reklama

Čarovná moc rozprávok

Predpokladám, že o tom, že rozprávky majú čarovnú moc, nikto nepochybuje :) Ich ďalší rozmer (využitie) mi napadol včera večer, keď som sa snažila presvedčiť mladšiu sestru (hádzajúcu sa o zem a revúcu, že ona ešte vôbec nie je unavená...), aby si umyla zuby. A tak, keďže som nemala chuť a po celom dni ani morálnu silu sa s ňou hádať, presviedčať, alebo použiť iné donucovacie prostriedky, uchýlila som sa k osvedčenému: „Dobre, poviem ti rozprávku.“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Rozprávky sú môj obľúbený výchovný prostriedok. A musím povedať, že fungujú úplne skvele. Aspoň na Luciu :)

Začalo to kedysi dávno, mohla mať také 2-3 roky. Boli sme spolu doma, obe choré a jej sa tuším nechcelo prezliecť ráno z pyžamka. Vtedy vznikli rozprávky o Magdalénke. Ako sa Magdalénke nechcelo obliekať, ako nechcela raňajkovať, ako si nechcela umývať zúbky... vždy námet podobný situácii, ktorú sme potrebovali vyriešiť. A kým Lucia počúvala rozprávku, v ktorej dievčatko ako ona riešilo podobné problémy, bola ochotná sa prezliecť, najesť, osprchovať... ani sama nevedela ako.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozprávky sú veľmi dobrý prostriedok nielen na uspávanie, ale aj na odvedenie pozornosti –napríklad keď detičky na výlete tvrdia, že už nevládzu a pri rozprávke – príbehu, na to zrazu akosi „pozabudnú“ a prejdú ešte trojnásobok cesty bez brblania; keď treba odísť odniekiaľ, odkiaľ sa im nechce, tak „poviem ti rozprávku“ celkom zaberá – aby aspoň po ceste stíchli a nehádzali sa o zem... Dokonca to dokáže ozvláštniť a dodať úplne nový rozmer aj pri činnostiach pomerne bežných – keď treba s niečím pomôcť, pri rannej rozcvičke (to ste mali vidieť, ako všetci cvičili :)

Niekedy je to celkom vtipné. Mala som pred pár rokmi na tábore také 10-13 ročné baby. Pardón, boli to veľké slečny. Každý deň sa maľovali , aby to dali všetkým jasne najavo. Ale potom, večer, ma vždy ukecali, aby som im prečítala rozprávku na dobrú noc. Na jednej strane sa tvárili ako „veľkáčky“, na druhej v sebe nezapreli dieťa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bodka na záver....

Mala som spolužiačku, ktorá si povedala, že po maturite by bolo dobré prečítať povinnú literatúru. Zobrala to od podlahy a začala pri detských rozprávkových knižkách :)

Zuzana Matejíčková

Zuzana Matejíčková

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Z puberťáčky vyrástla manželka a matka. Zoznam autorových rubrík:  Detičkovské...Zo sveta okolo mňa...Výlety,tábory a iné skvelé akcBabské...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu