Tatárska omáčka

"...a dostal som k tomu misku plnú tatarskej!" povedal mi raz kamrát fascinovaný z jedla, ktoré si dal na obed. Či skôr z prílohy, ktorú k tomu dostal.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Gyros ktorý jedol v nemenovanom ázijskom bistre bol dobrý len vďaka, podľa neho, obrovskému množstvu tatárskej omáčky. Pomyslel som si svoje a nechal som ho v jeho opojení...

Neviem čo ľudí tak fascinuje na tatárskej omáčke. Mne to skôr príde ako pochutina na zakrytie zlej chuti, alebo pri menej kvalitnom jedle, na vytvorenie vôbec nejakej. Vajcia s olejom, octom, uhorkami a kde čím zmiešané do bielej tekutiny. Fakt super. Často to vidím aj v jedálni na internáte, ako si ľudia na večeru dávajú vypražaný syr s hranolkami a celú tú báseň zalejú tatarkou. Fuj! Pritom je zväčša výber väčší, vcelku pestrý a na pomery závodných jedálni aj chutný. Veď množstvo jedál sa vyznačuje tým, že sú podávané s omáčkou, ktorá je na úplne inej úrovni. Šťava z mäsa, vyberané druhy korenia, opatrne sypaná soľ (kedy ako), jemne podliate vínom, smotanou, vývarom, zahustené vločkou masla. Posypané petržlenom.... No prosto krása. Ale DRB!! Nacvála nejaký negurmán a treskne do toho tatarku. Zabije všetko dobré, čo bolo pre naš žalúdky stvorené. Urazí kuchára ktorý sa snažil a poteší veľkovýrobcu ktorý sa snažil tiež. O čo najväčší zisk a najmenšie náklady.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno budete oponovať, že napr. ten syr s hranolkami je strašne suchý a iné výhovorky. No, ale kto povedal, že si ho musíte dať? A kto povedal, že si k nemu nemôžete dať šalát? Všetko záleží od toho, akým chutiam dáte prednosť a či zostanete žiť v gurmánskej zadubenosti alebo sa osmelíte a znovu/objavíte nové, nepoznané a oveľa lepšie chute! Ak nechcete, tak si jedzte tú svojú tatarku. Nútiť nebudem nikoho, v duchu sa čudovať, to áno.

P.S.: K tým šalátom, pamätáte si ten mrkvový zo školských jedálni? Tak to bolo a ešte stále je pecka!

P.S. 2: Zemiakový šalát na vianoce sa dá spraviť aj so smotanou a jogurtom.

Matej Hudák

Matej Hudák

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek mysliaci a hľadajúci, ktorý už našiel veľa vecí ale sám seba ešte nie... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu