák

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek mysliaci a hľadajúci, ktorý už našiel veľa vecí ale sám seba ešte nie... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu