reklama

Šťastie

Za nami sú sviatky, kde sme si všetci priali, aby sme boli šťastní, veselí a zdraví.  Pár chvíľ, keď sme si boli blízky, obdarovali sa navzájom a prejavovali vzájomnú náklonnosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Práve v tejto chvíli prichádzajú na svet tisíce ľudí. Niektorí budú žiť len niekoľko hodín, alebo týždňov a niektorí sa dožijú aj sto rokov. Jedny sa stanú obeťami nešťastí, podľahnú zákerným chorobám a iní zase zažijú všetko, čo život ponúka. Vrcholy aj pády, lásku a nenávisť, víťazstvo a zúfalstvo. Či už prežijeme jeden deň, alebo sto rokov, zmyslom našej existencie je presne to čo sme si pred pár dňami želali. Byť šťastný.

Pod stromčekom sme našli vecičky a vecí, ktoré nás potešili. Niektoré na chvíľku a niektoré aj na pár dní. S vecičkami, vecami, autami a domami je to podobné ako s úspechom. Po chvíli si na nich zvykneme a berieme ich ako samozrejmosť. Ako dlho sa vieme tešiť z nového auta ? týždeň, dva, mesiac... potom sa stane súčasťou nášho života, samozrejmosťou a my, aby sme sa mohli tešiť ďalej, potrebujeme ďalšie auto, novšie, väčšie. Skôr či neskôr začneme túžiť potom čo dosiahnuť nemôžeme. Lenže tadiaľ cesta nevedia a tešiť sa z niečoho ešte má ďaleko k šťastiu. Lebo šťastie je stav mysle a nezávisí od vonkajších okolností.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred pár týždňami ma opustil blízky človek, otec. Snažil som sa s ním tráviť toľko času ako to len šlo, hoci dnes ma mrzí, že to nebolo viac. Ukázalo mi to pominuteľnosť času a vzácnosť každej minúty. Celý život vlastne prežívame s nádejou, že sa dožijeme ďalšieho dňa. Nie je pritom vôbec isté, že bude zajtra. V našej kultúre je smrť tabu, nerozpráva sa o nej akoby neexistovala a potom nás zvyčajne zaskočí. Starobu a smrť vnímame ako niečo negatívne a najradšej by sme na to zabudli. Keď sa blíži koniec, odrazu nám nezáleží na ničom. Majetky čo sme nadobudli, peniaze čo sme našetrili sú pre nás nepodstatné. Akoby sme v tých posledných chvíľach nadobudli jasnosť mysle a vedeli rozlíšiť podstatné od nepodstatného. V jednom z posledných rozhovorov sa ma otec opýtal, či sa stretávam s kamarátmi , lebo on už nemá žiadnych. Povedal mi ťažkým hlasom aby som si chránil staré priateľstva. Bol úplne vyrovnaný so skutočnosťou, že jeho čas sa meria už len na hodiny. Obdivoval som jeho silu a ta ľútosť nad tým, že už tu nemá kamarátov sa mi v tej chvíli zdala banálna. Spomenul som si, ako veľakrát mi vyčítal až prílišne stretávanie s kamarátmi a teraz mi radil opak. Udržiavať priateľstva je jedna z najpozitívnejších veci čo môžeme pre seba urobiť. Zbližovať sa z druhými, pochádzajú z hlbokej minulosti , keď sa ľudia spájali do skupín aby mohli ľahšie prežiť. Dnešné priateľstva už nie sú o prežití a my už nebojujeme o holú existenciu. Niektoré sú založené na bohatstve a spoločenskom postavení. Tieto trvajú len dovtedy, pokiaľ trvá bohatstvo. Keď sa bohatstvo vytratí, pominie sa aj priateľstvo. Pravé priateľstva sú založené na spolupatričnosti a pocitu blízkosti a tieto mal na mysli otec. Priateľstvo je jeden z kúskov do mozaiky šťastia. Keď som za nim bol naposledy v nemocnici, pravdepodobne ma už nevnímal, ale jeho tvár sa vyhladila a pery naznačovali úsmev. Možno z pohľadu pozorovateľa sa jeho život zdal ťažký, ale som presvedčený, že bol šťastný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zmyslom života, ako som písal na začiatku má byť šťastie a mali by sme sa oň snažiť každý deň. Neprišli sme na tento svet ubližovať a konať zlo ale práve naopak. Snažiť sa rozlíšiť podstatné od nepodstatného už teraz a nie až na samom konci. Keď sa v jednom rozhovore pýtali dalajlámu, ako sa dá dosiahnuť vnútorná spokojnosť ? Odpovedal „ netúžme po tom, čo nemáme, ale vážme si to, čo máme“. Šťastný Nový rok priatelia.

Jozef Mathia

Jozef Mathia

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nie som finalista Vyvolených, nemám politickú minulosť, nemám milenky z radov televíznych moderatoriek, nezomieram na rakovinu... vediem obyčajný život, ale sem tam niečo napíšem... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu