reklama

Prišiel k nám ... Svetový pochod

Od Nového Zélandu do Argentíny, 160 000 km, 93 dní, 160 prekročení hraníc a ... už je to tu! Sila mieru a aktívneho nenásilia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
logo Svetového pochodu
logo Svetového pochodu 

Pred mnohými rokmy boli naši predkovia svedkami veľkého sťahovania národov, obrovského pochodu ktorý zmenil tvár vtedajšieho sveta.
Teraz k nám prišiel ďalší Svetový pochod, tiež s ambíciou zmeniť svet. Ale k lepšiemu...

Čo je to ten Svetový pochod vlastne zač?

Túto otázku som si kládoj aj ja keď som sa o ňom prvýkrát dozvedel u humanistov vo Zvolene. Maťa (ona to tam vedie) mi túto aféru hneď začala vysvetľovať.
Celá akcia začala iniciatívou združenia Svet bez vojen. Uvedomili si (ako mnohí iní), že ak sa má svet naplniť mierom tak sa mierom musia naplniť najprv ľudia, musia spojiť svôju vôľu spolu odmietnuť násilie a vojny. Ako však v tomto hektickom svete ľudí na chvíľu zastaviť a ukázať im mier? To bola otázka, odpoveďou je pochod.
Zorganizovaním obrovského pochodu naprieč celou planétou, z jedného konca na druhý. V miestach zastavenia pochodu sa konajú veľké verejné oslavy, koncerty známych skupín, vypúšťanie lampiónov, kľudne aj masové karaoke, ... proste akcie, ktoré spoja státisíce ľudí a posolstvo mieru pošlú ďalej. O takéto akcie majú samozrejme záujem aj médiá, televízie, rozhlas, noviny a myšlienka mieru sa stále rozširuje a rozširuje. Ale nie len miestne akcie podporujú pochod, k jeho podpore sa pridávajú státisíce ľudí (vrátane mnohých známych osobností), organizácie, dokonca celé mestá a regióny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom Svetového pochodu za mier a nenásilie je:
* dosiahnuť odstránenie jadrových zbraní, postupné zníženie počtu konvenčných zbraní, podpísanie medzinárodných zmlúv o neútoční a odstúpenie vlád od využívania vojen ako prostriedku riešenia konfliktov
* spojiť vôľu ľudí po celom svete, aby sa ukončilo násilie
* uznať a osláviť to najlepšie z jednotlivých kultúr
* vytvoriť globálne povedomie, ktoré všeobecne odsúdi násilie

Požiadavky Svetového pochodu sú:
* likvidácia nukleárneho arzenálu - globálne jadrové odzbrojenie
* okamžité stiahnutie cudzích vojsk z okupovaných území
* postupné proporcionálne znižovanie počtu konvenčných zbraní
* podpísanie zmlúv o neútočení medzi národmi a odstúpenie vlád od používania vojen ako prostriedku k riešeniu konfliktov

SkryťVypnúť reklamu
reklama

(prevzaté zo stránky www.svetovypochod.estranky.sk )

A to môže jeden koncert v mojom meste zmeniť svet?

Každý jeden čin niečo zmení. Ak zodvihnem pohodenú plastovú fľašu a hodím ju do zberného koša na plast, tak tým svojou troškou zlepším svet. Ak to spraví 1 000 ľudí tak máme čisté mesto. Ak vďaka týmto 1 000 ľuďom ďalších 100 zodvihne fľašu tak sa svet vylepšuje stále viac a viac. A s tým sa rozširujú rady tých, ktorí fľaše na zem nehádžu a, v lepšom prípade, tvoria menej odpadu. A svet sa mení...
Rovnako každý jeden koncert, každá akcia, každý živý symbol mieru alebo len malý úsmev na neznámeho človeka na ulici svojou troškou niečo zmení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podporuje tento pochod vôbec niekto?

Akcia takéhoto rozsahu sa bez rozsiahlej podpory nezaobíde. V krajinách, kde Pochod zastane, sa konajú mnohé verejné akcie, ktoré organizujú miestny aktivisti, často z humanistických organizácií. Nie je to však jediná podpora ktorú Pochod dostáva. Na celej Zemi sa milióny ľudí prihlasujú k podpore, už ich je vyše 10 miliónov! Na oficiálnej stránke si môžeš prezrieť niektoré vybrané celebriti a organizácie. Z tých svetových organizácií spomeniem aspoň Červený kríž, Greenpeace a Amnesty International, na Slovensku svoju podporu ohlásila napríklad Slovenská esperantská mládež.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nanešťastie sú aj vysoko postavený politici, ktorí Pochod nepodporujú. Z prezidentov zatiaľ odmietli Pochod podporiť len čínsky Chu Ťin-tchao a český Václav Klaus. Ten Klaus naozaj neviem čo má proti podpore rôznych vecí, či je to už Európska únia, Lisabonská zmluva, espranto alebo mierový pochod. To však veľmi neriešim, jeden človek v česku pochod nepodporí a 10 000 ďalších áno...

Kde sa môžem dozvedieť viac?

To je otázka za milión. Základný zdroj je oficiálna stránka, kde sa môžeš aj registrovať a vyjadriť tak svoju podporu. Slovenská stránka je obsahovo síce chudobnejšia ale informuje dobre. Prepracovanejšiu stránku majú česi, túto odporúčam lebo je tam veľa informácií o MírPárty v Prahe. No a keď chceš čerstvé info tak sa prihlás do slovenskej skupiny na Facebooku, kde sa okrem iného pridávajú čerstvé novinky o pochode a akciách.



Akciu takéhoto rozsahu zažíva ľudstvo prvýkrát. V týchto dňoch Pochod prechádza Českom tak aj my, Slováci, máme mimoriadnu príležitosť sa ho zúčastniť. Túto stredu, čiže už zajtra, sa zavŕši česká časť Pochodu ohromným programom na Václavskom námestí v Prahe.

Pri majestátnom mierovom karaoke piesne Imagine od Johna Lennona sa pokúsime o zápis do Giunessovej knihy rekordov. V speve nás bude viesť finálna osmička z ČeskoSlovenskej SuperStar a tým samotný Pochod tiež podporia. Na pódiu vystúpi aj skupina BENGAS, Zbyněk Drda, Michal Foret či Jan Vlasák so svojou piesňou Rainbow, ktorú venoval Svetovému pochodu. Ďalším atraktívnym hosťom bude svetovo známy Harlem Gospel.

Nasledovať bude multikultúrna MírPárty v podobe dlhého sprievodu Prahou. Zúčastniť sa ho môže každý, aj ty, v maske alebo bez nej, s nejakým hudobným nástrojom (hrniec a varecha, ...), so svojou vlajkou (ja si berem esperantskú) alebo len tak sa začleniť do sprievodu.

Sprievod sa zakončí opäť na Václavskom námestí. Prichystané budú tisíce Thajských lampiónov prianí, bude možné na ne napísať vlastné prianie. Postupne ich budeme vypúšťať a odkaz mieru sa bude vznášať nad celou Prahou, nad Českom, nad Európou, ... až mier zaplní celý svet.

Pochod ako tento sa neorganizuje každý rok, máme naozaj výnimočnú šancu sa zúčastniť tak podnetnej akcie s kvalitným programom. Praha je dosť blízko, ani s jazykom nie je problém tak určite využi túto šancu a poď s nami pochodovať za mier.


Budú nás tisíce, budú nás milióny a svet sa zmení!

Michal Matúšov

Michal Matúšov

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Život je pekný sám o sebe. A ešte krajší ho tvoríme! Ja vidím svet, v ktorom je celá Zem zjednotená a ľudia žijú v miery, choroby sotva existujú a ľudia žijú (veľmi) dlho, príroda je v bezpečí a väčšina ľudí žije vo vesmíre. Že svet nie je taký? No, taký svet je ešte v zárodku - a práve klíči! Zoznam autorových rubrík:  HudbaEsperanto, jazykyZo životaLetom svetom internetomNa pozretieVideo mesiaca (bývalý seriál)Wikipédia, Wikimédia

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu