reklama

ZOH 2018 - budú tam aj hráči z NHL?

Hokejový turnaj v olympijskom Soči sa síce ešte neskončil (aj keď pre nás už áno,) a už v médiach prebehli špekulácie, či najslávnejšia súťaž preruší svoju sezónu na tri týždne aj v roku 2018, ked sa budú ZOH konať v juhokórejskom Pchongjangu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

K tejto téme sa už stihol vyjadriť sám šéf NHL, Gary Bettman. Podľa jeho slov by sa mohlo o (ne)účasti hráčov z NHL rozhodnúť už o šesť mesiacov. Nuž, rozhodne to je posun oproti olympiáde v Soči, kde toto rozhodnutie padala niekoľko mesiacov pre zapálením olympijského ohňa. Pre všetkých (ako ligu, tak aj hráčov a v konečnom dôsledku aj pre hokejové zväzy a fanúšikov) je lepšie, keď sa o tejto téme rozhodne čo najskôr.

Samozrejme, fanúšikovia by boli nadšení, ak by sa stretli opäť tí najlepší. Z pohľadu NHL je však tej radosti vidieť podstatne málo. Poďme sa pozrieť, prečo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prerušená súťaž na dva až tri týždne

NHL by sa musela opäť na dva až tri týždne prerušiť. V konečnom dôsledku to nevyzerá, že by to malo NHL výraznejšie poškodiť, nakoľko sa odohrá 82 zápasov ako počas normálnej sezóny. Problém však nastáva s kalendárom. NHL má dve možnosti, buď zvyšok zápasov natlačí tak, aby sa stihol skončiť regulárne (cca polka apríla, Stanley cup okolo polky júna), alebo sa sezóne o tie dva až tri týždne natiahne. Z prvého pohľadu to nevyzerá zle, ale reálne, hrať posledný zápas o Stanley cup niekedy koncom júna je mierne mimo. Už klasická polovica júna je dosť neskoro.

Samozrejme, budú to aj debaty medzi NHL a NHLPA (hráčska asociácia, odbory). Ako to však býva zvykom, zamestnávateľ sa s odbormi nemá veľmi v láske a tento prípad nie je výnimkou. Obaja by sa mali zhodnúť na jednom rozhodnutí (nakoľko každú zmenu z NHL musí potvrdiť aj NHLPA, dokonca aj takú, akou je zmena modelu divízií a konferencií).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kedysi som písal blog o tom, že sa súťaž nemusí prerušiť, stačí len doplniť hráčov z AHL. Aspoň by dostali šancu mladý a možno by to bolo napínavejšie, keďže by sa tabuľka aj trochu vyrovnala. Stretol som sa s nevôľou a uznávam, mali pravdu. Fanúšikovia by na to nepristúpili, neplatia si drahé lístky za to, aby videli tím AHL v dresoch z NHL.

Zranenia, zranenia, zranenia

Tak si to poďme aspoň trochu zosumarizovať okolo hráčov z NHL. Zetterberg - vyskočená platnička (dobre, toto si už mierne priniesol z NHL, na olympiáde to len dorazil,) Kopecký - otras mozgu, Tavares - potrhané väzivo a meniskus v kolene (v tejto sezóne si už nezahrá).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úprimne, neviem si (a radšej ani nechcem) predstaviť, čo by sa udialo, ak by sa na olympiáde utrpel Crosby otras mozgu. Ok, možno by to nebolo také divoké, ako si myslím, ale nečudoval by som sa, ak by si v NHL povedali:,,Fajn, olympiáda už len bez nás." Hráči síce majú poistky, ale mať najväčšiu hviezdu na listine zranených je dosť nešťastné.

Podpora konkurencie zadarmo

Tento bod je dosť spojený aj so zraneniami. Máte hráča, opora a tvár vášho tímu. Vy ho pustíte na olympiádu, tam sa však ale zraní a váš tím kvôli tomu nemusí postúpiť do play-off. Nuž, práve toto sa teraz stalo New Yorku Islanders. Prišli o Tavaresa do konca sezóny. Kto vie, či by sa vôbec do vyraďovačky pozreli, ak by sa ich kapitán nezranil, ale takto to bude omnoho ťažšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalší problém v tomto bode je ten, že hráč, ktorého platíte a dávate mu možnosť zlepšovať sa, zrazu začne prinášať peniaze nie vám, ale MOV. Človek by očakával, že NHL aspoň dostane kus z finančného koláča, keď už tam posiela to najlepšie, čo má. Avšak, chyba lávky. Peniaze dostanú zväzy. NHL je mimo. Najmä pre kanadských fanúšikov je smutná iná skutočnosť. NHL nemala práva na nič z olympiády. Pamätáte sa zlatý gól Crosbyho z Vancouveru? NHL ho nemohla dávať na svojich stránkach, ani nikde inde.

Takže, NHL dáva hráčov a dostáva za to možno poďakovanie.

Žiadne ZOH v rámci Ameriky v dohľadnej dobe

Prvý krát pustila NHL svojich hráčov na ZOH 1998, ktoré boli v japonskom Nagane. Nebolo to však len tak, NHL myslela na to, že v roku 2002 budú ZOH v americkom Salt Lake City. O štyri roky sa scenár opakoval. Po Turíne 2006 nasledoval Vancouver 2010.

Nuž, a prišiel rok 2014, ktorý je v Soči, potom rok 2018 v juhokórejskom Pchjongjangu a rok 2022 v Poľsku (a možno Slovensku). Nič v rámci Ameriky. Na rok 2026 sa síce hlási opäť americké Salt Lake City, či aljašské Anchorage. Úprimne si myslím, že Soči (napriek tomu, že nič americké po nej nejde) NHL povolila najmä kvôli ruským hráčom, ktorí by išli reprezentovať za každých okolností, keďže sa hralo u nich doma. Avšak žiaden Juhokórejčan v NHL nehrá (a do štyroch rokov asi ani hrať nebude), takže žiadne úteky do domoviny sa konať nebudú (aj kě Rusi budú možno opäť vystrkovať rožky.. a možno aj chleby).

S týmto bodom je spojený najmú fanúšik na území Ameriky. Myslím, že to pozná každý z nás, kto sa snaží pozerať NHL naživo, prípade sa snažil naživo fandiť našej repre počas MS 2008, či ZOH 2002 a 2010. Časový posun je však neúprosný a toto rovnako pociťuje aj fanúšik z amerického kontinentu.

Úprimne, NHL sa nemá prečo zaujímať o fanúšika z Európy. Ide im o ich fanúšikov. Takto nemá fanúšik z Ameriky ani NHL, a z olympiády má tiež veľké nič, lebo by musel v noci bdieť. Áno, je tu otázka, že keď to môžeme trpieť my, prečo nie aj oni. Nuž, lebo NHL od nás nie je závislá.

Samozrejme, keď je olympiáda na území Ameriky, fanúšik si môže pohodlne pozrieť zápas a fandiť svojej repre.

No a nesmieme zabúdať ani na logistiku u hráčov. Áno, sú to profíci, ale trepať sa cez polovicu sveta, domotať si organizmus a potom sa terigať späť a nakočiť do súťaže nie je úplne ideál. Dokonca aj nový systém rozdelenia NHL je prispôsobený tak, aby nemuseli prekonávať veľa pásiem (aj keď tam je ten dôvod tiež peňažný.)

Zvýšený záujem o hokej a NHL? Nie tak celkom

Hlavný dôvod, ktorý sa podsúva NHL je zvýšenie záujmu o hokej a teda aj o NHL. Nuž, nie je to tak úplne pravda. Kto chce NHL sledovať, tak ju prosto sleduje. Dva a pol týždňa tento stav nezmení. NHL robí v Európe aj iné akcie, ktorými chce samú seba podporiť (ako je napríklad otvárací zápas v európskych mestách), ale mnoho nových fanúšikov im to neprináša, skôr len poteší tých, ktorí sa do Ameriky ešte nedostali.

Žiadne All-star game

Keď je olympiáda, NHL neuskutočňuje All-star game. Býva inak každoročne koncom januára. Súťaž sa preruší na pár dní (cca 5) a tí najlepší hráči sa stretnú na jednom štadióne. All-star game je rozdelený do troch častí. V prvý deň si určení kapitáni draftujú hráčov do svojich tímov. Na druhý deň je súťaž zručností (najlepší nájazd, najtvrdšia strela, najlepší strelec,...) a na tretí deň sa odohrá priateľský zápas. Zábava pre hráčov, ale aj fanúšikov. A práve o túto akciu ukracuje olympiáda amerického fanúšika a NHL. Tým pádom prichádzajú o príjmy.

Aj tak nestratíme hráčov

Mnohí ľudia sa domnievajú, že hráči prosto prestanú hrať v NHL, len aby mohli hrať na olympiáde. Nuž, ak by to bola pravda, mnoho hráčov by tam už nehrala len preto, aby mohla hrať na MS. Osobne si myslím, že málokto by olympiáde na úkor pôsobenia v najlepšej lige sveta. Myslím, že NHL s týmto ráta. Niektorí hráči dokonca považujú za cennejší zisk Stanley Cupu ako olympijské zlato. Väčšina z nich ale dáva tieto dva úspechy na približne rovnakú úroveň. Olympiáda sa síce hrá každé štyri roky proti (zatiaľ) tým najlepším, avšak trvá len dva a pol týždňa. NHL trvá niekoľko mesiacov, treba odohrať vyše 100 zápasov a byť lepší ako ďalších 29 mužstiev.

Ale aby som nebol len negativista, našiel som aj dôvod, prečo by NHL (dokonca aj zo svojho pohľadu) mala poslať hráčov na olympiádu. Tým dôvodom je, že (pauza, bubny, svetlá...)

NHL nebude vyzerať ako zakomplexovaná socka

Mnohí ľudia majú z NHL pocit, že vôbec nehrá kolektívne so svetovým hokejom. Má vlastné rozmery hracej plochy, mierne iné pravidlá a hlavne sa hrá aj počas majstrovstiev sveta.

Tým, že by pustila hráčov na NHL by ukázala, že jej svetový hokej nie je ukradnutý a chce sa spolupodielať na rozvoji hokeja (áno, bije sa to s mojím bodom Zvýšený záujem o hokej a NHL? Nie tak celkom, ale aj tak).

Či to NHL potrebuje? Asi nie, ako som už povedal, dôležitý je pre ligu americký fanúšik. Ale snažil som sa nájsť aspoň jednu pozitívnu vec, prečo by mala NHL pustiť hráčov. :)

Záver

Samozrejme, bol by som len a len rád, ak by sa každé štyri roky zišli tí najlepší hokejisti planéty na olympiáde. Či to tak bude aj v roku 2018, to neviem posúdiť. Verím, že áno, ale ak nie, budem z NHL pohľadu chápať, prečo. Dúfam, že som týmto blogom aspoň trochu ozrejmil pohľad NHL na olympiádu. A dúfam, že ich nakoniec aj tak pustia. :)

Matej Kučera

Matej Kučera

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Normálny človek Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu