reklama

V Košiciach začal predvolebný rok

V pondelok sa začalo prvé tohtoročné zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré otvorilo predvolebný rok. To bolo cítiť aj na diskusii ktorá strhla vlnu kritiky na predkladanie poslaneckých pozmeňovákov na zastupiteľstve

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Živo si pamätám prvé zastupiteľstvo mesta Košice v tomto volebnom období. Nieslo sa v povznesenej nálade a bolo cítiť energiu, ktorú predstaviteľom nového vedenia mesta, ako aj zástupcom poslaneckého klubu Fungujúce Košice dodalo víťazstvo vo voľbách. Prvé zastupiteľstvo roku 2021, však sprevádza nejednotnosť, nedôvera a predovšetkým nerešpektovanie politických oponentov. 

Túto nespoluprácu výborne dokresľuje situácia z bodu zastupiteľstva, ktorý sa venoval parkovaniu. Jeden z poslancov predložil k danej veci pozmeňujúci návrh. V tom sa strhla diskusia, na ktorej sme mohli vidieť, ako funguje spolupráca niekdajších politických súputníkov. Na jednej strane boli argumenty vedenia mesta a niektorých poslancov, že je nesprávne predkladať návrhy, ktoré neboli vopred prerokované (aspoň) na komisiách a na strane druhej ich politickí oponenti opisovali, ako jednoduché je z pozície vedenia "vypustiť" predložené návrhy a zrušiť ich ešte pred tým, než sa o nich začne rokovať. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

VECNÁ DEBATA VS. POLITIKÁRČENIE

Predkladať návrhy, je právo poslanca, o ktorom by sa nemalo diskutovať. Bolo mi trápne sledovať poslancov rozprávať o tom, či poslanec mal alebo nemal predkladať návrh. Želal by som si, aby sme dospeli do takého štádia vedenia samosprávy, kedy by sa riešilo, či daný návrh je dobrý, poprípade, či sa dá realizovať alebo argumentovať prečo tento návrh dobrý nie je. Politika a politická kultúra, pre mňa znamená aj rešpektovanie legitímnych práv poslancov vzhľadom na rokovanie zastupiteľstva. Boli samozrejme aj poslanci, ktorí, aj keď nesúhlasili s daným návrhom - vyjadrili sa vecne. Prečo nesúhlasia a prečo by za návrh nezahlasovali. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neposudzujem kvalitu predloženého návrhu, len hovorím o tom, že právo poslancov predkladať pozmeňujúce návrhy je niečo, o čom by sme nemali ani len diskutovať. 

PROCES PREDKLADANIA NÁVRHOV

Ideálna spolupráca s poslancami (z pozície úradníka) je taká, kedy si poslanec prejde náležitosti - všetky plusy aj mínusy svojho návrhu s odborným referentom, následne to prerokuje mestská rada, po nej príslušné komisie, kde sa vyhodnotia dopady a nakoniec sa vec dostane do rokovania zastupiteľstva. Nezainteresovanému človeku to môže pripadať ako komplikovaný proces, no pre úradníkov je to proces najmenej bolestivý a často krát môže byť takáto aktivita poslancov veľmi prospešná. Zároveň však viem, aké jednoduché je posúvať rokovanie o určitom bode a ako zmiesť zo stola návrh, ktorý by politickému oponentovi mohol pripísať politické body.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

STUPŇOVANIE POLITICKÝCH BOJOV

Rok 2021 je rok predvolebný a politické súboje budú naberať na obrátkach. Bol by som však nesmierne rád, ak by sa komunálni politici v Košiciach viac doťahovali na tom, či návrhy, ktoré predkladajú ich kolegovia sú dobré alebo nie. A nie zasekávať sa na procesných veciach a politických obštrukciách. Jednak tomu nezainteresovaní nerozumejú a na druhej strane ich to ani nemusí zaujímať. Obyvateľov mesta zaujímajú samotné návrhy, to či sa dajú realizovať a hlavne či budú prospešné pre Košičanov.

Matej Kundrát

Matej Kundrát

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Volám sa Matej a vždy ma dianie v politike zaujímalo. Aj preto som sa rozhodol študovať verejnú správu, v ktorej som aj začal pracovať. Dva roky som pôsobil na Ministerstve financií SR, neskôr na Košickom samosprávnom kraji a momentálne pracujem pre jednu z Košických mestských častí. Názory v mojich blogoch však sú mojimi osobnými názormi a nijako sa netýkajú stanovísk inštitúcie v ktorej pracujem.Za každú pracovnú skúsenosť som rád. Dáva mi skúsenosti, no hlavne iný pohľad na veci, ktoré sa v politike riešia. Čo mi však chýba, je možnosť sa k niektorým veciam vyjadriť verejne. Chýba mi pomyselné "tlačidlo na prihlásenie sa do diskusie" ktoré často využívajú poslankyne a poslanci v rôznych zastupiteľstvách. Tento blog mi teda slúži ako spomínané tlačidlo. V prípade, že Vás nejaká téma zaujme, budete mať iný pohľad na vec, alebo akúkoľvek pripomienku, pokojne mi napíšte na sociálne siete Facebook alebo Instagram, poprípade mi napíšte e-mail. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu