reklama

Šport vs kultúra v Banskej Bystrici

Mesto vyčleňuje na šport 3,6 krát viacej financií ako na kultúru. Podporuje najmä prípravu profesionálnych športovcov.

Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Prebiehala vyučovacia hodina, keď trieda zrazu vybuchla šialeným krikom a skandovaním. Uvedomila som si, že kričí celá škola a zdalo sa, že krik počuť aj z okolitých panelákov. Slovensko zažilo svoj ďalší medzinárodný športový úspech.

Dnes po 17-tich rokoch sa aj tento športový úspech Slovenska podpisuje pod návrh rozpočtu mesta Banská Bystrica. Športu je v nasledujúcich troch rokoch určených vyše 3,6 krát viacej financií ako kultúre. Dlhodobý trend ovenčí aj Európsky olympijský festival mládeže EYOF v budúcom roku. Avšak kultúrna obec si už len unavene predstavuje straty a s obavami pozerá do budúcnosti mesta.   

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

Kultúre je vyčlenených 553-tisíc ročne. Veľa z toho sa plánuje pre vianočné slávnosti a trhy, Radvanský jarmok a nespochybniteľné mestské Divadlo z Pasáže. V položke Oprava a údržba kultúrnych pamiatok čísla výrazne klesli a kapitálové výdavky sa v podstate zastavili. Tu zostáva veriť, že prostriedky prídu z iných zdrojov.

Šport počíta so sumou vyše 2 milióny ročne. (Už bez výdavkov na EYOF.) Je to ustálená suma od roku 2017, keď mesto podpísalo memorandum s Vojenským športovým centrom Dukla BB, ktoré patrí Ministerstvu obrany SR a novovytvoreným Športovým klubom Dukla BB o.z.

Novovytvorené občianske združenie začalo združovať športové mládežnícke kluby a spolky v rámci armádneho centra Dukla BB. Združenie právne premosťuje príliv financií z mesta a od iných sponzorov, aby Ministerstvo obrany SR mohlo pre svoje stredisko vrcholového športu, VŠC Dukla BB, rozvíjať aj mládežnícku základňu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mesto podporuje združenie cez priame dotácie minimálne sumou 5000€ ročne, avšak oveľa výraznejšie podporuje športové kluby, čím zároveň prispieva k financovaniu športového štadióna a športovej haly patriacich vojenskému centru. Bez väčšej nadsázky môžeme povedať, že MsÚ finančne podporuje Ministerstvo obrany SR. Alebo inak, mestský úrad podporuje slovenský vrcholový šport financovaný MO SR.

Medzi nadštandardné služby mesta hokejovým klubom patrilo v rokoch 2016 a 2017 dvojnásobné umožnenie privítať prvákov a druhákov jedenástych základných škôl na ľadovej ploche zimného štadióna v čase povinného školského vyučovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Športové kluby trénujú už aj 5-ročné deti. Barani, hokejová škola Michala Handzuša o.z. robí nábor 5-10 ročných detí celoročne a pre rok 2020/2021 udáva počet 400 zverencov vo veku 5-20 rokov.

Aj Jupie – Futbalová škola Mareka Hamšíka, s mestským sponzoringom 30 000€ ročne, trénuje deti od 5-tich rokov. Samotný prezident školy sa chváli tým, že svoje prvé kopačky obul práve v tomto roku. V oficiálnej ponuke jeho školy sa uvádzajú tréningy 3-4 krát do týždňa. V súčasnosti klub vychováva 300 hráčov v mládežníckych kategóriách, pričom je bežné, že tréningy sú aj 5krát do týždňa plus víkendové zápasy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plány Hamšíkovcov sú veľké. Prebieha výstavba areálu Futbalovej školy Mareka Hamšíka a tiež Bounce arény, najväčšieho športového centra pre trávenie voľného času na Slovensku.

 

Sú tu aj ďalšie športy a ďalšie mládežnícke kluby. Len pozor, toto nie sú bežné športové kluby, ale kluby pre tréning budúcich profesionálov. Myslím si, že takéto intenzívne tréningy malých detí, ktoré nie sú o relaxačnom prístupe ku športu, ale o silnej jednostrannej orientácii predstavujú odklon od cieľa umožniť deťom všestranný rozvoj a plné využitie vzdelávacích možností, ktoré im poskytuje naša spoločnosť. Podľa môjho názoru sú takéto tréningy na hrane zneužívania práv detí podľa Dohovoru o právach dieťaťa.

 

Vrátim sa k financiám. Plánované len priame dotácie určené športovým klubom v roku 2022 sú vo výške 1 222 000€. Z toho je zaokrúhlene 939 000€ určených hokejovým klubom. Voči kritike sa mestský úrad bráni tým, že sa časť týchto financií vracia v nájme za zimný štadión, ktorého je vlastníkom.

Pozrime sa na príjmy Hokejovej školy Michala Handzuša o.z. V roku 2020 získala z radnice 398 216€ ( v 2021 – 461 400€). Príspevky zo Slovenského zväzu ľadového hokeja (Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR) boli 133 072€, rodičovské a členské 72 600€ a dary vo výške 9 200€. Vychádzajúc z pomerov jednotlivých príspevkov sme nie ďaleko od toho, aby sme školu považovali za mestskú hokejovú školu.

V príjmoch hokejovej školy mi chýbajú príspevky od HC’05 BB, pre ktorý škola pripravuje budúcich hráčov. Naopak hokejový klub HC ’05 BB dostáva z mestského úradu približne 430 000€ ročne. Predpokladám, že profesionálny hokejový klub, ktorý sa teší tak veľkej priazni a ktorého partnerom je Tipos, prípadne Kaufland, Škoda a iné veľké spoločnosti, by nemal byť odkázaný na mestský sponzoring. Banskobystričania by mali zvážiť, či si zimný štadión a takúto nákladnú reklamu môžu dovoliť a najmä či im naozaj robí tak dobré meno, ako si často myslia.

 

Na druhej strane v Banskej Bystrici nie je dostatok mládežníckych klubov, ktoré sa venujú kultúre, prírodovedným či technickým odborom. Určite by nielen rodičia školopovinných detí privítali, keby spolu s možnosťami pribudli aj spolužiaci a kamaráti, ktorí by vytvárali všestrannejšie a motivujúcejšie prostredie pre rozvíjanie osobnosti detí a ich prípravu pre profesijný život.   

Na obchádzanie kultúry v meste neukazujú len financie. Robotnícky dom je jediné kultúrne centrum s vyššou kapacitou v majetku mesta. Zrekonštruovaný bol z európskych fondov len pred šiestimi rokmi a preto jeho komerčné využívanie bolo limitované. Bol zverený do správy mestskej organizácie Záhradnícke a rekreačné služby.   

V roku 2019 sa v ňom uskutočnilo iba 105 podujatí, čo predstavuje dve podujatia do týždňa. Predpokladám, že školy by takéto priestory vedeli využiť či už v čase školského vyučovania, alebo mimo neho a voľný prístup by posmelil rozbehnutie nových klubov. Prečo sa mesto nesnaží dosahovať podobnú obsadenosť kultúrnej sály ako to je v prípade dvoch krytých ľadových plôch, alebo športovej infraštruktúry patriacej MO SR?

 

Otázka či podporiť kultúru alebo šport nie je správne položená. Pretože šport je niečo úplne iné ako profesionálny šport. Mali by sme sa opýtať, či orientácia na vrcholový šport a tréning profesionálnych športovcov neodpútava našu pozornosť od spoločenského a najmä kultúrneho a iste aj politického rozvoja.   

Snáď nikoho neurazím, ale situácia mi trochu pripomína výjav z ruskej zemľanky, ktorej obyvatelia boli hrdí na množstvo zlata v Kremli a na veľkosť Ruska.  

 

Marta Medzihradská

Marta Medzihradská

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  20x

Blog o problémoch v spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťBanská BystricaNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu