reklama

Milujem Fica

Matovič ide vládnuť s Ficom. Som sa dnes dočítal. Aj takto to môže niekto pochopiť, uznávam. Avšak tí, ktorí chápať chcú naozaj, pochopia. V skutočnosti sme včera po troch mesiacoch vyjednávania oznámili, že sme sa (Peter Pollák a ja) rozhodli definitívne ísť do spolupráce s ministerstvom vnútra pri riešení rómskej problematiky. Zvláštne? Vraj pre niekoho áno, lebo vraj vždy som bol ficobijcom, a preto také niečo nikdy urobiť nesmiem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (69)

Nemyslím si. Skôr si myslím, že je povinnosťou každého poslanca, využiť každú jednu možnosť, aby naplnil čo najviac z toho, čo sľubil svojim voličom pred voľbami ... no a ja, či my, sme toho sľúbili hlavne v rómskej otázke veľa. A urobili sme aj trochu viac, ako bolo dovtedy na Slovensku zvykom - na zvoliteľné miesto sme dali Petra Polláka - dnes už prvého rómskeho poslanca.

Po poriadku - pred cca troma mesiacmi ma oslovil minister Kaliňák s ideou, že SMER by mal záujem, aby post splnomocnenca pre rómske komunity zastával v budúcnosti práve náš Peter Pollák. Povedal som o tom hneď Petrovi a dohodli sme sa, že sa pokúsime o malý zázrak - skúsime nabudiť SMER k zodpovednosti v riešení rómskej problematiky, aj keď sme si dobre uvedomovali, že SMER dal riešenie rómskeho problému až na posledné miesto v programe vlády a venoval mu len pár riadkov. Stretli sme sa s ministrom a povedali sme mu - OK, ideme do toho, ale s podmienkou, že ideme spoločne komplexne a spravodlivo tento mega problém Slovenska riešiť. Minister, na naše vtedajšie prekvapenie povedal, že nemá problém, nech predložíme naše návrhy, predstavy - riešenia. Celí vytešení, že azda sa nám aj zadarí 83 členný parlamentný valec získať pre spravodlivú vec, sme vtedy od ministra s Petrom odchádzali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom už to nabralo spád. S Petrom sme sa pustili do sumarizovania riešení, ktoré sme následne na stretnutiach s ministrom a členmi pracovnej skupiny prezentovali či konzultovali ... a hlavne sme boli príjemne prekvapení, že naše návrhy boli bez zbytočných emócií, bez zbytočného politikárčenia príjimané. Čas plynul a po dvoch mesiacoch sme sa zastavili na 89 konkrétnych problémoch a 89 konkrétnych riešeniach. Vtedy sme sa rozhodli, že azda nastal čas ísť s reformou von, aby sme už zbytočne dlhšie nenechávali ľudí v bezmocnej beznádeji.

A tak prišiel včerajšok. Na spoločnej tlačovke na ministerstve vnútra (trvala skoro 3 hodiny) sme odprezentovali 10 kľúčových zásad z celej našej reformy s tým, že celé znenie reformy odprezentujeme v pondelok 15. októbra o 10tej hodine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od začiatku hráme s otvorenými kartam - o našich krokoch vedeli médiá, vedela verejnosť, vedeli iní politici. Nič sme neskrývali a aj napriek tomu, nás dnes obviňujú z toho, že sme (OĽaNO) vstúpili do koalície s Ficom, či SMERom. Hovoria, že to nie je zodpovedné.

Nemyslím si. Som úprimne presvedčený, že psou povinnosťou každého poslanca NR je urobiť všetko preto, aby splnil svoje predvolebné sľuby, aby akúkoľvek vládnu moc presvedčil o dobrých riešeniach. Nám s Petrom (ide o našu individuálnu aktivitu, samozrejme počítame s podporou ostatných našich poslancov v klube pri jednotlivých zákonoch) sa práve toto podarilo. A úprimne - hlasy politikov, ktorí teraz zrazu vykrikujú, sú mi úplne ukradnuté. Veď čo urobili politické strany pre to, aby Slovensku s týmto veľkým problémom pomohli? Nič, veľké NIČ. Miesto skutočných riešení si opakovane hladkali svoje ego, niekedy aj s kulisou chatŕč osady.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie, milé, vážené, vraj zodpovedné politické strany. Netrápte sa, neuzatvárame žiadne koaličné politické dohody, my o politiku nestojíme. Politici problém riešili 22 rokov. Výsledok poznáme - desiatky tisíc malých detí, ktoré ste nechali, aby vychovávalo blato v osade, desiatky tisíc ľudí bez akýchkoľvek pracovných návykov, stovky tisíc ľudí zavesených na sociálnom systéme, ktorým sa pracujúci ľudia skladajú na dávky.

Dohodli sme sa s vládnou stranou na komplexnom riešení najzložitejšieho a asi aj najväčšieho rómskeho problému. Nič viac, nič menej. Za to sa nehanbím, na to som hrdý.

ps1. Páni z opozičných, vraj zodpovedných, politických strán, tento problém ste nechali narásť aj vy, mali by ste sa preto radšej hanbiť v kúte, ako vykrikovať. Napriek tomu nás zaujíma váš názor - preto do zverejnenia celej rómskej reformy zorganizujeme workshop na túto tému, kde dostanete pomedzi inými organizáciami aj vy rovnaký priestor, aby ste odprezentovali vaše riešenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ps2. Naša (Peter Pollák a ja) spolupráca so SMERom v tejto otázke žiadnym spôsobom neovplyvňuje iné naše postoje, respektíve postoje iných našich poslancov v klube voči SMERu.

ps3. Ak by ste chceli poznať základné piliere našej reformy, sú tu:

1. Forma a výška sociálnej pomoci štátu ako aj prístup štátu k občanovi bude výrazne zohľadňovať prístup občana k rodine, spoločnosti a štátu.

2. Štát bude systematicky vyhodnocovať stupeň rizikovosti rodiny pre zdravý vývoj dieťaťa a tomu prispôsobí prípadnú formu a rozsah svojej intervencie.

3. Štát určí jednoznačné hraničné kritériá pri posudzovaní rizikovosti obce, po ktorých prekročení štát priamo zabezpečí výkon jednotlivých pomocných profesií (asistent učiteľa, sociálny pracovník, zdravotný asistent, policajný špecialista ) v obci.

4. Štát sa nemôže spoliehať na nezodpovedných rodičov, že vychovajú zodpovedné deti. Štát zabezpečí vhodnú výchovu detí nezodpovedných rodičov už pred vstupom do základnej školy.

5. Ambíciou štátu nebude dieťa s ukončenou povinnou školskou dochádzkou, ale dieťa uplatniteľné na pracovnom trhu.

6. Štát určí minimálny rozsah verejnopraspešných prác, ktoré musí sociálne odkázaný občan odpracovať, aby mal nárok na motivačnú časť sociálnych dávok. Slovensko nie je tak bohatá krajina, aby rozdávala peniaze práceschopným ľuďom zadarmo.

7. Štát upraví sociálny systém tak, aby nevznikali situácie, kedy sa oplatí viac nepracovať, ako chodiť do práce.

8. Štát odškodní majiteľov pozemkov, na ktorých umožnil vznik nelegálnych osád. Pozemky následne za tú istú cenu ponúkne súčasným užívateľom, ktorých nelegálne stavby v prípade, ak si pozemok do stanovenej doby neodkúpia, budú z pozemku odstránené.

9. Štát nebude príspevok na bývanie automaticky vyplácať vlastníkom a nájomcom nehnuteľností, ale len ľuďom, ktorí si plnia svoje zákonné povinnosti a nepáchajú priestupkovú a trestnú činnosť bez ohľadu na vzťah k nehnuteľnosti.

10. Štát zavedie opatrenia, ktoré zabezpečia, aby sociálne odkázaní ľudia už nemali sociálnu priestupkovú imunitu, ktorá im dnes umožňuje páchať priestupky bez postihu.


... tak čo, milujem Fica, alebo zdravý rozum?

igor matovič

igor matovič

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  19x

Verím, že politici by mali ľuďom slúžiť a nie žiť na ich úkor. Na Slovensku to tak zväčša nie je. Preto som sa rozhodol vstúpiť do politiky, ľuďom pomaly otvárať okále a chliev čistiť. Po vyhadzove z klubu SaS za hlasovanie proti úmyslu umožniť Orbánovi rozdávať maďarské občianstvo na Slovensku, sme založili hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Dnes máme najväčší opozičný klub a snažíme sa spoločne ľuďom dokázať, že spoločenstvo zodpovedných nezávislých ľudí sa dokáže správať zodpovedne, bez toho, aby sme našim poslancom brali vlastné svedomie a presvedčenie. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu