reklama

Šialenstvo okolo doktríny Vytrhnutia

Učenie o Vytrhnutí nás neustále upozorňuje na to, aby sme boli pripravení na ,,tajný príchod Pána Ježiša,,. Niektorí ľudia dávajú tomuto učeniu najvyššiu prioritu. Je to však naozaj tak radikálne dôležité?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V posledných dekádach sa v kresťanských kruhov (najmä charizmaticko-letničných) hovorí stále viac o doktríne Vytrhnutia. Je to pravdepodobne jedna z najviac diskutovaných a polarizačných tém. Niektorí v toto učenie veria, iní nie a aj tí, čo veria, sa delia na ďalšie podskupiny z hľadiska ,,času, kedy vytrhnutie nastane,"

Aby som krátko vysvetlil, o čo ide pri Vytrhnutí. Toto učenie hovorí o tom, že sa si Pán Ježiš príde tajne po svoju cirkev a zoberie ich zo sebou do neba. Môže to byť kedykoľvek v hociktorej sekunde. Kde sa už ale aj zástancovia Vytrhnutia rozdeľujú je čas, kedy má vytrhnutie nastať. Niektorí hovoria, že pred súžením, ďalší preferujú vytrhnutie počas súženia a posledná skupina po súžení. V každom prípade všetci učia, že treba byť vždy pripravený na Pánov príchod.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ja tu teraz nechcem riešiť, do akej miery je/nie je daný pohľad správny, resp. aj to či je/nie je učenie o vytrhnutí biblické (z môjho pohľadu samozrejme). Rád by som však poukázal na jednu vec, ktorá je, z môjho pohľadu, štatisticky pravdepodobnejšia ako to, že bude Vytrhnutie/Druhý príchod Pána Ježiša počas môjho života.

Z môjho pohľadu nie je podstatné, či človek verí vo Vytrhnutie alebo nie, pokiaľ má vzťah s Ježišom. Keď sa rozprávam s ľuďmi o urgencií svedčiť o Bohu, môj argument nie je ten, že Vytrhnutie/Druhý príchod je za dverami. Mojím argumentom je fakt, že nikdy nevieme, kto kedy zomrie. Nikdy neviem, či ma po ceste do práce nezraní auto. Nikdy neviem, či sa nestanem obeťou teroristického útoku, leteckej katastrofy, alebo či ma nezradí srdce. Keď sa rozprávam s ľuďmi o Bohu a tí mi tvrdia, že majú čas, toto je mojím argumentom, aby sa nad tým zamysleli. Pretože nikto nebude žiť večne, každý z nás raz zomrie (nepôjdem teraz do biblických detailov o premenení do neporušiteľného tela). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chcem Vás povzbudiť, aby ste mali neustály vzťah s Ježišom a neriešili, či bude Vytrhnutie alebo nebude. Opakujem, každý z nás sa môže kedykoľvek nedobrovoľne ,,odpraviť,, z tohto sveta behom sekundy a môže to byť kľudne človek v najlepších rokoch. Aby som pridal perličku: Zástancovia vytrhnutia pred súžením hovoria, že po vytrhnutí ešte bude šanca uveriť. Keď ale človek zomrie, je to ,,game over,, - takže potreba pripravenosti je o to urgentnejšia.

Keď sa Pána Ježiša pýtali na najväčšia zákony, Jeho odpoveď bola : Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom a celou svojou dušou a celou svojou mysľou. To je veľké a prvé prikázanie. Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého. Na týchto dvoch prikázaniach spočíva celý zákon i proroci. " (Evanjelium podľa Matúša, 22:37-40). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verím, že toto je niečo, na čo by sme sa mali HLAVNE sústrediť. Pretože (a opäť sa budem opakovať), mňa ako kresťana nemusí zaujímať (a vlastne to aj povedal Pán Ježiš apoštolom: Nie je vašou vecou poznať časy alebo chvíle, ktoré určil svojou mocou Otec." Skutky apoštolov, 1:7), kedy a či vôbec vytrhnutie nastane (a keď nie, tak kedy bude Druhý príchod). V Druhý príchod podľa všetkého verili aj apoštoli a kresťania prvej cirkvi (aspoň ja to tak chápem, keď čítam Bibliu. Ježiš hovoril učeníkom znamenia a ostatné veci tak, ako by sa to malo týkať aj ich. Dokonca aj v listoch daní autori opisujú túto udalosť tak, ako by mali byť jej súčasťou). Opakujem však, buďme pripravení, lebo nikdy nevieme, kedy zomrieme.

Matej Kučera

Matej Kučera

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Normálny človek Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu