reklama

Ako sme obchod so SaSkou a koalíciou urobili

Po Slovenksu behá človek, ktorý miesto toho, aby ticho čušal v kúte a modlil sa, aby hlas podobný jemu nebol jeho, pľuje sprosté reči. Reči, že sme urobili nejaký tajomný kšeft so SaSkou či koalíciou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (257)

Bol 13. jún, deň po voľbách. Richard Sulík si ma zavolal a chcel sa uistiť, či môže verejne vyhlásiť, že my štyria z občianskeho hnutia Obyčajní ľudia (aj SaSkou nečakane prekrúžkovaní) podporíme programové vyhlásenie vlády. Povedal som mu, že jasné, len očakávam, že do neho presadí aj čisto naše návrhy z programu nášho občianskeho hnutia Obyčajní ľudia. Richard to sľúbil. To, že nám skutočne išlo len o splnenie sľubu voličom, som zvýraznil tým, že sa zriekame akýchkoľvek nárokov na miesta v exekutíve a vopred som sľúbil, že nebudeme vyžadovať žiadne fleky kdekoľvek pre našich známych.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plynuli dni a týždne. Prišiel deň, keď sa podpisovala koaličná dohoda. Jej súčasťou boli aj programové tézy a ja som vtedy s hrôzou zistil, že ani jeden návrh nebol medzi 338 tézami. Rozblikala sa mi kontrolka. Oslovil som Roba Mistríka a Martina Poliačika, aby skúsili aj oni na Richarda tlačiť a lobovali za splnenie sľubu. Martin vyjadril obavu, že dostať niečo po uzavretí téz do programu bude asi veľmi, veľmi ťažké, ba priam nemožné. Po Robovi som dostal odkaz, že čo chceme, veď nebude maryška, nebudú registrované partnerstvá, tak Obyčajní ľudia majú program vlastne splnený. Nie som urážlivý, ale toto sa ma dotklo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Presne po mesiaci od pôvodného sľubu som išiel za Richardom do NRSR. Po mnohých dovtedajších pripomenutiach, opäť raz pripomenúť sľub. Tam mi Richard povedal, že on to má dohodnuté s Miklošom a doplnenie určite presadí. Pýtal som sa ho, či by mi nevedel dohodnúť stretnutie s Miklošom radšej priamo, aby som sa utvrdil. Povedal, že nie, že on to presadí.

Odišiel som s pocitom, že mu už neverím. Uplynul mesiac a vybavené nebolo nič, a ani mi nechcel dovoliť sa stretnúť s človekom, ktorý mal programové vyhlásenie pod palcom.

Zúfalý a sklamaný som na druhý deň napísal do našich novín článok Ignorovaní?. Hovoril prvýkrát verejne o tom, že nám bol daný nejaký sľub. Na základe toho článku si nás 22. júna pozvala všetkých štyroch pani premiérka. Myslel som si, že stretnutie bolo na popud Richarda, nebolo. Na stretnutí nám pani premiérka najprv povedala, aké bude programové vyhlásenie super, a že verí, že ho podporíme v tej podobe ako je. Ja som jej povedal, že by sme boli veľmi radi, ak by sa do neho zapracovali naše návrhy, ktorých zapracovanie nám sľúbil onoho času Richard. Vtedy pani premiérka povedala, že ona s tým nič, že to je čisto vec SaSky a myslí si, že už nie je priestor na doplnenie vládneho programu. A tak som sa na ňu prestal pozerať. Trvalo to pár minút, kým mi povedala, že sa jej nedarí nadviazať očný kontakt. Potom som jej povedal niečo také, že nemôžem sa pozerať do jej očí, lebo by som sa rozplakal. Rozplakal z toho, že premiérke je jedno, či bude tak závažný sľub voči nám splnený. Povedal som jej, že nie je fér, ak koalícii boli naši voliči dobrí na získanie moci, ale dnes sú jej takto už ukradnutí. Potom to nabralo vecný spád. Dohodli sme sa, že do 26. júla predložíme pani premiérke naše návrhy a ona spraví všetko preto, aby nám pomohla dosiahnuť splnenie Richardovho sľubu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Návrhy sme poslali, koaličná rada zasadla. Počas nej sa dopĺňala kopa bodov programu, ktoré ani neboli spomenuté v programových tézach. Keď o 2-hej nadránom prišli na rad naše návrhy - koaličníci ustatí a ješitní vyhlásili, že z našich bodov sa môže doplniť len to, čo je v súlade s tézami. Inak povedané - žiadny. Dosť úbohé - na seba jeden meter, na nás druhý.

A prišiel utorok a začala mediálna vojna.

Najprv vyšiel článok o tom ako nás SaSka zradila. Volalo mi kopa novinárov a vychádzalo dosť iných obdobných článkov. V stredu som bol cez obed dohodnutý na rozhovor do Nového Času. Po ceste s Jofom Viskupičom v aute mi volala novinárka z HNiek. Niečo sa popýtala, niečo som jej narozprával. Celé sa to nieslo v duchu, že ak by sme vystúpili z klubu SaS, ako by to vyzeralo. Následnú hodinku som si stíšil telefón a robili sme rozhovor do NČ. V polovičke rozhovoru prišiel Jofo a hovoril niečo v duchu, že je veľký poprask, lebo niekto zverejnil, že vystupujeme z klubu SaS. Volal mu Dano Krajcer z vlády, že ako je to vlastne. Povedal som Jofovi, že nech to všade dementuje, lebo to nie je zatiaľ určite pravda. Úvahy také boli, to je jasné, vôbec sme ich neskrývali, ale v tej chvíli to vôbec nebola pravda. Ja som sa vrátil k redaktorom z NČ a dokončili sme rozhovor. Po rozhovore som si pozrel na telefón a zhrozil som sa - tuším 80 neprijatých hovorov. Vtedy som pochopil, že je to asi fakt vážne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jofo medzičasom zistil, že to celé spustil rozhovor, ktorý som robil v aute s redaktorkou z HN. Zavolal som jej, že si nemyslím, že náš rozhovor sa viedol v tomto duchu. Ona na to tvrdila, že tak to bolo ako to napísala. Nedalo mi to, išli sme rovno do redakcie HN. Tam sme sa stretli s ňou a zástupcom šéfredaktora. Poprosil som ju, aby mi pustila záznam rozhovoru, mala ho na diktafóne. Z toho vyplynulo, že uverejnila len časť rozhovoru, takú dobre a bulvárne vhodne vytrhnutú z kontextu. Taktiež vyplynulo, že opravu výroku, ktorú som si vyslovene žiadal v telefóne urobiť, odignorovala a dala tam pôvodné vyjadrenie a opravu ani len nespomenula.  To, že moju žiadosť o opravu nazvala tak, že som sa jej ospravedlnil za to, že som nezvládol komunikáciu s ňou, už ani komentovať nechcem. Aby ste si urobili obraz, čo úmyselne vynechala: "Kedy môžeme očakávať oficiálny krok? Ak vystúpime, tak určite pred nasledujúcou schôdzou Národnej rady." - Ak by táto replika bola uverejnená, myslím, že každému by bolo zrejmé, že náš odchod bol stále len v rovine úvah. Bohužiaľ, rozhovor vyšiel bez toho a spôsobilo to paniku. Je mi tiež ľúto, že napriek tomu, že som sa s redaktorkou osobne na mieste dohodol, že mi určite pošle celú nahrávku, aby som mohol porovnať aj iné pasáže, včera v parlamente mi už tvrdila, že to už, bohužiaľ, vymazala. Smutné a neprofesionálne zároveň. Ale čo už, je to za nami a chvíľu jej asi nebudeme zdvíhať telefón, ako sa poznám;)

Medičasom Richard na otázky novinárov odpovedal svojimi známymi perlami. Urobil zo mňa úchyláka, ktorý sa len potrebuje pretŕčať pred kamerami. Vyhlásil, že jeho 3-ročný Hugo by napísal lepšie návrhy ako my (ešte, že sme ich zverejnili, aby si to každý mohol vyhodnotiť sám). Že nedodržujem dohody. OK, zvolil si tento spôsob "riešenia" problému. Ja som len márne čakal na jediné - chlapsky povedať, že niečo spackal. Nestalo sa. Čo už, napriek tomu ho mám tak mojsky rád a nemyslím si, že jeho pôvodný úmysel bol sľub nesplniť. A toto som hovoril všetkým, s kým som sa rozprával. Toto bol zase môj spôsob riešenia problému.

Keďže neprijatých hovorov pribúdalo a nebolo nijako možné tie hovory zodpovedať, novinári nám poradili rýchlo zvolať brífing. Prišli sme do NRSR a tam už čakala veľká kopa novinárov, kamier a mikrofónov. A tak som sa tam pred nich postavil, tak ako som sa v ten deň v Blave vyskytol - v tričku, v šľapkách, so žraločím zubom na krku;) Dali mi do ruky biely papier, aby som ho podržal, že si musia nastaviť kamery. Držal som a zjavne mali niektorí z toho dobrú zábavu;) Potom sa pýtali a ja som odpovedal, kým neprestali. Potom mi foťáci povedali, aby som sa postavil pred vlajku, že si urobia pár záberov. Tak som sa postavil a oni fotili. ... a čo? A nič.

Na brífingu som vyhlásil, že náš odchod z klubu SaS naozaj zvažujeme, ale stále je to len v rovine úvah. Tiež to, že ak by sme aj z klubu SaS pre nesplnený sľub odišli, sále by sme zostali pevnou súčasťou koalície.

A hop - už som bol za človeka, ktorý chvíľu povie niečo a o chvíľu to dementuje. Ale priznám sa, ani sa takým názorom nečudujem - nie každý má čas ísť do hĺbky a zisťovať, či celú lavínu nespôsobila nejaká snaha novinárky o vyrobenie senzácie.

Vo štvrtok večer sme boli u Hríba v Lampe. Názor si urobte sami, keď ste si ho už nespravili;) Štefan Hríb tam naznačil aké by mohlo byť riešenie vzniknutej situácie. Na moje prekvapenie - novinár urobil krok, ktorí sme márne čakali zo strany koalície.

V piatok nás pozval na obed Richard. Veci sme si vyjasnili a aj nejaké to priznanie chýb sa vyskytlo. Sympatické a vítané.

V nedeľu sme boli s Richardom opäť. Dohodli sme sa, definitívne. Rozhodli sme sa, že vzhľadom na vyhrotenú situáciu, nebudeme momentálne tlačiť na pílu a dáme koalícii čas, aby svoj záväzok voči nám splnila.

Tak sa stalo v pondelok na tlačovke, kde sme našu dohodu zverejnili:


DOHODA MEDZI STRANOU SLOBODA A SOLIDARITA A OBČIANSKYM HNUTÍM OBYČAJNÍ ĽUDIA

Plnenie dohôd je základom akejkoľvek dobrej spolupráce, a preto ja, Richard Sulík, predseda strany SaS s vedomím premiérky Ivety Radičovej, vyhlasujem, že program strany SaS bude rozšírený o tie body programu občianskeho hnutia Obyčajní ľudia, s ktorými strana SaS súhlasí. To znamená, že vynaložím maximálne úsilie pri ich presadzovaní v rámci koalície a pri prvej aktualizácii vládneho programu ich predložím na jeho doplnenie. Tento prísľub nahrádza pôvodnú dohodu v tejto veci s občianskym hnutím Obyčajní ľudia, ktorú sa bohužiaľ nepodarilo naplniť.
My, poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, Jozef Viskupič, Martin Fecko, Erika Jurinová a Igor Matovič, dávame verejný prísľub, že do konca volebného obdobia nevystúpime z poslaneckého klubu SaS. V prípade, ak by ktokoľvek z nás z poslaneckého klubu vystúpil, vzdá sa poslaneckého mandátu. Tento prísľub dávame preto, aby už nikto viac nepochyboval o našej podpore koalícií.

V Bratislave 2. augusta 2010


Čo je za ňou? Biznis? 20 miliónov v kešeni, či viac? NIČ. Možno len spomenutá zodpovednosť. Čakajú nás veľmi ťažké časy. Zlodejská banda, ktorú sme od koryta odstavili, Slovensko rozkradla. Vydala Slovensko na cestu obrovských deficitov štátneho rozpočtu a našou úlohou je tento zlý, zlý smer zvrátiť. Od začiatku sme neustále opakovali, že programové vyhlásenie vlády podporíme, aj keby sa tam naše požiadavky momentálne nedostali. Nechceli sme vydierať. V zúfalej situácii, kedy naozaj hrozilo, že Radičová zloží mandát zostaviť vládu, v situácii, keď naozaj hrozilo, že nás postavia pred morálnu dilemu cvičených opičiek bez splnených sľubov, sa nám podarilo vybojovať podľa nás veľmi veľa. Naše návrhy (aj tie, ktoré politikom berú nezaslúžené výhody) sa do parlamentu a programu dostanú, nebojte sa.

Niektorí nám vyčítate, že prečo sme si nedali tie body SaSkou podpísať. Opäť - nebojte sa;) Viete si predstaviť situáciu, že SaSka sa nestotožní s návrhom na napr. závislosť platu poslanca do dochádzky a Richard by to musel verejnosti vysvetľovať? Ja nie. Preto verím, keďže väčšina našich návrhov je takto ťažko pred verejnosťou odmietnuteľných, že ich prejde väčšina. SaS, Richard a aj celá koalícia bude musieť, kvôli nášmu zverejneniu 46 návrhov, každý zamietnutý návrh pekne-krásne obhájiť a tomu sa určite budú chcieť radšej vyhnúť.

Prehra či výhra? Tak to nevidím. Skôr dôkaz spomínanej zodpovednosti. Z oboch strán. Vyšli sme z nášho prvého boja ako tí, čo nestratili tvár. Ako tí, čo dokázali, že im od začiatku išlo len a len o splnie sľubu ľuďom, ktorí nás volili. Ako tí, čo bojovali vtedy, keď si druhí užívali prázdniny. Pri tom celom, sme ani raz nezneužili situáciu a nehrozili sme tým, že by sme nepodporili vládny program či nepodporovali vytúženú koalíciu. Preto si neskromne myslím, že náš prvý stret s naozaj veľkou politikou sme ustáli v celku OK.

Či nás týmto koalícia na 4 roky umlčala? Nie. Dali sme len záväzok, že ak koalícia bude plniť svoj záväzok, my zostaneme súčasťou klubu SaS. Nikto nedostal záväzok, že sa nebudeme rovnako ako doteraz vyjadrovať k všetkému, čo je podľa nás nie práve fér. A nezabúdajte - u nás štyroch bude vždy platiť to dobre známe z Ústavy - svedomie a presvedčenie, žiadne strachy;)


PS. a hlavne nezabúdajte, že my štyria nebudeme nikdy príčinou toho, aby sa zlodejské prasce k hrantu vrátili. Srdečne ich týmto pozdravujem;) Mali by si šetriť nakradnuté pomyje, lebo inak budú dlhé roky hladné. Odkážte im. dík

PS2. a teraz fofry, za 3/4 hodinu začína schôdza NR a ja som ešte doma v Trnave. čágo bélo, nabudúce;)




igor matovič

igor matovič

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  19x

Verím, že politici by mali ľuďom slúžiť a nie žiť na ich úkor. Na Slovensku to tak zväčša nie je. Preto som sa rozhodol vstúpiť do politiky, ľuďom pomaly otvárať okále a chliev čistiť. Po vyhadzove z klubu SaS za hlasovanie proti úmyslu umožniť Orbánovi rozdávať maďarské občianstvo na Slovensku, sme založili hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Dnes máme najväčší opozičný klub a snažíme sa spoločne ľuďom dokázať, že spoločenstvo zodpovedných nezávislých ľudí sa dokáže správať zodpovedne, bez toho, aby sme našim poslancom brali vlastné svedomie a presvedčenie. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu