reklama

Obdivuje, no nenapodobňuje. Zmení Świateková tenis v Poľsku?

Pred finále dvojhry junioriek vo Wimbledone bojovala s nervozitou. Vraví, že nemá rada, keď v nej vidia druhú Agnieszku Radwańskú. Slávnejšiu krajanku síce obdivuje, jej herný štýl však vôbec nekopíruje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Poľsko má vyše 38 miliónov obyvateľov, čo je zhruba sedemkrát viac než Slovensko. Ak sa však pozrieme na situáciu tenisu v oboch krajinách, sú na tom naši severní susedia v súčasnosti podobne ako my.

V niektorých ukazovateľoch máme dokonca navrch. V Davisovom pohári síce Poliaci ešte nedávno hrali vo svetovej skupine (v baráži o postup do najvyššej kategórie zdolali práve Slovensko), z dlhodobého hľadiska sa tam však udržať nedokážu. U žien v Pohári federácie je situácia podobná. Slovenky sa od roku 2007 stabilne pohybujú medzi prvou a druhou svetovou skupinou, Poľky väčšinu tohto obdobia strávili napriek výdatnej pomoci Radwańskej v nižších diviziách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odchod napriek zmluve i peniazom

Navyše sa v Poľsku (podobne ako na Slovensku) nekoná žiadny turnaj kategórie ATP či WTA. Od deväťdesiatych rokov sa pravidelne objavovali pokusy o usporiadanie podobného podujatia, ani jeden sa však neuchytil. Podujatiu v Sopote dokonca nepomohol ani presun do Varšavy.

Zatiaľ posledná snaha o oživenie tenisového ruchu takisto nedopadla veľmi slávne. Od roku 2013 hostili Katovice turnaj úrovne WTA International (v roku 2013 tam svoj prvý titul na hlavnom okruhu vybojovala Anna Karolína Schmiedlová, o tri roky neskôr sa z celkového prvenstva radovala Dominika Cibulková) a zápasy si fanúšikovia mohli pozrieť aj v tamojšej verejnoprávnej televízii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ani lukratívna poloha dejiska v blízkosti českých a slovenských hraníc však nezabránila držiteľovi licencie (americkej agentúre Octagon) presunúť turnaj po ročníku 2016 kvôli lepšiemu zázemiu do Švajčarska, najskôr do Bielu a potom do Lugana. Stalo sa tak napriek podpísanej zmluve s poľskými usporiadateľmi platnej až do roku 2018. Mesto Katovice navyše počítalo s ešte dlhodobejšou organizáciou turnaja a zabezpečilo finančné prostriedky potrebné na chod podujatia až do roku 2021.

Žiadny boom nenastal

Napriek týmto neradostným skutočnostiam sa poľský tenis nemôže sťažovať na núdzu o talenty. S ich prechodom do veľkého športu je to už horšie. Od roku 1990 ovládli dvojhru junioriek vo Wimbledone štyri nádeje z Poľska. Aleksandra Olszová triumfovala v roku 1995, na hlavnom okruhu však strávila len päť sezón, počas ktorých zaznamenala viac prehier než víťazstiev. Po nepríjemnom zranení lakťa kariéru definitívne ukončila a zo športového diania sa celkom vytratila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nasledovali sestry Radwańské. Na úspech Agnieszky v roku 2005 nadviazala o dve sezóny neskôr o čosi vyše roka mladšia Urszula. Ich tenisové dráhy nabrali celkom odlišné smerovanie. Kým staršia Agnieszka sa zaradila medzi svetovú špičku, získala 20 titulov (nechýba medzi nimi ani Turnaj majsteriek) a o wimbledonský primát si – napokon neúspešne – zahrala aj medzi ženami, Urszula z tieňa svojej sestry nikdy nevykročila a po viacerých zraneniach sa potáca v tretej stovke rebríčka. V hlavnej súťaži grandslamu sa naposledy objavila pred tromi rokmi.

Radwańskej úspechy podporu bieleho športu v Poľsku príliš nezvýšili. Bývalá tenistka Joanna Sakowiczová-Kostecká v rozhovore pre sport.pl uviedla, že v Krakove, rodisku Agnieszky, sa kurty namiesto stavania skôr zatvárajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nekráča v jej šľapajách

Aj preto fanúšikovia, ale i odborníci vkladajú veľké nádeje do Igy Światekovej. Rodáčka z Varšavy má za sebou napriek vlečúcemu sa zraneniu členka viac než solídne vyznievajúce pôsobenie na juniorskom okruhu. Vrchol jej pôsobenia predstavoval postup do semifinále dvojhry a titul vo štvorhre na French Open, no najmä titul z dvojhry v All England Clube, kde sa prezentovala kvalitnými výkonmi napriek veľkej nervozite.

Video: Wimbledon 2018 – finále dvojhry junioriek medzi Igou Światekovou a Leonie Küngovou

V tom čase už intenzívne pracovala na kariére medzi ženami. Namiesto cestovania na záverečný juniorsky grandslam US Open absolvovala menšie seniorské turnaje v Maďarsku a Švajčiarsku. Oba presvedčivým spôsobom vyhrala a usadila sa v druhej stovke svetového rebríčka. Získala tak právo štartovať v kvalifikáciách na grandslamoch a turnajoch WTA. Pre tínedžerku, ktorá nereprezentuje tenisovú veľmoc a nemôže sa spoliehať na voľné karty od organizátorov, išlo o dôležitý moment pri ďalšom napredovaní.

Hoci časť verejnosti v nej vidí nástupníčku Radwańskej, sama tieto prirovnania rázne odmieta. „Naše štýly sa veľmi líšia. Nenapodobňujem ju, nejdem v jej šľapajách. Veľmi ju obdivujem za všetko, čo dokázala, kráčam však svojou vlastnou cestou,“ povedala bezprostredne po triumfe na wimbledonskej tráve.

Na rozdiel od svojej zatiaľ slávnejšej krajanky zakladá svoju hru na podstatne razantnejšom podaní a nátlakovej hre.

Do Paríža na poslednú chvíľu

Świateková si však uvedomuje i svoje slabiny a pracuje na ich odstránení. Samu seba charakterizovala ako ťažkú povahu vhodnú na dosiahnutie úspechov. Občas jej spôsobuje ťažkosti zakryť emócie, tie negatívne nevynímajúc. Počas regionálneho turnaja v rámci Pohára federácie na domácej pôde z nej v jednej chvíli sršala radosť, vzápätí mala po nezdaroch slzy na krajíčku a diskutovala s rozhodcom. Aj preto svoj tím doplnila o športovú psychologičku Dariu Abramowiczovú.

Ešte stále len 17-ročná tenistka dokáže kvalitne zahrať na akomkoľvek povrchu, čo predviedla aj na práve ukončenom turnaji v Lugane. Na švajčiarskej antuke postúpila až do finále, čím si na poslednú chvíľu vybojovala právo štartu v hlavnej súťaži na French Open a vo svetovom rebríčku v pondelok 15. apríla po prvý raz nahliadne medzi sto najlepších.

„Cítim sa skvele. Som pomerne prekvapená, že som vo finále, pretože je to môj prvý turnaj, kde hrám priamo v hlavnej súťaži, som však naozaj šťastná, že som to dokázala,“ uviedla po semifinálovej výhre v pomere 6:0, 6:1 nad Kristýnou Plíškovou.

Video: Zostrih semifinále turnaja WTA v Lugane: Iga Świateková - Kristýna Plíšková

Vo finále proti Polone Hercogovej plnom zvratov mladá Poľka napokon neuspela. Zo Švajčiarska si však okrem cenných skúseností a zážitkov odnesie 180 bodov do rebríčka a prémiu vo výške 21 400 amerických dolárov.

Antuková sezóna sa ešte len začala a pri súčasnej nevyspytateľnosti ženského okruhu nemožno tipovať, ktorá hráčka z roku 2019 vyťaží najviac. Na už beztak dlhý zoznam tenistiek, ktoré sa oplatí sledovať, však pribudlo ďalšie meno.

Martin Matich

Martin Matich

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Človek s množstvom záujmov - od športu cez cudzie jazyky až po cestovanie. Zoznam autorových rubrík:  Jazykové perličkyŠportZo životaNa potulkách BratislavouNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu